Marisa Mell

Marisa Mell

Marisa Mell în 1968
Date personale
Nume la naștereMarlies Theres Moitzi
Născută[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Graz, Germania Nazistă[6] Modificați la Wikidata
Decedată (53 de ani)[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Viena, Austria[7] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer esofagian) Modificați la Wikidata
CetățenieAustria Austria
Ocupațieactriță de film
actriță de teatru
Activitate
Ani de activitate1954–1991

Marisa Mell pe numele adevărat Marlies Theres Moitzi (n. , Graz, Germania Nazistă – d. , Viena, Austria) a fost o actriță de film austriacă, a cărei mare parte din carieră a fost petrecută în cinematografia italiană. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Ultima cavalcadă spre Santa Cruz (1964), Masquerade (1965), Ce noapte, băieți! 1966 și Diabolik (1968).

Mell a crescut în Graz ca Marlies Theres Moitzi. A fost entuziasmată de teatru de la o vârstă fragedă. A urmat școala de teatru din Graz și apoi Seminarul Max Reinhardt din Viena. Clasa ei le-a inclus de asemenea pe Erika Pluhar, Heidelinde Weis și Senta Berger. Pentru că și-a dorit să aibă succes la nivel internațional, și-a schimbat numele în Marisa Mell. După ce a terminat școala de teatru, s-a căsătorit cu elvețianul Henri Tucci. Căsătoria a durat doar patru ani.

Mell a avut primul succes internațional în 1963 în filmul French Dressing regizat de Ken Russell. În același an, ea a suferit răni grave ale feței într-un accident de automobil.[8]

Producătorul italian Dino de Laurentiis a distribuit-o în adaptarea filmului de benzi desenate în 1967 Pericol: Diabolik! în rolul protagonistei feminine Eva Kant pe Mell, care a jucat alături de John Phillip Law în filmul de aventuri. Regizorul Mario Bava a fost inspirat de succesul filmului James Bond 007 – Mingea de foc din 1965 și este considerat acum un pionier al artei pop în cinema. Mell a fost prezentată în costume extrem de revelatoare și în scene nud ca o „ispititoare” blondă. Totuși, filmul turnat în Roma și în împrejurimile ei, a avut doar un succes moderat în întreaga lume, dar acum este considerat un „cult” de către fanii cinematografiei anilor 1960.

În 1968 a obținut rolul principal în musicalul Mata Hari, produs de David Merrick și Vincente Minnelli. Cu toate acestea, succesul planificat de la Broadway a fost anulat după avanpremiera sa la Washington, D.C. anulat ca un flop absolut și nu a ajuns niciodată la New York. Colega Marisei, Senta Berger, a respins anterior rolul Matei Hari.

Mell s-a întors la Roma și a făcut filme cu Marcello Mastroianni și Antonio Sabàto. În 1971, a jucat alături de Uschi Glas și Petra Schürmann în ultimul film de Edgar Wallace, Sette orchidee macchiate di rosso, care a avut un succes moderat. În 1977, a apărut alături de Tony Curtis în Casanova & Co.

Pe 26 noiembrie 1977, a născut la Roma singurul ei copil, o fiică pe nume Louisa Erika. Născuta prematur a murit în aceeași zi; Mell nu a dezvăluit identitatea tatălui.

În timpul carierei sale, Mell a fost folosită mai ales ca „femme fatale” și frumusețe de film, un timp fiind faimoasă în lume. Dar talentul ei de actorie a fost rareori prezentat în rolurile ei. De-a lungul timpului, ofertele de film au scăzut și Mell a sărăcit. S-a mutat înapoi la Viena și în ultimii ani ai vieții a jucat sporadic în teatru. În 1990 și-a publicat autobiografia Coverlove. Colega ei din studenție și prietenă Erika Pluhar a scris și o carte despre Mell după moartea ei: Marisa. Flashback-uri ale unei prietenii. Prima biografie detaliată a fost publicată în 2013 sub titlul Die Feuerblume (Floarea de foc).

A decedat de cancer esofagian în 1992, la vârsta de 53 de ani și a fost înmormântată în cimitirul parohial Kahlenbergerdorf din Viena. În 2000, Marisa-Mell-Gasse din Viena-Liesing a primit numele ei.

Filmografie selectivă

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ a b „Marisa Mell”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b The Fine Art Archive, accesat în  
  4. ^ a b Marisa Mell, Find a Grave, accesat în  
  5. ^ a b Marisa Mell, Discogs, accesat în  
  6. ^ „Marisa Mell”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ „Marisa Mell”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ Marisa Mell beim themoviedb.org

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Marisa Mell la Wikimedia Commons