Biserica de lemn din Balta

Biserica de lemn „Sfinții Voievozi” din Balta, comuna Balta, județul Mehedinți

Biserica de lemn din Balta, comuna Balta, județul Mehedinți, a fost construită în secolul XVIII[1]. Are hramul „Sfinții Voievozi”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: MH-II-m-B-10256.

Istoric și trăsături

[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn din Balta este situată pe o uliță laterală, la marginea satului, pe o coastă. Bisericuța scundă este construită din lemn de gorun și tencuită la exterior. Pe latura vestică a fost adăugat un mic pridvor, susținut pe doi stâlpi de lemn. Lângă biserică, în partea dreaptă a intrării, este fixat clopotul într-un jug de metal. Clopotul are următoarea însemnare, cu litere chirilice: „Temesvar, 1832, biserica Balta, Hramul Sf.Voievozi Mihail și Gavril, cumpărat de Anițescu și fratele popa Constantin Bălteanu și Stroescu”[2].

Biserica are un acoperiș de tablă ruginită, pus peste șindrilă, acesta find și motivul pentru care a rezistat vremii[3]. Interiorul este pardosit cu scânduri groase din gorun și este aproape gol, doar altarul mai păstrează sfânta masă[4].

Biserica de lemn din Balta are un aspect jalnic și părăsit ca și cimitirul care o înconjoară, în care multe cruci sunt scrise în litere chirilice[5].

  1. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ C.Boteanu, V.Oprenescu, pag.186
  3. ^ C.Boteanu, V.Oprenescu, pag.186
  4. ^ C.Boteanu, V.Oprenescu, pag.187
  5. ^ C.Boteanu, V.Oprenescu, pag.187

Studii regionale

  • C.Boteanu, V.Oprenescu - Bisericile din Plaiul Cloșani, vol.I, Editura TipoRadical (2007)
  • Pănoiu, Andrei (). Arhitectura bisericilor de lemn din Țara Românească. Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București: manuscris. 
  • Pănoiu, Andrei (). Din arhitectura lemnului. București: Editura Tehnică. CZ 721:694/5(498).