Bacterie Gram-pozitivă
Bacteriile Gram-pozitive alcătuiesc un grup de bacterii care rețin colorația violetului de gențiană în urma metodei de colorație Gram, deci care sunt „pozitive” în urma acestei colorații. Se consideră că o bacterie este Gram-pozitivă când este de culoare mov-violet în câmpul microscopic.[1] Aceste bacterii au ca și caracteristică prezența unui perete celular mai gros, compus din mai multe straturi de peptidoglican. În ciuda peptidoglicanului mai gros, bacteriile Gram-pozitive sunt mai sensibile la acțiunea antibioticelor decât cele Gram-negative, deoarece nu au membrană externă.
Peretele celular la bacterii gram pozitive
[modificare | modificare sursă]Peretele celular este alcătuit din 40 de straturi suprapuse de peptidoglican (50% din greutate este muerină). Există polizaharide în cantități mai mari, legate covalent de acidul Nacetil muramic. Polizaharidele sunt acizii teichoici, teichuronici, lipoteihoici.[necesită citare]
Exemple
[modificare | modificare sursă]Printre cele mai întâlnite specii de bacterii gram-pozitive patogene se numără: Streptococcus pneumoniae, Clostridium tetani, Clostridium difficile, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes și Bacillus anthracis.
Caracteristici
[modificare | modificare sursă]Sunt mai ușor de înlăturat decât cele Gram-negative.
Vezi și
[modificare | modificare sursă]Note
[modificare | modificare sursă]- ^ Baron S, Salton MR, Kim KS (). „Structure”. În Baron S; et al. Baron's Medical Microbiology (ed. 4th). Univ of Texas Medical Branch. ISBN 0-9631172-1-1. PMID 21413343.
Legături externe
[modificare | modificare sursă]- „grampozitiv” la DEX online