Avfallstrappan – Wikipedia
Avfallstrappan eller "avfallshierarkin" anger en hierarki för i vilken ordning olika metoder för att behandla avfall bör användas. Den grundar sig på EU-direktiv och är en metod för att uppnå EU:s miljömål.[1][2] Principen är också införd i svensk lagstiftning där förebyggande av avfall (det högst prioriterade steget) beskrivs i miljöbalkens hänsynsregler[3] och de övriga stegen beskrivs i miljöbalkens kapitel som handlar om avfall[4].
Avfallstrappan är uppdelad i 5 steg:
- Minimera mängden avfall. Genom styrmedel av olika slag skall mängden avfall minimeras. Styrmedlen skall utformas så att producenter använder så effektiva produceringsmetoder som möjligt. Dessutom skall konsumtionsmönster förändras.
- Återanvändning. Allt avfall skall i så hög grad som möjligt återanvändas. Detta är en hanteringsform som idag främst sköts av ideella verksamheter, vilka samlar in brukbara objekt. Återvinningscentraler med återanvändningssystem börjar dock alltmer bli vanligt i Sverige.
- Återvinning. Då råvaror kan återvinnas sparas stora resurser. Exempelvis kan pappers- och ståltillverkning börja i pappersbruk eller stålverk istället för skogen eller gruvan. Här kommer dessutom det så kallade producentansvaret in i bilden som också är ett styrmedel för att producenter själva får ansvara för sitt avfall. Idag är det lagstiftat för fyra avfallsslag: returpapper[5], däck[6], förpackningar[7] och bilar[8].
- Energiutvinning. Brännbart avfall är en resurs för energiutvinning i fjärrvärmeverk och elproducerande kombikraftverk där det kan användas för att alstra värme och el.
- Deponering. I sista hand är det fråga om deponering på en soptipp, alltså det sämsta alternativet. Det gäller avfall som inte kan användas som en resurs.
I miljöbalken beskrivs närmare hur ansvar fördelas och hur olika avfallsslag skall hanteras.[9]
Innovationsprogrammet RE:Source har tagit fram en modell kallad Materialhjulet. Modellen fokuserar på materialens funktion och på hur de används och har kallats för en utmanare av avfallstrappan.
Källor
[redigera | redigera wikitext]- ^ ”Direktiv om avfall”. Sammanfattning av EU-lagstiftningen. EU. http://europa.eu/legislation_summaries/environment/waste_management/ev0010_sv.htm. Läst 11 november 2012.
- ^ ”Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG av den 19 november 2008 om avfall och om upphävande av vissa direktiv (Text av betydelse för EES)”. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32008L0098:SV:NOT. Läst 11 november 2012.
- ^ Svensk författningssamling. Miljöbalk (1998:808) 2 kap 5 §.
- ^ Svensk författningssamling. Miljöbalk (1998:808) 15 kap 10 §.
- ^ Förordning (1994:1205) om producentansvar för returpapper
- ^ Förordning (1994:1236) om producentansvar för däck
- ^ Förordning (2006:1273) om producentansvar för förpackningar
- ^ Förordning (2007:185) om producentansvar för bilar
- ^ Miljöbalken 15 kap. (1998:808), Avfall och producentansvar
EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia. |