Generațiile viitoare

Generațiile viitoare sunt oamenii care încă nu s-au născut. Referirea la generațiile viitoare se face în contrast cu generațiile actuale și trecute. Generațiile viitoare sunt evocate pentru a încuraja gândirea la echitatea intergenerațională.[1] O atitudine morală față de generațiile viitoare a fost susținută pe larg de filozofi și este considerată o cauză importantă, neglijată de altruismul eficace⁠(d).[2] Termenul este adesea folosit pentru a descrie conservarea patrimoniului cultural sau al celui natural⁠(d).

Termenul se referă la impactul pe care generația în viață îl are asupra lumii în care vor trăi generațiile viitoare, lumea pe care ei o vor moșteni de la oamenii care trăiesc astăzi. Acest concept este menționat în cea mai larg citată definiție a sustenabilității ca parte a conceptului de dezvoltare durabilă, descrisă de Comisia Brundtland a Organizației Națiunilor Unite în raportul său din 1987: „dezvoltarea durabilă este o dezvoltare care satisface nevoile prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi”.[3][4]

  1. ^ en Carmody, Christine. „Considering future generations - sustainability in theory and practice”. treasury.gov.au. Accesat în . 
  2. ^ en Benjamin Todd. „Future generations and their moral significance”. 80,000 Hours. Accesat în . 
  3. ^ en United Nations General Assembly (1987) Report of the World Commission on Environment and Development: Our Common Future. Transmitted to the General Assembly as an Annex to document A/42/427 - Development and International Co-operation: Environment. Retrieved on: 2009-02-15.
  4. ^ en United Nations General Assembly (). Report of the World Commission on Environment and Development: Our Common Future; Transmitted to the General Assembly as an Annex to document A/42/427 - Development and International Co-operation: Environment; Our Common Future, Chapter 2: Towards Sustainable Development; Paragraph 1”. United Nations General Assembly. Accesat în .