Insula Arran

Insula Arran

Insula Arran (vedere din satelit)
Geografie
Ocean/MareFirth of Clyde[*][[Firth of Clyde (mouth or estuary of the River Clyde, Scotland, UK)|​]]  Modificați la Wikidata
Coordonate55°34′39″N 5°14′15″W ({{PAGENAME}}) / 55.5775°N 5.2375°V
ArhipelagIslands of the Clyde[*][[Islands of the Clyde (group of islands in Scotland, UK)|​]]  Modificați la Wikidata
Suprafață432,01 km²
Cel mai înalt punctGoat Fell (874 m)
Țară
Regatul Unit Regatul Unit
Demografie
Populație5.058 (2001[1])

Insula Arran (engleză Isle of Arran, gaelică scoțiană:Eilean arainn, norvegiană: Herrey), este o insulă în Firth of Clyde, care aparține de zona de consiliu North Ayrshire, Scoția, a nu se confunda cu Insluele Aran care se află lângă coasta de vest a Irlandei.

Insula are lățimea de 16 și lungimea de 32 de km (430 km²). Insula are un relief accidentat muntos cu altitudinea maximă (Goat Fell (874 m)) și cu smârcuri în nordul insulei. În partea de sud-vest se află un golful Lamlash, în perimetrul căruia se află o insulă mai mică (Insula Holy).

Tabelul altitudinilor celor mai mari de pe insulă[3]

[modificare | modificare sursă]
Nume Altitudine
Goat Fell 874 m
Beinn Tarsuinn 826 m
Cir Mhor 799 m
Beinn Nuis 792 m
A'Chir 745 m
Beinn a' Chliabhain 675 m

Climat, vegetație

[modificare | modificare sursă]

Clima blândă oceanică se datorează curentului Gulf-Stream. Catacol whitebeam este o specie nouă de arbori descoperită aici. Doar două specimene de acest tip (considerat endemic pentru insulă) au fost identificate[4]. Este cea dea treia specie endemică identificată pe Arran.

Populație și localități

[modificare | modificare sursă]

Insula avea în 2001 o populație de 5.058 locuitori[1]. Principala localitate de pe insulă este Brodick. Pe insulă se mai află localități, dintre care mai importante sunt: Lamlash (în sud-est, la sud de Brodick, port la golful omonim), Whiting Bay (în SE), Blackwaterfoot (în V), Pirnmill (în NV) și Lochranza (în N).

  1. ^ a b „General Register Office for Scotland - Occasional papers - Scotland's Census 2001 - Statistics For Inhabited Islands”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b Transformat în kilometri după http://www.castlekirk.co.uk/island.html Arhivat în , la Wayback Machine.
  3. ^ „Scottish Mountain Photo Gallery: Arran, Glen Rosa”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „WLMD Newswatch - New species of tree discovered on Isle of Arran - Where Light Meets Dark (www.wherelightmeetsdark.com)”. Arhivat din original la . Accesat în .