Marcianopolis

Marcianopolis
—  oraș antic[*] și sit arheologic  —

Map
Marcianopolis (Bulgaria)
Poziția geografică în Bulgaria
Coordonate: 43°13′30″N 27°35′06″E ({{PAGENAME}}) / 43.225°N 27.585°E

Țară Bulgaria

Fus orarUTC+2

Prezență online

Marcianopolis (în greacă Μαρκιανούπολις, în latină Marciana Ulpia Traiana, iar în bulgară Марцианопол) a fost un oraș roman situat în provincia romană Moesia. Ruinele sale se găsesc, astăzi, sub cartierul „Reka Devnea”, situat la 2,55 km spre nord-est de centrul orașului bulgăresc Devnea.

Inițial localitatea se numea „Parthenopolis”.[1] A primit denumirea de Marcianopolis, în anul 106, după cel de-Al Doilea Război Dacic, în onoarea Ulpiei Marciana[2], sora Împăratului Traian.

Orașul a fost atacat de goți, în anul 267, iar în 368, împăratul Valens l-a utilizat ca reședință de iarnă.

În timpul Imperiului Roman târziu, orașul Marcianopolis a devenit capitală a provinciei Moesia II.

Orașul a fost distrus de hunii conduși de Attila, în 447, chiar după bătălia de la Utus.[3] Împăratul bizantin Iustinian I a reconstruit orașul și l-a fortificat. Însă, acest lucru nu i-a împiedicat pe avari să-l jefuiască, în 587, înainte de a fi recucerit de bizantini[4]. În 596, armatele Imperiului Roman de Răsărit s-au concentrat în oraș înaintea unei expediții militare importante îndreptate contra avarilor instalați la nord de Dunăre.[5] În pofida atacurilor frecvente ale barbarilor veniți de pe malul nordic al Dunării, Marcianopolis a rămas un oraș important până la distrugerea lui de către avari, în cursul unui raid din 614615.

Slavii s-au instalat în regiune în prima jumătate a secolului al VII-lea și au denumit Devina ruinele vechiului oraș.

Orașul este menționat în documente de la jumătatea secolului al VII-lea, dar referințele la acesta dispar rapid după cucerirea regiunii de către protobulgari și fondarea Primului Stat Bulgar.

Descoperiri arheologice

[modificare | modificare sursă]

În anul 1929, la Devnea, a fost descoperit un tezaur cunoscut sub numele de tezaurul de la Marcianopolis. Este vorba de un impresionant lot de peste 80.000 de monede romane de argint.

Galerie de imagini

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ Să nu se confunde cu mica așezare (colonie, emporion) grecească Parthenopolis situată pe teritoriul actualei localități Costinești, din județul Constanța.
  2. ^ Ammianus Marcellinus, XXVII, 4, 12
  3. ^ Edward Arthur Thompson and Peter Heather, The Huns, Blackwell, 1999. pp. 101–102.
  4. ^ Teofan Mărturisitorul, Chronographia A. M. 6079
  5. ^ Teofan Mărturisitorul, Chronographia A. M. 6088

Legături externe

[modificare | modificare sursă]