Doan Viet Hoat
Doan Viet Hoat (lb. vietnameză: Đoàn Viết Hoạt, n. 24 decembrie 1942) este un jurnalist, pedagog și luptător pentru drepturile omului vietnamez.
Născut într-un sat în apropiere de Hanoi, Doan Viet Hoat și-a luat doctoratul în pedagogie și administrație universitară la Florida State University în 1971.[1] În același an s-a întors în Vietnam, unde a predat și ulterior a devenit rector adjunct al universității budiste Van Hanh.
Când Vietnamul de Nord a ocupat Vietnamul de Sud în 1975, universitatea Van Hanh a fost confiscată de noul guvern comunist, clădirea fiind transformată în cămin.[2]
În 1976 Doan a fost arestat împreună cu alți intelectuali care avuseseră legături cu SUA. A fost trimis, fără a fi judecat, înt-un centru de reeducare, unde a stat timp de 12 ani. A fost eliberat în 1988[3] ca urmare a unei înțelegeri între Vietnam și SUA, care prevedea închiderea tuturor centrelor de reeducare din Vietnam în schimbul normalizării relațiilor cu SUA. Cu toate că prietenii îl sfătuiseră să emigreze în SUA, unde se aflau doi dintre frații săi, Doan a ales să rămână în Vietnam și să militeze pentru drepturile omului. La scurt timp după eliberarea din gulag a publicat samizdatul Dien Dan Tu Do („Forumul libertății”). Pentru acest lucru a fost arestat în noiembrie 1990, iar în martie 1993 Doan a fost condamnat la 20 de ani închisoare, fiind acuzat de „formarea unei organizații reacționare” și „conspirația de a da jos guvernul”.[4] După recurs, în iulie 1993, pedeapsa lui Doan a fost redusă la 15 ani închisoare.[5]
Datorită protestelor internaționale, Doan a fost eliberat din închisoare înainte de ispășirea completă a pedepsei, și apoi a fost expulzat din Vietnam la data de 28 august 1998.[6] SUA i-a acordat cetățenie americană și 7 zile mai târziu și-a revăzut familia când a sosit la Aeroportul Internațional Los Angeles.[7]
În 2012 era „scholar-in-residence” la Catholic University of America din Washington, D.C..[8]
Premii și distincții
[modificare | modificare sursă]Awards
[modificare | modificare sursă]- 1993: International Press Freedom Award, decernat de Committee to Protect Journalists,[9]
- 1994: PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award, decernat de PEN American Center[10]
- 1995: Robert F. Kennedy Human Rights Award, împreună cu Kailash Satyarthi.
- 1998: Golden Pen of Freedom, decernat de World Association of Newspapers [11]
- 2000: International Press Institute l-a numit unul din 50 de World Press Freedom Heroes ai secolului al XX-lea.
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ „1995: Doan Viet Hoat”. Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Doan Viet Hoat. „Vietnam's Human Rights Issues In Contemporary Perspective”. vietnamhumanrights.net. Accesat în .
- ^ „Ich sang, um nicht verrückt zu werden”. Accesat în . Parametru necunoscut
|accesat=
ignorat (posibil,|access-date=
?) (ajutor) - ^ „Amnesty International Report 1994 - Vietnam”. Amnesty International. . Accesat în .
- ^ „Human Rights in US-Vietnam Relations” (PDF). Human Rights Watch. . Accesat în .
- ^ „Vietnamese amnesty frees 5,000”. BBC News. . Accesat în .
- ^ „Vietnamese dissident arrives in USA”. BBC News. . Accesat în .
- ^ „Hoat Receives RFK Human Rights Award At Catholic University's Law School”. The Catholic University of America. . Accesat în .
- ^ „Journalists Receive 1996 Press Freedom Awards”. Committee to Protect Journalists. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „PEN/Barbara Goldsmith Freedom to Write Award”. PEN American Center. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „Imprisoned editor Doan VIet Hoat wins WAN's 1998 Golden Pen of Freedom award”. International Freedom of Expression Exchange. . Accesat în .
Legături externe
[modificare | modificare sursă]- en Situl propriu Arhivat în , la Wayback Machine.
- de Interviu