Discuție:Pictură
Proiectul săptămânii Articolul Pictură a făcut parte din Proiectul săptămânii în perioada 19 septembrie 2011–25 septembrie 2011. Puteți vedea aici ce obiective trebuiau atinse pentru a-l îmbunătăți. |
- Salvador Dalí a fost un pictor spaniol, originar din Catalunia (nici despre Brâncuși nu spunem că a fost un sculptor oltean, ci român). Pablo Picasso a fos într-adevăr, împreună cu Braque, creatorul cubismului, perioada cubistă în opera lui Picasso a durat însă puțin, nu se poate spune despre el doar "pictor cubist", a fost mai degrabă un pictor "multilateral". Pe vremea lui Rubens, Belgia încă nu exista, Rubens a fost un pictor flamand. Moby Dick 28 Feb 2005, 16:57 (UTC)
- Propun înlocuirea propozitiei Pictura este practica aplicării unui pigment cu un agent de lipire pe o suprafață, precum pânză, hârtie sau un perete. cu:
- Pictura este o tehnică ce presupune aplicarea culorii (pigment + medium) pe un suport (adesea textil, ex. pânză de in) de către o persoană pentru a produce un bun cu valoare artistică.
- Modificarea este cred importantă pentru că în limba română pictură nu se referă la vopsire, acoperirea unei suprafețe cu culoare ci la producerea unui bun cultural prin exteriorizarea unor sentimente sau judecăți despre lume, de catre o persoană, fie ea de la un copil la un adult profesionist. Matei Câlția 10 aprilie 2007 22:52 (EEST)
- Vedeți și: DEX --GEO dialog 10 aprilie 2007 23:28 (EEST)
- Mai bine nu, din păcate dex-ul e destul de depășit, cred că definiția Ramură a artelor plastice care interpretează realitatea în imagini vizuale ar fi fost valabilă pe vremea lui Courbet, Malevitch însă a murit de mai bine de 70 de ani. În plus Dex-ul uită că și copiii pictează. Matei Câlția 11 aprilie 2007 01:26 (EEST)
Dragi Wikipedisti, haideți să vorbim mai mult și să scriem doar lucrurile care au sens. Utilizate în decorația interioară și pentru tot tipul de obiecte din viața cotidiană, picturile utilitare sînt produse vîndute, într-o bună parte din lume, în rafturile magazinelor cu produse uzuale, casnice sau de santier, produsele specifice artiștilor fiind vîndute mai mult în raioanele de „Arte-frumoase”. Afirmația asta e total aberantă și lipsită de interes, ce e aia pictură utilitară?? sau crede cineva că pictura lui Goya e inutilă? În Mobexpert+Ikea+Bricostore+etc. nu găsiti picturi fie ele și de duzină ci printuri, eventual pe pânză dar tot printuri se numesc. Pictură găsiți la grădiniță repet și acolo nu sunt pictori, pictură găsiți la Altamira en:Altamira (cave) iarăși pictori ... ioc. Dar să continuăm, De la începutul celui de-al XX lea secol, artiștii au experimentat noi direcții, și au încercat să spargă normele și tabuurile întroducînd în operele lor materiale din diverse domenii. din această propoziiție s-ar putea înțelege că până la începutul secolului trecut artiști nu au experimentat tehnici noi și nici nu au spart tabuuri. Savonarola îi arde o bună parte din lucrări lui Botticelli care se pare mersese prea departe cu „spartul”, vitraliul bizantin (mausoleul lui Teodoric) și pictura în ulei adusă de Bruegel cel Bătrân în Italia... Ori ce artist notabil a „spart”, descoperit și reclădit ceva. Sfatul meu este multa atenție pentru că dacă scrie în Franceză sau Engleză nu înseamnă că așa e! Șă rog să modificați într-un fel, că era mai bine înainte! --Matei Câlția 11 aprilie 2007 18:04 (EEST)