Mesoproterozoic

Fosile de stromatolite, Parcul Național Glacier, Montana, SUA.

Mesoproterozoicul este a doua eră geologică din cele trei care alcătuiesc eonul Proterozoic și care începe cu 1.600 milioane de ani în urmă și se termină cu 1.000 milioane de ani în urmă.[1][2]

Principalele evenimente ale acestei ere sunt despărțirea supercontientului Columbia, formarea supercontinentului Rodinia și evoluția reproducerii sexuate. Se atinge diversitatea și abundența maximă a stromatolitelor formate de coloniile de cianobacterii, cu un vârf acum aproximativ 1.300 milioane de ani în urmă, înainte de declinul acestora în Neoproterozoic. A fost începutul dezvoltării organismelor multicelulare.

A fost o eră a schimbărilor aparent critice, dar totuși slab înțelese în chimia mării, sedimentele pământului și în compoziția aerului. Nivelul de oxigen a crescut la aproximativ 1% din nivelul de astăzi la începutul erei și a continuat să crească pe tot parcursul Mesoproterozoicul.

În România s-au găsit roci metamorfice cristaline din timpul Mesoproterozoicului în Peștera Scărișoara[3] și Roșia Montana.[4]

  1. ^ Global Boundary Stratotype Section and Point (GSSP) of the International Commission of Stratigraphy, Status on 2009.
  2. ^ International Stratigraphic Chart, 2008
  3. ^ Mindat.org - "Scărișoara Cave, Gârda de Sus, Alba Co., Romania"
  4. ^ Mindat.org - "Roșia Montană (Verespatak; Vöröspatak; Goldbach), Roșia Montanã Commune, Alba Co., Romania"