Prințesa Thyra a Danemarcei

Prințesa Thyra
Prințesă Moștenitoare de Hanovra
Ducesă de Cumberland și Teviotdale
Date personale
Nume la naștereThyra Amalie Caroline Charlotte Anna
Născută29 septembrie 1853(1853-09-29)
Palatul Galben, Copenhaga
Decedată (79 de ani)
Gmunden, Austria
ÎnmormântatăGmunden Modificați la Wikidata
PărințiChristian al IX-lea al Danemarcei
Louise von Hessen-Kassel
Frați și suroriDagmar a Danemarcei
Alexandra a Danemarcei
George I al Greciei
Frederic al VIII-lea al Danemarcei
Prințul Valdemar al Danemarcei Modificați la Wikidata
Căsătorită cuErnest Augustus, Prinț Moștenitor de Hanovra
CopiiPrințesa Marie Louise
Prințul George William
Alexandra, Mare Ducesă de Mecklenburg-Schwerin
Prințesa Olga
Prințul Christian
Ernest Augustus al III-lea, Duce de Braunschweig
Cetățenie Regatul Danemarcei[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriHRH Prințesă Moștenitoare de Hanovra
HRH Prințesă Moștenitoare de Hanovra, Ducesă de Cumberland și Teviotdale
HRH Prințesa Thyra a Danemarcei
Familie nobiliarăCasa de Hanovra
Casa de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
Semnătură

Prințesa Thyra a Danemarcei (29 septembrie 185326 februarie 1933) a fost fiica cea mică a regelui Christian al IX-lea al Danemarcei și a reginei Louise von Hessen-Kassel. În 1878 s-a căsătorit cu Ernest Augustus, moștenitorul exilat al regatului de Hanovra. Cum regatul de Hanovra fusese anexat Prusiei în 1866, ea și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în exil cu soțul ei în Austria.

Thyra a fost sora regelui Frederic al VIII-lea al Danemarcei, a reginei Alexandra a Regatului Unit, a regelui George I al Greciei și a împărătesei Maria Feodorovna a Rusiei.

Christian al IX-lea al Danemarcei cu soția sa și cei șase copii ai lor în 1862. De la stânga la dreapta: Dagmar, Frederic, Valdemar, Christian IX, regina Louise, Thyra, George și Alexandra.

Prințesa Thyra s-a născut la 29 septembrie 1853 la Palatul Galben din Copenhaga ca a treia fiică și al cincilea copil al Prințului Christian și a Prințesei Louise a Danemarcei. Familia ei era relativ obscură până când tatăl ei, Prințul Christian de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, a fost ales de consiliul marilor puteri să-i succeadă vărului său îndepărtat fără copii, regele Frederic al VII-lea, la tronul danez. La doar două luni după nașterea Thyrei, Actul de Succesiune a trecut și Prințul Christian a primit titlul de Prinț al Danemarcei.

În 1863, când Thyra avea 10 ani, regele Frederic al VII-lea a murit și tatăl ei i-a succedat la tronul Danemarcei ca regele Christian al IX-lea. Mai devreme, în același an, fratele ei Vilhelm a fost ales rege al Greciei iar sora ei Alexandra s-a căsătorit cu Eduard, Prinț de Wales. În 1866, cealaltă soră Dagmar s-a căsătorit cu țareviciul Rusiei, Alexandru.

Thyra a fost o tânără femeie atractivă, cu părul închis la culoare și cu ochi albaștri. Mama ei, regina Louise, dorea și pentru cea mai mică fiică o partidă bună așa cum făcuseră fiicele mai mari. Primul pețitor al Thyrei a fost regele Willem al III-lea al Olandei însă acesta era cu 36 de ani mai în vârstă decât ea, așa că a fost refuzat. Mai târziu, el s-a căsătorit cu Emma de Waldeck și Pyrmont. Fiica lor a fost Wilhelmina a Olandei iar descendenții ei stau pe tronul Olandei.

Ducesa de Cumberland cu fiica ei, Prințesa Olga.

La 21 decembrie/22 decembrie 1878, la Copenhaga, Thyra s-a căsătorit cu Ernest Augustus, Prinț Moștenitor de Hanovra. Ernest Augustus era copilul cel mare și singurul fiu al regelui George al V-lea de Hanovra și al soției lui, Prințesa Marie de Saxa-Altenburg.

Înainte de căsătorie, Thyra fusese îndrăgostită de Vilhelm Frimann Marcher, locotenent de cavalerie, iubire din care a rezultat o sarcină.[1] Fratele ei, George I al Greciei, a sugerat ca pentru evitarea scandalului, nașterea să aibă loc la Atena. Presa daneză a scris că era bolnavă de icter.[1] A născut o fată, Maria, la 8 noiembrie 1871 care a fost adoptată de Rasmus și Anne Marie Jørgensen din Odense la scurt timp după naștere și au rebotezat-o Kate; Kate s-a căsătorit în 1902 cu Frode Pløyen-Holstein și a murit în 1964.[2] Marcher s-a sinucis la 4 ianuarie 1872 după o confruntare cu regele.[3]

Arbore genealogic

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ a b Bramsen, Bo. Huset Glücksborg i 150 år, 1825 6. juli-1975. Copenhagen: Forum, 1975
  2. ^ Genealogy of the Royal Family of Denmark at www.geocities.com
  3. ^ DIS-Forum :: AneEfterlysning :: Prinsesse Thyras uægte barn at www.dis-danmark.dk