Oxitocină

Oxitocină
Identificare
Număr CAS50-56-6[1]  Modificați la Wikidata
PubChem439302[2]  Modificați la Wikidata
ChemSpider388434[3]  Modificați la Wikidata
KEGGC00746[4]  Modificați la Wikidata
ChEMBLCHEMBL395429[5]  Modificați la Wikidata
Cod ATCH01BB02[6]  Modificați la Wikidata
SMILES
InChI
Date chimice
FormulăC₄₃H₆₆N₁₂O₁₂S₂[2]  Modificați la Wikidata
Masă molară1.006,436 u.a.m.[2]  Modificați la Wikidata

Oxitocina sau Ocitocina (din limba greacă ōkytokínē - naștere rapidă) este un hormon peptidic sintetizat de către nucleii paraventricular și supraoptic ai hipotalamusului și depozitat in neurohipofiză.

Oxitocina este un nonapeptid (este alcătuit din 9 resturi de aminoacizi), având o masă moleculară de 1007 Daltoni. Structura oxitocinei este similară celei a vasopresinei, celălalt hormon neurohipofizar. Are un timp de înjumătățire de 2-4 minute.

  • Oxitocina exercită o acțiune dilatatorie asupra colului uterin (înainte de debutul travaliului) și contractilă asupra musculaturii netede a uterului în timpul travaliului. Are rol în inițierea travaliului la femeia gravidă la termen și expulzarea fătului. Receptivitatea uterului pentru oxitocină este reglată de hormonii sexuali: estrogenii măresc și progesterona micșorează receptivitatea pentru oxitocină.
  • O altă acțiune a oxitocinei este contracția celulelor mioepiteliale ce înconjoară alveolele mamare și determină ejecția laptelui. Oxitocina determină curgerea laptelui în sinusurile sub-areolare, și de acolo în mameloane.
  • La nivel comportamental, oxitocina are efecte opuse celor ale vasopresinei: la indivizi determină reducerea temerilor și creșterea încrederii, iar la mame determină apariția instinctului matern.
  • Mai are și alte roluri în organism, de exemplu în contact corporal și tonus muscular al unor grupe musculare, intens studiate în prezent.
  1. ^ a b oxytocin (în engleză), Global Substance Registration System, accesat în  
  2. ^ a b c d e f g h i j „Oxitocină”, OXYTOCIN (în engleză), PubChem, accesat în  
  3. ^ a b Oxytocin (în engleză), ChemSpider, accesat în  
  4. ^ a b Oxytocin (în engleză), ChEMBL, accesat în  
  5. ^ a b OXYTOCIN (în engleză), ChEMBL, accesat în  
  6. ^ a b Oxytocin (în engleză), DrugBank,  

Legături externe

[modificare | modificare sursă]