Gresiile de pe Stânca Dracului

Gresiile de pe Stânca Dracului
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Stânca Dracului, monument al naturii
Stânca Dracului, monument al naturii
Harta locului unde se află Gresiile de pe Stânca Dracului
Harta locului unde se află Gresiile de pe Stânca Dracului
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Sălaj
 România
Cel mai apropiat orașJibou
Hida (sat)
Coordonate47°03′29″N 23°18′09″E () / 47.05806°N 23.30250°E[1]
Suprafață0,001 ha
Înființare1975, declarat în 2000

Gresiile de pe Stânca Dracului (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic și peisagistic) situată în județul Sălaj, pe teritoriul administrativ al comunei Hida.

Aria naturală se află în partea central-sud-estică a județului Sălaj, în sud-estul Depresiunii Almaș-Agrij, pe teritoriul sud-vestic al satului Hida, în imediata apropiere a drumului național DN1G, care leagă Sânmihaiu Almașului de satul Chendrea [2].

Rezervația naturală „Gresiile de pe Stânca Dracului” (cu o suprafață de 0.001 ha) a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[3] și reprezintă o stâncărie (formațiune geologică de forma unei ciuperci) în lunca văii Almașului. Stânca s-a format prin detașarea ei de la pachetul de gresii ca urmare a eroziunii apelor și a acțiunilor atmosferice, luând forma unei ciuperci cu o înălțime de 6,50 m. Stânca este constituită din gresii în partea superioară și gresii și microconglomerate la bază, astfel prin procesele de eroziune desfășurate de-a lungul timpului, aceasta a luat forma unei ciuperci[4].