Claude de L'Estoile

Claude de L'Estoile
Date personale
Născut1602 Modificați la Wikidata
Paris, Regatul Franței Modificați la Wikidata
Decedat (50 de ani) Modificați la Wikidata
Paris, Regatul Franței Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
dramaturg Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata

Claude de L'Estoile (n. 1602, Paris, Regatul Franței – d. , Paris, Regatul Franței) a fost un dramaturg și poet francez.

Al treilea fiu al lui Pierre de L'Estoile de la care și-a moștenit averea, s-a dedicat în întregime poeziei și literaturii și a devenit unul dintre primii membri ai Academiei Franceze în 1634. A fost autor de ode și strofe precum și a două piese de teatru, La belle esclave, o tragicomedie apărută în 1643, și L'Intrigue des filous, o comedie apărută în 1644.

O a treia piesă, Le Secrétaire de Saint-Innocent, a rămas neterminată. De asemenea, a produs două balete, Le Ballet du naufrage heureux și Maistre Galimathias, interpretate în fața regelui în 1626 și, de asemenea, a colaborat cu François Le Métel de Boisrobert, Pierre Corneille, Jean de Rotrou și Guillaume Colletet la piesele cunoscute sub numele de „cei cinci autori”, L'Aveugle de Smyrne și La Comédie des Tuileries, interpretată în 1638.

Paul Pellisson spunea despre el că „când a compus o lucrare, i-a citit-o servitorului său (cum se spune și despre François de Malherbe) pentru a ști dacă a reușit, crezând că versurile nu aveau desăvârșirea lor deplină dacă nu ar fi umplute de o anumită frumusețe, pe care o simt chiar și cei mai aspri și mai cruzi oameni. [...] Avea o dispoziție extraordinar de înclinată spre iubire și această pasiune i-a cauzat aproape toate necazurile și relele vieții sale. [...] A lucrat cu o grijă extraordinară și a trecut peste aceleași lucruri de o sută de ori; prin urmare avem atât de puține lucrări ale lui[1].

Tatăl său, în timpul vieții, a locuit cu el la Hôtel de Saint-Clair, la 40 rue Saint-André-des-Arts, în actualul arondisment 6 din Paris, pe care l-a moștenit.

(*Apăsați „arată” pentru extinderea tabelului, sau „ascunde”, pentru ascunderea sa.)

  1. ^ Pellisson-Fontanier, Paul; Olivet, Pierre-Joseph d' (). Histoire de l'Académie françoise. Depuis l'établissement de l'Académie jusqu'à 1652 (în franceză). Paris: impr. de J.-B. Coignard. p. 426.  (paginile 306-307).

Legături externe

[modificare | modificare sursă]