Gita Ramjee

Gita Ramjee
Date personale
Născută[2] Modificați la Wikidata
Kampala, Uganda[2] Modificați la Wikidata
Decedată (63 de ani)[3][2] Modificați la Wikidata
Umhlanga, KwaZulu-Natal, Africa de Sud[4] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (COVID-19[1][5][6]) Modificați la Wikidata
Cetățenie Africa de Sud Modificați la Wikidata
Ocupațievirologă[*]
profesoară universitară[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiDurban[7] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniuprevenirea HIV/SIDA[*]  Modificați la Wikidata
InstituțieSouth African Medical Research Council[*][[South African Medical Research Council (medical research organisation in South Africa)|​]][1]
Aurum Institute[*][[Aurum Institute (nonprofit organization in Johannesburg, South Africa)|​]]  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversity of Sunderland[*][[University of Sunderland (university in Sunderland, United Kingdom)|​]]
University of KwaZulu-Natal[*][[University of KwaZulu-Natal (university in KwaZulu-Natal, South Africa (2004-))|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiMember of the Academy of Science of South Africa[*][[Member of the Academy of Science of South Africa |​]]
Fellow of the Royal College of Physicians of Edinburgh[*][[Fellow of the Royal College of Physicians of Edinburgh (award)|​]]  Modificați la Wikidata

Gita Ramjee (născută Parekh; n. , Kampala, Uganda – d. , Umhlanga, KwaZulu-Natal, Africa de Sud) a fost o cercetătoare și om de știință ugandan-sudafricană în domeniul prevenirii HIV. În 2018, a fost distinsă cu premiul „Outstanding Female Scientist” de către European and Developing Countries Clinical Trials Partnership[8]. A murit în Umhlanga, Durban, Africa de Sud, din cauza complicațiilor legate de COVID-19[9].

Copilărie și educație

[modificare | modificare sursă]

Gita Parekh s-a născut pe 8 aprilie 1956[10][11] și a crescut în Uganda colonială înainte ca familia ei să fie trimisă în exil sub Idi Amin în 1970. A urmat liceul în India înainte de a studia la Universitatea din Sunderland, în Anglia. A absolvit în 1980 cu diplomă de licență în chimie și fiziologie. S-a căsătorit cu un coleg sudafrican-indian, Praveen Ramjee, alături de care s-a mutat la Durban, unde a început să lucreze în Departamentul de Pediatrie la Facultatea de Medicină de la Universitatea din KwaZulu-Natal. După ce a născut doi copii, și-a completat studiile de master, iar ulterior de doctorat în 1994[12].

După terminarea tezei de doctorat în boli de rinichi ale copilăriei, Ramjee s-a alăturat Medical Research Council din Africa de Sud ca om de știință[12]. Ea a av avansat rapid și a ajuns să conducă cea mai mare unitate din organizație, cea cercetare în prevenirea HIV. Ea a coordonat extinderea unității de la 22 la 350 de cercetători și a fost esențială în creșterea reputației internaționale.

La momentul de decesului său, Ramjee era director științific la Aurum Institute, o organizație non-profit de cercetare a SIDA/Tuberculoză[13], precum și director al unității de cercetare a prevenirii din South African Medical Research Council. A primit Premiul pentru Întreaga Carieră la Conferința Internațională Microbicide în 2012. A fost profesor onorific la London School of Hygiene & Tropical Medicine, la Universitatea din Washington, Seattle și la Universitatea din Cape Town. A fost membră a mai multor comitete locale și internaționale, printre care Academia de Științe din Africa de Sud (ASSAf) și Consiliului Național SIDA din Africa de Sud (SANAC)[14].

Specializarea sa în prevenirea și tratamentul infecției HIV a dus la extinderea fazei I la faza a III-a a studiilor clinice în prevenirea și tratamentul HIV în zona Durban, totul în calitate de investigator principal al unității de studii clinice[14]. Ramjee a fost preocupată de faptul că accentul nu ar trebui să fie doar pe studiile clinice, ci pe tratament însoțit de educația pentru prevenirea HIV și îngrijire. Într-un interviu a declarat că „femeile sunt cel mai afectate de HIV în această regiune și există încă foarte multe de făcut pentru a aborda problemele de sănătate în țările în curs de dezvoltare. Există o nevoie pentru o abordare mai holistică pentru prevenirea HIV care ar trebui să includă îngrijirea sănătății reproductive a femeilor”[12]. Ramjee a fost una dintre primii oameni de știință din Africa de Sud care au lucrat la dezvoltarea de microbicide[15].

În 2017 a primit medalia de aur MRC Scientific Merit Award[15].

Ca universitar, a publicat peste 170 de articole și a fost referent și redactor al mai multor reviste științifice[14].

Ramjee se afla la Londra, unde a ținut un curs la London School of Hygiene & Tropical Medicine, pe 17 martie 2020, intitulat „HIV: diverse challenges among children and women in Asia and Africa”. La întoarcerea sa în Africa de Sud s-a simțit rău și a fost internată în spital. A murit din cauza complicațiilor legate de COVID-19[13].

  1. ^ a b https://twitter.com/DoctorYasmin/status/1245036930909126657  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c https://www.nytimes.com/2020/04/03/obituaries/gita-ramjee-dead-coronavirus.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.the-scientist.com/news-opinion/hiv-researcher-gita-ramjee-dies-67365, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://www.timeslive.co.za/news/south-africa/2020-04-01-covid-19-claims-life-of-stellar-sa-medical-scientist-prof-gita-ramjee/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ http://www.dailymaverick.co.za/article/2020-04-01-professor-Gita-world-renowned-hiv-scientist-dies-of-covid-19-complications  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ https://www.the-scientist.com/news-opinion/hiv-researcher-gita-ramjee-dies-67365, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://www.theguardian.com/education/2007/may/08/research.science, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ „Professor Gita Ramjee receives prestigious scientific award”. SAMRC. . 
  9. ^ „Professor Gita Ramjee, world-renowned HIV scientist, dies of Covid-19 complications”. Daily Maverick. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Genzlinger, Neil (). „Gita Ramjee, a Leading AIDS Researcher, Dies at 63”. The New York Times. Accesat în . 
  11. ^ Nordling, Linda (). „Interview: Gita Ramjee”. The Guardian (în engleză). ISSN 0261-3077. Accesat în . age: 50 
  12. ^ a b c „Professor Gita Ramjee”. University of Sunderland Alumni Association. 
  13. ^ a b „Coronavirus: Top South African HIV scientist Gita Ramjee dies”. BBC News. . Accesat în . 
  14. ^ a b c „Gita Ramjee”. University of Washington. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ a b Kahn, Tamar (). „World remembers gentle, determined HIV scientist Gita Ramjee”. BusinessDay. Accesat în .