Marea Moschee din Constanța

Moscheea Carol I
Marea moschee din Constanța
Marea moschee din Constanța
Poziționare
Coordonate44°10′24″N 28°39′35″E ({{PAGENAME}}) / 44.173328°N 28.659683°E
LocalitateConstanța
ComitatConstanța
Țara România
AdresaStrada Crângului nr. 1
Edificare
ArhitectVictor Ștefănescu
Stil artisticneomaur
Data începerii construcției24 iunie 1910
Data finalizării1912
BeneficiarComunitatea musulmană din Constanța
Clasificare
Cod LMICT-II-m-A-02796

Marea Moschee din Constanța, cunoscută și drept Moscheea Carol, este un lăcaș de cult musulman din Constanța, monument de arhitectură, construit între anii 1910 și 1913. Se găsește pe Str. Arhiepiscopiei nr. 5 (Piața Ovidiu). Este monument istoric, având Cod:LMI:CT-II-m-A-02796. Este unul dintre principalele obiective turistice din oraș.

Construcția a fost începută în anul 1910, din inițiativa regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanța. Lucrările s-au încheiat în 1913. Inaugurarea a avut loc pe data de 31 mai 1913 în prezența familiei regale și a reprezentaților cultului musulman în România.[1]. Inițial s-a numit Moscheea Carol I, ulterior a fost redenumită Moscheea Mahmud al II-lea.

Totuși, în prezent, credincioșii musulmani o numesc "Kral camisi" sau "Geamia Regelui".

Construcția a fost realizată după planurile ing. Gogu Constantinescu, sub îndrumarea arhitectului Victor Ștefănescu, luând ca model Moscheea Konya din Anatolia, Turcia. Construcția este din piatră și cărămidă, exceptând cupola și minaretul care sunt din beton armat. Portalul principal este din piatră de Dobrogea, iar ușa de marmură neagră cu incrustații de bronz. Coloanele interioare sunt din marmură de Câmpulung (Mateiaș).[2] Construcția a fost realizată în stil egipteano-bizantin, cu unele motive arhitecturale românești. Este prima clădire cu elemente de beton armat construită în România. Moscheea se ridică pe locul fostei Geamii Mahmudia din 1822. Minaretul, construit în stil maur, are înălțimea de 47 metri, iar scara interioară numără 140 de trepte până la locașul muezinului, de unde în trecut se anunța ora de rugăciune. Sala centrală a moscheii este o încăpere pătrată, cu latura de 14 metri[1].

Detalii de interior

[modificare | modificare sursă]

Moscheea are o frumoasă pictură murală interioară. În interior adăpostește un faimos covor oriental, primit ca donație din partea Turciei. Acesta provine din insula Ada Kaleh și are o vechime de peste 200 de ani. Covorul impresionează prin mărimea sa (9 m x 16 m, în total 144 m²) și prin greutatea sa de peste 490 kg. Acest masiv covor, lucrat de mână în renumitul centru de artizanat Hereke, din Turcia, a fost proprietatea sultanului Abdul Hamid.

  1. ^ a b Moscheea Carol I Constanța
  2. ^ „Direcția Județeană pentru Cultură Constanța - Moscheea Carol I”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]