Buda – Wikipedia

Buda med slottskullen, sett från Pest på andra sidan Donau.

Buda (tyska: Ofen, turkiska Budin) är den västra delen av Ungerns huvudstad Budapest och är belägen på floden Donaus västra bankar. Namnet kommer av den hunniska regenten Bleda, som kallas just Buda på ungerska.[1][2][3] Vid Donaus motsatta, östra sida ligger den tidigare särskilda staden Pest.

Buda utgör ungefär en tredjedel av Budapests territorium, och är till skillnad från Pestsidan kuperat. Bland sevärdheterna finns Budaslottet och Citadella.

Historiskt statsvapen
Historiskt statsvapen
Tyskt märke med namnet "Ofen"

1873 sammanslogs de tre städerna Pest, Buda och Óbuda till en ny huvudstad, som i början kallades Pest-Buda och senare fick namnet Budapest. Denna sammanslagning var i princip möjlig först efter att Kedjebron 1849 kunde binda samman de båda sidorna eftersom floden är så bred. Denna bro var den första bron över Donau som byggdes nerströms Regensburg, där Donau är betydligt smalare.

Buda går tillbaka på en romersk koloni Aquincum (den vattenrika), anlagd på platsen för en keltisk boplats under 100-talet e. Kr. Rester efter en amfiteater, bad och tempel finns på platsen. 1241 brändes Buda av tatarerna men återuppbyggdes av Béla IV av Ungern. En kraftig invandring av tyskar ledde till att staden växte fram till en av Ungerns största, och 1361 blev Buda Ungerns huvudstad. 1541-1686 tillhörde Buda Osmanska riket och gick då starkt tillbaka. Gynnad av Maria Teresia av Österrike och Josef II fick dock staden åter ett uppsving, men hamnade snart i skuggan av Pest.[4]

Pest oftast var ungerskt fram till 1400-talet, hade Buda en tyskspråkig majoritet,[5] men kom snart att assimileras bland ungrare och serber.[5] Då landsbygdsbefolkningen flyttade in i staden under 1800-talet, kom ungrare snart även att utgöra majoriteten i Buda.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 1 oktober 2012.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]