Biserica de lemn din Mănăstirea Toplița (Harghita)
Biserica de lemn din Mănăstirea Toplița face parte din complexul Mănăstirii Toplița, fiind monument istoric[1] (cod LMI HR-II-m-A-12989).
Istoric și trăsături
[modificare | modificare sursă]Biserica a fost adusă din localitatea Stânceni, unde a fost înălțată în anul 1847, în zilele episcopului Vasile Moga, a protopopului Zaharia Matei, cu îndemnarea și osârdia preotului Gheorghe Ujică și a fiilor săi[2]. Biserica strămutată a fost așezată, în anul 1910, în localitate natală a primului patriarh al României reîntregite, Elie Miron Cristea, cel care a creat așezământul monahal, sfințit la 21 octombrie 1928[3].
Pe lângă forma poligonală a pronaosului se mai remarcă și transpunerea în lemn a planului trilobat (abside laterale poligonale), o inovație a meșterilor moldoveni din secolul XVIII. Pronaosul este acoperit de o boltă pe plan poligonal, din fâșii curbe, ce pornesc dintr-o cheie circulară și descarcă pe suprafețe plane; trecerea de la poligon la dreptunghi se realizează prin intermediul unor colțare triunghiulare. În naos, bolta este semicilindrică, intersectată la capete de fâșii curbe. Bolta altarului, ca și cea a absidelor laterale, reiau structura poligonală.
Intrarea se află pe latura de sud și are un ancadrament sculptat (cu chenare geometrice, frânghie, cruci, căni cu flori); ușa, cu stinghii dispuse în raze și un panou central cu rozetă, se aseamănă cu cele de la bisericile din Munții Apuseni[4].
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ [1]
- ^ Ioana Cristache-Panait, Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag.336
- ^ Ioana Cristache-Panait, Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag.337
- ^ Ioana Cristache-Panait, Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească, pag.338
Bibliografie
[modificare | modificare sursă]- Studii
- Cristache-Panait, Ioana (). Biserici de lemn monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, mărturii de continuitate și creație românească. Alba Iulia: Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Albei Iuliei.
- Cristache-Panait, Ioana (). Arhitectura de lemn din Transilvania. I: județele Alba, Mureș și Harghita. București: Editura Museion. ISBN 973-95328-9-6.
Vezi și
[modificare | modificare sursă]Imagini
[modificare | modificare sursă]
|