Dragoste, mare e puterea ta

Dragoste, mare e puterea ta
Любовь, велика сила твоя

Afișul românesc al filmului
Titlu originalЛюбов, велика сила твоя​
Genfilm de comedie
RegizorRezo Cearhalașvili
Baadur Țuladze
Amiran Darsavelidze
Revaz Gabriadze
ScenaristRevaz Gabriadze
StudioGruzia-film
Director de imagineNikolos Suhișvili
Leri Maceaiidze
Igor Amaciiski
MontajE. Tavadze
E. Bejanova
MuzicaOtar Gordeli
Nugzar Vațadze
Ghia Kanceli
DistribuțieMaia Kankava
Malhaz Kiknavelidze
Hatuna Hobua
Vahtang Panciulidze
Lika Kavjaradze
Ioseb Djacivliani
Premiera1975
Durata69 minute
film color
ȚaraUniunea Sovietică Uniunea Sovietică
Limba originalărusă
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Dragoste, mare e puterea ta (titlul original: în rusă Любовь, велика сила твоя, transliterat: Liubov, velika sila tvoia) este un film de comedie sovietic, din RSS Georgiană, compus din trei episoade având la bază trei nuvele, filmul fiind realizat în 1975 de un colectiv de regizori[1].

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

La baza scenariilor scrise de Rezo Gabriadze stau trei nuvele: „Scări”, „Romanță caucaziană” și „Vals pe Mtațminda”. În toate cele trei episoade actorii nu rostesc nici un cuvânt.

Scara (în georgiană კიბე, transliterat: Kibe, în rusă Лестница/Ступени, transliterat: Lestnița/Stupeni), regia Rezo Cearhalașvili (ep. I, 26 min.)

Sermole, un tânăr din Tbilisi, milițian de la circulație, se trezește în fiecare dimineață vesel, visător și cu zâmbetul pe buze, este luat de Volga de la circulație și dus cu sirena pornită la postul său într-o mare intersecție unde trebuie să dirijeze circulația împreună cu doi colegi veterani. Este bucuros pentru că este îndrăgostit de Tamunia, o tânără frumoasă care locuiește acolo și care la rândul ei sare la fereastră de fiecare dată cînd aude sirena să vadă dacă nu e tânărul milițian chipeș. Ba mai mult, Sermole o roagă pe colega din „borcan” să schimbe semaforul pe verde când fata trebuie să traverseze, ca să nu aștepte la semafor. Uneori mai cere mașina de la colegi și „escortează” tânăra fată oriunde merge, chiar dacă nu-i cunoaște nici măcar numele. Lucrurile merg așa până odată când se întâmplă în intersecție un accident din cauza neatenției lui și tânărul este „eliberat din funcție”. De acum, Sermole care lucrează pe un triciclu de transport alimente, trebuie să-și însoțească iubita, pe scuter.

Vals pe Mtațminda

[modificare | modificare sursă]

Vals pe Mtațminda (în georgiană ვალსი მთაწმინდაზე, transliterat: Valsi mtatsmindaze, în rusă Вальс на Мтацминда, transliterat: Vals na Mtațminda), regia Baadur Țuladze (ep. II, 18 min.)

Îndrăgostiții Nazo și Koba locuiesc la țară. Nazo a decis să intre la institutul de teatru dar această idee nu-i place lui Kobe de loc. Când Nazo pleacă la examenul de admitere, el merge după ea și depune și el documentele pentru admitere la institutul de teatru. După examen, nu Nazo este admisă ci el. Dar Koba nu vrea să studieze fără Nazo...

Romanță caucaziană

[modificare | modificare sursă]

Romanță caucaziană (în georgiană კავკასიური რომანსი, transliterat: Kavkasiuri romansi, în rusă Кавказский романс, transliterat: Kavkazski romans), regia Amiran Darsavelidze și Revaz Gabriadze (ep. III, 24 min.)

Rudele frumoasei Mardjan îl consideră pe Elberd nedemn de mâna ei. Tatăl, unchiul și bunica o țin pe fată închisă și pentru paza ei folosesc o haită întreagă de câini. Dar vicleanul Elberd reușește să-i atragă pe câini în niște capcane din coșuri mari, să-i atârne de crengile copacilor și să o răpească pe iubită din casa unde era păzită.

A fost lansat în anul 1977 și a avut parte de un succes comercial modest, fiind vizionat de 1,0 milioane de spectatori în cinematografele din Uniunea Sovietică.[2]

  1. ^ ru Любовь, велика сила твоя (киноальманах) (1975)
  2. ^ ru Александр Викторович Федоров [Aleksandr Viktorovici Fedorov] (), Статистические данные посещаемости советских фильмов: 1950–1990 [Date statistice privind vizionarea filmelor sovietice: 1950–1990] (PDF), Moscova: ОД «Информация для всех», p. 60, accesat în  

Legături externe

[modificare | modificare sursă]