Bäckaby kyrka – Wikipedia

För kyrkan som brann år 2000, se Bäckaby gamla kyrka.
Bäckaby kyrka
Kyrka
Bäckaby kyrka
Bäckaby kyrka
Land Sverige Sverige
Län Jönköpings län
Ort Bäckaby
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Växjö stift
Församling Lannaskede församling
Koordinater 57°16′2.87″N 14°55′43.4″Ö / 57.2674639°N 14.928722°Ö / 57.2674639; 14.928722
Invigd 1898
Webbplats: Sv.kyrkan Vetlanda

Bäckaby kyrka är en kyrka i Bäckaby i Växjö stift. Den är församlingskyrka i Lannaskede församling.

Kyrkobyggnaden

[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande kyrka är enligt en skrift över huvudingången UPPFÖRDT UNDER KONUNG OSKAR II:s REGERING ÅREN 1897–1898. Den byggdes för att ersätta Bäckaby gamla kyrka med anor från 1580-talet. Den äldre kyrkan var uppförd i trä och belägen på gamla kyrkogården öster om den nya kyrkan. Eftersom denna var dels förfallen och dels för liten väcktes under 1800-talet frågan om uppförandet av en helt ny rymlig kyrka.[1] Det blev också kyrkostämmans beslut. Ritningar utarbetades av arkitekt Carl Möller och för byggnadsarbetet svarade byggmästarna John Lilienberg i Hörby och Anders Sjunesson i Tjörnarp[2]. Kyrkan uppfördes av huggen granit och tegel i nyromansk stil och består av långhus, kor, sakristia, två vapenhus och torn.

Kyrkobyggnaden är orienterad med koret i norr och tornet i söder. Övre halvan av byggnaden med undantag av tornet är vitkalkad. I övrigt utgörs större delen av fasaden av fogstruken synlig granit. Under takfoten löper en rundbågefris i tegel. Tegeldekor omramar även fönster, portaler och tornets ljudöppningar. Långhuset är försett med fönster som vart och ett är trekopplade i en romansk rundbåge. Tornbyggnaden är försedd med två mindre sidotorn. Den pyramidformade tornhuven kröns av ett utsirat ringkors med en kyrktupp. Invigningen av den nya kyrkan skedde den 8 oktober 1898 och förrättades av biskop N.J.O.H. Lindström.[2] Under nya kyrkans uppbyggnad användes den gamla kyrkan, men den 1 oktober 1899 hölls den sista gudstjänsten. 1902 nedmonterades den och flyttades till Jönköpings stadspark där den återuppfördes.[1]Kyrkan förstördes vid en anlagd brand år 2000).

Kyrkorummet präglas av ljus och rymd. Över själva långhuset välver sig ett tunnvalv. Koret är avskilt av ett rundbågevalv och upplyst av tre fönster. Altaruppställningen som tillkom samtidigt med kyrkans består av själva altaret och en uppbyggnad med symboliska motiv krönt av ett gyllene kors. Ursprungligen var en stjärnhimmel målad i det välvda kortaket. Två änglar flankerade korbågen. Över bågen stod texten: "Ära vare Gud i höjden". Vid en genomgripande renovering som genomfördes 1950–1951 blev dessa övermålade.[2] Dopfunten i trä vars sexsidiga cuppa är prydd med förgyllda palmkvistar har sin plats till höger om korbågen. Vid vänstra sidan i kyrkorummets främre del står predikstolen. Korgens fält är prydd med bibelspråk. Bänkinredningen som är öppen har gotikinspirerade spetsgavlar. Fyra bänkdörrar från den gamla kyrkan är uppsatta på södra väggen. Ett krucifix av konstnären Eva Spångberg ingår också i kyrkans interiör. Bland kyrksilvret kan nämnas ett par kandelabrar som är tillverkade på 1840-talet av guldsmeden Gustaf Möllenborg i Stockholm. En vinkanna och oblatask är tillverkade av guldsmeden Allvin i Vetlanda och skänkta till kyrkan 1955.[1]

Manual I Manual II Pedal Koppel
Principal 8´ Rörflöjt 8´ Subbas 16´ I/P
Gedakt 8' Spetsflöjt 4' Borduna 8´ II/P
Oktava 4' Principal 2' Koralbas 4´ II/I
Rörflöjt 4' Sesquialtera 2 chor
Gemshorn 2' Scarf 2 chor
Mixtur 3 chor
Regal 8'
  1. ^ [a b c] Våra kyrkor. 1990. Sid. 337
  2. ^ [a b c] Kyrkor i Jönköpings län. Del 2. Ulf Vibeke. 1986.Sid 97

Tryckta källor

[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]