Victoria Stoiciu

Victoria Stoiciu
Date personale
Născut (45 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Senator al României Modificați la Wikidata

Victoria Stoiciu (n. ) este un senatoare română, aleasă în 2024 din partea PSD. Ea a fost coordonatoare de programe la Fundația Friedrich Ebert România și a publicat în reviste și platforme de analiză politică și socială precum Critic Atac, Dilema Veche, DOR, Republica.ro.

În 2001 și-a luat licența în științe politice la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București iar în perioada 2001-2005 a făcut studii postuniversitare în relații internaționale, la aceeași facultate.[1]

În 2019 a obținut Doctoratul în științe politice, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Ea a absolvit Școala Europeană pentru Democrație din cadrul Consiliului Europei și a fost bursieră a Transatlantic Forum on Migration and Integration (German Marshall Fund).[2]

Cercetare și implicare civică

[modificare | modificare sursă]

În 2006 a început colaborarea cu Fundația Friedrich Ebert România unde a fost coordonatoare de programe până în 2023.[3] Stoiciu a fost cercetătoare și corespondentă la nivel național pentru Rețeaua de corespondenți EUROFOUND România.[4]

A publicat în reviste și platforme de analiză politică și socială precum Critic Atac, Dilema Veche, DOR, Republica, România Liberă.

În 2024 a coordonat împreună cu Sorin Gog, volumul Ce urmează după neoliberalism - Pentru un imaginar politic alternativ, volum publicat la Presa Universitară Clujeană.

Carieră politică

[modificare | modificare sursă]

În iunie 2023 devine consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, în cadrul cabinetului lui Marcel Ciolacu.[5] În august 2024 face parte din echipa lui Marcel Ciolacu la alegerile interne din PSD și devine vicepreședintă responsabilă pentru relația cu ONGurile și dialogul civic.[6]

La alegerile din 2024 a candidat pe listele PSD din Vaslui și a obținut un mandat de senatoare.[7] În Senat este președintă a Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități și membră în Comisia pentru muncă, familie și protecție socială și Comisia pentru învățământ, știință și inovare.[8]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ „Un expert în politici sociale: Victoria Stoiciu”. YOUth Parlamentor | Știri, analize și conținut multimedia ce conectează tinerii la actualitatea Parlamentului European. Accesat în . 
  2. ^ „Victoria Stoiciu”. România curată. Accesat în . 
  3. ^ „Victoria Stoiciu: 85% din contractele de muncă din România au o valoare inferioară valorii coşului de consum - HotNews.ro”. . Accesat în . 
  4. ^ AGERPRES. „Stoiciu (Fundaţia Friedrich Ebert România): Peste 50% dintre petiţiile depuse la CNCD au ca.”. www.agerpres.ro. Accesat în . 
  5. ^ geopress (). „Numiri la Cancelaria prim-ministrului Marcel Ciolacu. Victor Negrescu şi Bogdan Mazuru, consilieri onorifici”. tvrinfo.ro. Accesat în . 
  6. ^ Goie, Roxana (). „Marcel Ciolacu, reales preşedinte al Partidului Social Democrat şi desemnat oficial candidatul PSD la alegerile prezidențiale. "Adevărata muncă din acest moment începe". tvrinfo.ro. Accesat în . 
  7. ^ „Cum se amestecă Ciolacu în lupta pentru putere din PNL. Un nume surpriză pentru premier și două nume de prezidențiabili, agreate de ambele partide mari - HotNews.ro”. . Accesat în . 
  8. ^ „Senatul României - Fișă senator”. www.senat.ro. Accesat în .