Apocalipsa (roman)

Apocalipsa

Coperta primei ediții
Informații generale
AutorStephen King
Genroman post-apocaliptic
Ediția originală
Titlu original
The Stand
Limbaengleză
EditurăDoubleday
Țara primei aparițiiStatele Unite
Data primei aparițiiseptembrie 1978
Format originalTipărită (Hardcover)
Număr de pagini823
ISBN978-0385121682
Cronologie
The Shining {{{text}}}
The Shining
The Dead Zone
The Dead Zone {{{text}}}

Apocalipsa (1978, The Stand, cu sensul de Înfruntarea) este un roman de groază științifico-fantastic postapocaliptic scris de autorul american Stephen King.

„Am vrut să scriu o fantezie epică asemănătoare celei scrise de J.R.R. Tolkien în Stăpânul inelelor, numai că în manieră americană. Așa a luat naștere acest roman.”
—Stephen King

Autorul a fost inspirat de romanul lui George R. Stewart, Pământul rămâne (Earth Abides, 1949), potrivit afirmațiilor lui King.[1]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Ediția extinsă a romanului se deschide cu un prolog intitulat "Cercul se deschide”/„The Circle Opens”, care oferă mai multe detalii despre circumstanțele privind dezvoltarea virusului și despre încălcarea securității, lucru care a făcut ca virusul să scape din laboratorul secret în care a fost creat.

I. „Captain Trips”

[modificare | modificare sursă]

Romanul este împărțit în trei părți inegale sau cărți. Prima parte se numește „Captain Trips” (Căpitanul călător) și are loc la nouăsprezece zile după ce un virus mortal a scăpat dintr-un laborator guvernamental (16 iunie – 4 iulie 1990, capitolele 1-42). Supergripa este cunoscută sub numele oficial de "Project Blue", dar cel mai frecvent ca „Captain Trips” (Căpitanul călător). Virusul a fost produs de armata SUA într-o baza secretă din care a fost eliberat în mod accidental. În timp ce se încearcă închiderea și securizarea bazei înainte ca orice persoană infectată să poată scăpa, o disfuncționalitate în cadrul programului de securitate permite ca un paznic și familia sa să se strecoare afară. Din păcate, ei sunt deja infectați și din cauza lor se declanșează o pandemie care ucide cca 99,4% din omenire, dar și animalele domestice, cum ar fi caii și câinii.

King evidențiază defalcarea totală și distrugerea societății, prin violență, eșecul legii marțiale de a opri virusul și în cele din urmă moartea aproape a întregii populații. Drama umană apare și din faptul că puținii supraviețuitori trebuie să aibă grijă de familiile și prietenii lor care cad pradă gripei.

II. „La hotare”

[modificare | modificare sursă]

A doua parte se numește „On the Border” („La hotare”) și are loc între 5 iulie – 6 septembrie, 1990 (capitolele 43-60)

III. „Înfruntarea”

[modificare | modificare sursă]

A treia parte se numește „The Stand” („Înfruntarea”) și are loc între 7 septembrie 1990 – 10 ianuarie 1991 (capitolele 61-78)

Înfruntarea se referă la conflictul dintre cei conduși de mama Abagail (o femeie de o sută opt ani) din Boulder, Colorado și cei conduși de omul negru Randall Flagg din Las Vegas, Nevada.

Epilogul se numește „Cercul se închide”.

Traduceri în română

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ Dodds, Georges T. „George R. Stewart” (sidebar). Accesat în . 
  2. ^ Virus mortal la Cinemagia
  3. ^ World Fantasy Awards 1979”. Science Fiction Awards Database. Locus Science Fiction Foundation. Accesat în 20 septembrie 2013.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]