Guvernoratul Madaba

Madaba
—  Guvernorat  —
Guvernoratul Madaba
Peisaj la Marea Moartă
Peisaj la Marea Moartă
Map
Madaba (Iordania)
Poziția geografică în Iordania
Coordonate: 31°36′46″N 35°41′36″E ({{PAGENAME}}) / 31.612639°N 35.693333°E

Țară Iordania

ReședințăMadaba

Suprafață
 - Total939,7 km²

Populație (est.2020[1])
 - Total214.100 locuitori

Fus orarGMT+2

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Localizarea guvernoratului Madaba pe harta Iordaniei
Localizarea guvernoratului Madaba pe harta Iordaniei
Localizarea guvernoratului Madaba pe harta Iordaniei

Madaba (arabă: محافظة مادبا) este una dintre regiunile administrative de gradul I (guvernorat)[2] din Iordania. Este localizat în partea de nord-vest a țării, la sud-vest de capitala Amman, pe malul de est al Mării Moarte. Reședința acestui guvernorat este orașul Madaba. Conform unei estimări oficiale din 2020[3], populația unității administrative era de 214.100 locuitori.

Multe civilizații au existat pe solurile din Madaba, cele mai proeminente fiind moabiții, nabateenii, romanii, și imperiile arabe musulmane.

Orașul Madaba este cel mai bine cunoscut pentru arta bizantină și mozaicurile omeiade, în special Harta Madaba, o hartă mare mozaicată din epoca bizantină a Palestineu și delta Nilului.

Istoria biblică și antică

[modificare | modificare sursă]

Multe site-uri din Guvernoratul Madaba sunt considerate site-uri biblice, dintre care se pot enumera: 2015)

  • Muntele Nebo: potrivit Bibliei, este locul de unde Moise a văzut Țara promisă. Muntele Nebo, la vest de orașul Madaba, a făcut parte din Eparhia Madaba în perioada bizantină. Aici mozaicurile descoperite la Memorialul lui Moise împreună cu cele din bisericile din satul Nebo, din valea „Uyun Musa” și de la 'Ayn al-Kanisah poartă inscripții care le datează din vremea episcopilor de Madaba de la sfârșitul secolului al V-lea până la mijlocul secolului al VIII-lea d.Hr.
  • Um er-Rasas (Kastron Mefaa): se află pe stepele sud-estice, de asemenea, au făcut parte din eparhie, stabilindu-se cât mai aproape de Wadi Mujib (râul Arnon), o graniță naturală a provinciei. Aici au fost scoase la lumină splendidele mozaicuri ale Complexului Sfântul Ștefan împreună cu Biserica Leilor (secolele VI-VIII d.Hr.), care completează mozaicul din secolul al VIII-lea descoperit în satul Ma'in.
  • Maherus: la 15 km sud de orașul Madaba, este locul unde se află Trupul Sfântului Ioan Botezătorul după ce a fost decapitat la cererea nepoatei regelui Irod Antipa. Situl este situat pe vârful unui munte mare care se ridică de pe țărmurile Mării Moarte și are vedere la cea mai mare parte a Mării Moarte și a Israelului antic.
  • Harta Madaba: Singura hartă mozaică completă a Ierusalimului din epoca bizantină.

Multe săpături arheologice cu accente pre-biblice și biblice se efectuează în timpul lunilor de vară în Guvernoratul Madaba; noi descoperiri se fac în fiecare an.

Istoria modernă

[modificare | modificare sursă]
Guvernoratul Madaba găzduiește Forumul Economic Mondial desfășurat pe coastele sale la Marea Moartă

Coasta Mării Moarte a Guvernoratului Madaba găzduiește Forumul Economic Mondial în fiecare an.

Guvernoratul Madaba se învecinează cu Guvernoratul Capitalei la est și Guvernoratul Balqa la nord, Cisiordania peste Râul Iordan, și Marea Moartă la vest și Guvernoratul Karak la sud. Ma'in este un sat din Madaba care este locul unei cascade termale naturale. Efectele sale terapeutice sunt utilizate de către cei cu dureri articulare și iritații ale pielii. o nouă industrie turistică este în creștere în jurul site-ului cu construirea unui nou hotel și spa balnear⁠(en)[traduceți].

Clima variază semnificativ în guvernorat datorită diferenței de altitudine a regiunilor guvernoratului, capitala Madaba se află la 798 de metri deasupra nivelului mării, în timp ce Marea Moartă se află la aproximativ 400 de metri sub nivelul mării, rezultând o diferență de temperatură de două cifre între cele două locații.

Datorită bogăției sale de situri istorice și situri naturale, cum ar fi Izvoarele termale Ma'in și Marea Moartă, Guvernoratul Madaba depinde în principal de turism ca sursă principală de venit. Guvernoratul este a cincea destinație turistică după Petra, Jerash, Aqaba și Amman.

Regiunea de nord a guvernoratului este agricolă, cu o suprafață totală de 59 km2 de ferme de fructe și măslini. Producția de măsline și fructe a guvernoratelor este a opta în regat (după Balqa, Irbid, Mafraq, Capitala, Ajloun, Jerash, și Guvernoratele Zarqa.[4]

Diviziuni administrative

[modificare | modificare sursă]
Districtele Madabei

Articolul 12 din Legea privind diviziunile administrative ale Ministerului iordanian de Interne împarte Madaba în două departamente:

Cele 2 districte (''Madaba Qasabah'' și ''Dieban''),se ]mpart la rândul lor in 7 subdistricte.

District Subdistrict Populația (est.2020)[5]
Madaba Qasabah

(în arabă: قصبة مادبا)

Madaba 144.300
Jrainah 10.880
Maeen 10.260
Faisaliah 7.440
Dieban

(în arabă: ذيبان)

Dieban 16.460
Al-Areed 4.110
Mlaih 20.650

Populația districtelor în conformitate cu rezultatele recensământului:[6]

District Populație
(Recensământ 1994)
Populație
(Recensământ 2004)
Populație
(Recensământ 2015)
Guvernoratul Madaba 107.321 129.960 189.192
Dhiban 23,497 28.577 36.422
Districtul Qaṣabah Ma'dabā 83.824 101.383 152.770
  1. ^ „Estimated Population of the Kingdom by Governorate, ,Locality Sex and Households,2020” (PDF). Directorate of Family and Population Surveys. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ „About Jordan | King Abdullah II Official Website”. kingabdullah.jo. Accesat în . 
  3. ^ „Estimated Population of the Kingdom by Governorate, ,Locality Sex and Households,2020” (PDF). Directorate of Family and Population Surveys. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  4. ^ „Ministry of Agriculture- Jordan (Arabic site)”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Estimated Population of the Kingdom by Governorate, ,Locality Sex and Households,2020” (PDF). Directorate of Family and Population Surveys. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  6. ^ „Jordan: Administrative Division, Governorates and Districts”. citypopulation.de. Accesat în .