Biserica de lemn din Chidea

Biserica de lemn
Poziționare
Coordonate46°58′42″N 23°36′01″E / 46.97843°N 23.6002°E ({{PAGENAME}})
Localitatesat Chidea
ComunăVultureni
Țara România[1]  Modificați la Wikidata
Adresa139
Edificare
Data începerii construcției1761
Clasificare
Cod LMICJ-II-m-B-07564
Cod RAN60133.02
Iconostasul bisericii de lemn din Chidea, județul Cluj, 2008
Maica Domnului cu Pruncul

Biserica de lemn din Chidea, comuna Vultureni, județul Cluj, datează din anul 1764 [2]. Are hramul „Sfântul Gheorghe”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: CJ-II-m-B-07564.

Chidea (în maghiară Kide) este un sat în comuna Vultureni din județul Cluj, Transilvania, România. Prima mențiune documentară este din anul 1332, cu denumirea Kyde[3].

Istoric și trăsături

[modificare | modificare sursă]

Este o construcție modestă ca dimensiuni, construită din bârne de stejar, în anul 1764. Planul este compus din pronaos, naos și altar poligonal. Turnul-cloptniță are forma unei prisme, cu secțiunea din plan pătrată, încoronat cu un coif scund, tronconic, acoperit cu șindrilă[4]. Pe latura de est a absidei altarului a fost practicată o fereastră, ulterior lărgită, fapt dovedit de fragmentul de inscripție (17...) incizat pe grinda alăturată. Intrarea aflată pe latura sudică a pronaosului are usciorii decorați cu rozete și motive romboidale. La interior pronaosul este tăvănit, iar naosul acoperit de o boltă semicilindrică.

Picturile interioare au fost acoperite de un strat opac de vopsea. Prestolul de piatră este acoperit cu un relief plat și are o inscripție, cu caractere chirilice, din anul 1764. Aceeași dată poate fi citită și pe una dintre icoanele tâmplei[5].

  • Cristache-Panait, Ioana (). „Valențele istorice și artistice ale bisericilor de lemn din județul Cluj, propuse pe lista monumentelor”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 32–41. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Decorația sculptată a monumentelor istorice din lemn din județul Cluj”. Monumente Istorice și de Artă. 1980 (I): 42–47. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Considerații privind tipologia monumentelor istorice de lemn din județul Cluj”. Revista Muzeelor și Monumentelor, Monumente Istorice și de Artă. 1981 (I): 57–61. 
  • Monumente istorice și de artă religioasă din arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cluj Napoca: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului. . 
  1. ^ Monuments database,  
  2. ^ Lăcașuri de cult din România
  3. ^ „Chidea - ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA - Kézikönyvtár”. www.arcanum.hu. 
  4. ^ Nicolae Sabău, Biserici de lemn din Podișul Transilvano-Someșan, Monumente istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului Cluj: pag.211
  5. ^ Nicolae Sabău, Biserici de lemn din Podișul Transilvano-Someșan, Monumente istorice și de artă religioasă din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului Cluj: pag.212

Legături externe

[modificare | modificare sursă]


Imagini din exterior

[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica de lemn din Chidea