Ångermanälven – Wikipedia

Ångermanälven
Älv
Högakustenbron korsar Ångermanälvens breda mynningsvik.
Högakustenbron korsar Ångermanälvens breda mynningsvik.
Mynning Bottenhavet
Längd 462 km
Flodbäcken 31 860 km²
Vattenföring
 - medel 500 /s
Geonames 2725871
Läge för Ångermanälvens mynning.
Läge för Ångermanälvens mynning.
Läge för Ångermanälvens mynning.
Karta
Ångermanälven med biflöden
Camping vid Ångermanälven i Åsele under mitten av 1900-talet.

Ångermanälven är en älv som flyter genom mellersta Norrland, är 463 km lång och vars avrinningsområde täcker 31 860 km². Den är en av Sveriges vattenrikaste älvar, med en medelvattenföring på 500 m³/s vid mynningen.[1]

Mänsklig användning

[redigera | redigera wikitext]

Älven har många stora kraftverk och de främsta forsarna är Nämforsen, Moforsen och Forsmoforsen. Större fartyg kan gå upp till Nyland, och mindre båtar (som kan gå under låga broar) till Sollefteå.

medeltiden kallades älven i vissa sammanhang för Styrån, då[ifrågasatt uppgift] Styresholms borg låg vid älvens nedre lopp. Hela övre Norrland styrdes från den borgen.

Ångermanälven har sina källor i södra Lappland och flyter genom Vilhelmina och Åsele kommuner och ner genom Ångermanland och mynnar i Bottenhavet. De främsta biflödena är Vojmån, Fjällsjöälven och Faxälven.

Ångermanälvens dalgång nedströms Junsele (och ner till Bottenhavet) kallas Ådalen. Nedanför Nyland i Kramfors kommun bildar Ångermanälven en lång, bred mynningsvik med de två kända broarna Sandöbron och Högakustenbron. Sträckan mellan Hammarsbron-Nyland och Svanö-Sandö kan betecknas som tröskelfjord, med djup ner till 100 meter mellan Kramfors och Bjärtrå och tröskeln vid Svanö-Sandö på 10 meter djup.

Se även biflodsförteckningen nedan (uppräkningen går från mynningen i havet till källorna). Respektive vattendrags källflöden betecknas med (*):

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]