Venus din Hohle Fels

Venus din Hohle Fels
Descriere generală
Datareacum 40.000 de ani  Modificați la Wikidata
Creator  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăArta Paleoliticului superior  Modificați la Wikidata
Subiect reprezentatfemeie
steatopygia[*][[steatopygia (physical condition involving high amounts of tissue on the buttocks and thighs)|​]]  Modificați la Wikidata
Descoperire
Data descopeririiseptembrie 2008  Modificați la Wikidata
Locul descopeririiHohle Fels⁠(d), Baden-Württemberg, Germania
Aspect
Materialfildeș de mamut[*]  Modificați la Wikidata
Amplasare
ColecțieUrgeschichtliches Museum Blaubeuren[*][[Urgeschichtliches Museum Blaubeuren (museum in Germany)|​]]
Blaubeuren  Modificați la Wikidata

Venus din Hohle Fels (germană Venus vom Hohlen Fels) este o figurină Venus din fildeș de mamut, din Paleoliticul superior, descoperită în 2008, în peștera Hohle Fels, Germania. Este datată la o vechime de 40.000-35.000,[1] aparținând culturii Aurignacian, care este asociată cu cea mai timpurie prezență a Cro-Magnon în Europa.

Figurina este cel mai vechi exemplu indiscutabil de reprezentare a unei ființe umane. În ceea ce privește arta figurativă doar figurina Omul-leu este mai veche. Figurina Venus este găzduită la Muzeul preistoric Blaubeuren, Germania.

Descoperirea figurinei Venus din Hohle Fels de către echipa arheologică condusă de Nicholas J. Conard de la Universitatea din Tübingen a împins înapoi data celei mai vechi arte figurative cunoscute cu câteva milenii, stabilind că opere de artă au fost produse în toată perioada Aurignaciană.[2]

Venus din Hohle Fels

Figurina remarcabil de timpurie a fost descoperită în septembrie 2008 într-o peșteră numită Hohle Fels, în apropiere de Schelklingen, la aproximativ 15 km la vest de Ulm, Baden-Württemberg, în sud-vestul Germaniei, de o echipă de la Universitatea din Tübingen condusă de profesorul de arheologie Nicholas Conard, care a scris despre descoperirea lor în Nature.[3] Figurina a fost găsită în holul peșterii, la aproximativ 20 m de intrare și la 3 m sub nivelul actual al solului. În apropiere a fost găsit un flaut din os care datează cu aproximativ 42.000 de ani în urmă, cel mai vechi instrument muzical cunoscut.[4]

În 2015, au fost descoperite în peșteră două fragmente dintr-o a doua figurină Venus.[5]

Figurina a fost sculptată dintr-un colț de mamut lânos și a fost descoperită ruptă în fragmente, dintre care șase au fost recuperate; brațul și umărul stâng încă lipsesc. În locul capului, figurina are o proeminență perforată, ceea ce ar fi permis să fie purtată ca o amuletă. Statueta cântărește 33,3 grame și măsoară 59,7 milimetri înălțime și 34,6 lărgime. Figurina are incizii orizontale între piept și vârful triunghiului pubian.[6]

  1. ^ "It must be a woman" - The female depictions from Hohle Fels date to 40,000 years ago..”. Universität Tübingen. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Henderson, Mark (). „Prehistoric female figure 'earliest piece of erotic art uncovered'. The Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Conard, Nicholas J. (). „A female figurine from the basal Aurignacian of Hohle Fels Cave in southwestern Germany”. Nature. 459 (7244): 248–252. Bibcode:2009Natur.459..248C. doi:10.1038/nature07995. PMID 19444215. 
  4. ^ „Earliest music instruments found”. BBC News. . 
  5. ^ „Fragments of a 40,000 year old female figurine found in Hohle Fels”. Past Horizons. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Une nouvelle Vénus bouscule les théories sur la chronologie de l'art du Paléolithique”. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Venus din Hohle Fels