Salată bulgărească

Salată bulgărească

Salată bulgărească
Origine
Locul de origineBulgaria  Modificați la Wikidata
Informații
Ingredient principalroșie
onion[*][[onion (culinary ingredient, type of vegetable)|​]]
Castravete
Sirene[*][[Sirene (brined white cheese from Bulgaria)|​]]  Modificați la Wikidata
Alte ingredienteroșie
onion[*][[onion (culinary ingredient, type of vegetable)|​]]
brânză
Castravete
Sirene[*][[Sirene (brined white cheese from Bulgaria)|​]]  Modificați la Wikidata

Salata bulgărească, denumită în Bulgaria și Macedonia salată Șopska (în bulgară, macedoneană și sârbă, Шопска салата; în bosniacă și croată, Šopska salata; în albaneză, Salat Shope), este o salată rece frecvent pregătită în Bulgaria și răspândită în toată Peninsula Balcanică, precum și în Europa Centrală.[1][2][3] Este făcută din roșii, castraveți, ceapă (posibil și ceapă verde), ardei cruzi sau copți, brânză telemea și pătrunjel.[4][5]

Legumele sunt de regulă tăiate cubulețe și sărate, apoi asezonate cu puțin ulei de floarea soarelui sau de măsline, ocazional completat cu oțet. Adăugarea oțetului contribuie însă cu un gust acru pe care îl conferă și roșiile. În restaurante, acest dressing este oferit separat, pentru ca clientul să și-l compună după gust. În cele din urmă, legumele sunt acoperite cu un strat gros de telemea rasă sau tăiată cubulețe. Această salată este adesea consumată ca aperitiv, cu rachiu⁠(en)[traduceți].

Deși numele salatei vine de la al regiunii denumite Șopluk, în realitate ea a fost inventată în anii 1960, pentru a promova turismul.[6] Este un produs al socialismului timpuriu în Bulgaria, singura din cinci sau șase rețete care s-a păstrat. La acea vreme, maeștrii culinari de la Balkanturist au inventat și salata dobrogeană, macedoneană, tracă și altele câteva cu nume similare, asociate diferitelor regiuni etnografice ale țării. Dintre toate, numai salata Șopska se mai prepară.[7] Ea a fost aprobată drept simbol culinar național în anii 1970 și 1980.[8] Din Bulgaria, ea s-a răspândit în practica culinară din țările vecine. Întrucât regiunea etnică și istorică Șopluk este împărțită între Bulgaria, Serbia și Macedonia, bucătarii din Macedonia și Serbia au început apoi să conteste originea bulgărească a salatei. Este răspândită în România sub denumirea de salată bulgărească. În 2014, aceasta s-a distins ca cel mai cunoscut fel de mâncare bulgărească din Europa, și cel mai popular dintr-o inițiativă a Parlamentului European denumită A Taste of Europe.[9]

  1. ^ Culinary Cultures of Europe: Identity Diversity And Dialogue, Stephen Mennell, Darra J. Goldstein, Kathrin Merkle, Fabio Parasecoli, Council of Europe, 2005, ISBN 9287157448, p. 101.
  2. ^ Food Cultures of the World Encyclopedia, Ken Albala, ABC-CLIO, 2011, ISBN 0313376263, p. 67.
  3. ^ Mangia Bene! New American Family Cookbooks, Kate DeVivo, Capital Books, 2002, ISBN 1892123851, p. 170.
  4. ^ Simple Treasures in Bulgaria, Martin Miller-Yianni, Martin Miller-Yianni, 2008, p. 11.
  5. ^ Balkan Cuisine: Shopska Salad 
  6. ^ Raymond Detrez, Historical Dictionary of Bulgaria, 3rd ed, 2015, ISBN 978-1-4422-4179-4, p. 451
  7. ^ „в-к "Монитор", Шопската салата забъркана в „Балкантурист", Паулина Йоргова, 21.03.2012”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Шкодрова, Албена: Соц гурме. Куриозната история на кухнята в НРБ, София, изд. Жанет 45, 2014 г., с.260.
  9. ^ Europost, Weekly for politics, business and culture, 23 May, 2014, Shopska salad wins European vote.