Listă a celor mai scumpe picturi
Această pagină este o listă a celor mai ridicate prețuri plătite vreodată pentru o pictură. Prețurile sunt ordonate în valoare absolută, în dolari, dar alături se găsește și o estimare a valorii de atunci convertită într-o valoare "teoretică" de astăzi.
Generalități
[modificare | modificare sursă]Picturile foarte valoroase, dacă se vând, sunt de obicei vândute la licitație.
Majoritatea celor mai celebre și, deci, mai valoroase picturi sunt în posesia muzeelor, care se "încumetă" a le vinde extrem de rar, din moment ce sunt în posesia lor. Nefiind de vânzare, aceste picturi sunt, de fapt, extrem de valoroase, sau, la partea opusă a spectrului, se pot considera că sunt lipsite de un preț comercial.
Unele dintre ele sunt atât de valoroase încât dacă ar fi (ipotetic, desigur) de vânzare, ele s-ar putea vinde la prețuri considerabil mai ridicate decât oricare din picturile aflate în lista de mai jos. Spre exemplu, doar comparând valoarea asigurării unor picturi, putem avea o bună estimare a ceea ce s-ar putea numi "preț de vânzare" al unei asemenea picturi.
Cartea sau almanahul recordurilor, The Guinness World Records menționează pictura lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa ca fiind pictura care a fost asigurată la cea mai mare valoare monetară în istorie. A fost asigurată în 14 decembrie 1962 pentru suma record de 100 de milioane de dolari americani înaintea unui tur de câteva luni în Statele Unite ale Americii al unor picturi europene, printre care se găsea și Mona Lisa. (Guinness Book of Records ).
Considerând în calcul inflația, precum și alte considerente financiare, valoarea monetară de atunci ar fi echivalentul a aproximativ 626.857.345 dolari americani din 2010. Această sumă a fost calculată de un calculator ce corectează inflația, a cărui conexiune externă este Calculator al inflației Arhivat în , la Wayback Machine..
Muzeul Luvru preferă, în schimb, să cheltuiască banii care i-ar plăti asigurării pe securitate.
Listă celor mai ridicate prețuri plătite vreodată la licitație
[modificare | modificare sursă]Acest articol sau secțiune are nevoie de actualizare. Unele părți din acest articol sau secțiune au fost identificate ca nemaifiind de actualitate. Vă rugăm să actualizați acest articol introducând evenimente recente și eliminați acest format după aceea. Informații suplimentare se pot găsi pe pagina de discuții. |
- Garçon à la pipe (Băiat cu pipă) de Pablo Picasso
- Portrait of Dr. Gachet (Portretul doctorului Gachet) de Vincent van Gogh
- Vândută cu $82.5 milioane în 15 mai, 1990, la Christie's, New York (valoare actuală estimativă: $116.793.226) †
- Bal au moulin de la Galette, Montmartre (Bal la moara de la Galette, Montmartre) de Pierre-Auguste Renoir
- Irises (Iriși) de Vincent van Gogh
- Vândută cu $49 milioane în 11 noiembrie, 1987, la Sotheby's, New York (valoare actuală estimativă: $78.402.796).
- Massacre of the Innocents (Masacrul inocenților) de Peter Paul Rubens
- Les Noces de Pierrette (Nunțile lui Pierrette) de Pablo Picasso
- Vândută cu $49 milioane în 30 noiembrie, 1989 (valoare actuală estimativă: $72,697,766.77)
- Portrait de l'artiste sans barbe (Portret al artistului fără barbă) de Vincent van Gogh
- Vândută cu $65 milioane în 19 noiembrie, 1998, la Christie's, New York (valoare actuală estimativă: $71.691.040).
- Rideau, Cruchon et Compotier de Paul Cézanne
- Femme aux Bras Croisés de Pablo Picasso
- Vândută cu $50 milioane în 8 noiembrie, 2000 la Christie's, New York (valoare actuală estimativă: $52.851.507).
Note
[modificare | modificare sursă]- Cifrele nu sunt ajustate la actualele rate de schimb, ele reprezintă ratele de schimb ale momentului efectuării trazacției.
- Prețul plătit la un moment dat nu este neapărat un indicator corect al frumuseții picturii, semnificației sale culturale sau a popularității acesteia. Un preț sensibil mai ridicat la vânzare decât ar fi fost "normal" poate fi rezultatul întâlnirii a doi sau mai mulți colecționari de artă dispuși să plătească un preț mai ridicat.
- † - Miliardarul japonez Ryoei Saito a cumpărat atât Portrait of Dr. Gachet (van Gogh) și Bal au Moulin de la Galette (Renoir) în 1990. Cândva, mai târziu, Saito a amenințat public că va avea pictura lui van Gogh incinerată împreună cu el la moartea sa. La timpul respectiv, Ryoei Saito, care era în vârstă de 75 de ani, fiind președintele onorific al Daishowa Paper Manufacturing Co., a declarat: "Ceea ce am vrut cu adevărat să spun a fost dorința mea de a păstra pictura pentru întotdeauna." Conform explicațiilor oferite de apropiații omului de afaceri japonezcei din jurul său, Saito ar fi folosit o figură de stil vrând a semnifica afecțiuneasa neobișniut de intensă pentru acea pictură. Ulterior, Saito ar fi declarat că va considera ideea donării picturii guvernului japonez sau unui muzeu. Ca o notă ironică ce ar urma să încheie această poveste este știrea recentă că Christie's ar fi achiziționat pictura înapoi pentru o optime decât Saito plătise anterior pentru ea.