Specie tip
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
În taxonomie, specia tip e o frază tehnică, menită să furnizeze nume formale (biologice, nomenclatură binomială). Foarte pe scurt, este specia care fixează (adică atașează permanent) un gen la numele său formal (numele său generic).
În zoologie
[modificare | modificare sursă]În nomenclatura zoologică aceasta e regulată de articolul 42.3 al Codului Internațional de Nomenclatură Zoologică, tipul purtător de nume a numelui unui gen sau subgen (un nume grup-gen) este specia tip. În Glosar, este definită ca
- Specia nominală care este tipul purtător de nume a unui gen sau subgen nominal.
Numele speciei este la rândul lui fixat de un tip de specimen. În mod ideal, fiecare gen denumit sau subgen ar trebui să aibă o specie tip, dar în practică există serie întreagă de nume fără specie tip.
În botanică
[modificare | modificare sursă]În botanică specia tip este doar on frază informativă. În nomenclatura botanică, tipul unui nume, a unui gen sau după caz, este un specimen (sau ilistrație) (CINB, articolele 10.1, 8.1 și 10.4). În cazul numelui unui gen (sau subdiviziune a unui gen) acest tip va fi de obicei tipul unei specii incluse, și poate fi indicat de numele acestei specii ( Art 10.1). Această specie este uneori numită specia tip, dar această frază nu are nici un statut formal in botanică.