Dagbok – Wikipedia
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2018-04) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
En dagbok är en skrift där en person beskriver dagliga händelser och tankar. Anteckningarna sker inte nödvändigtvis varje dag. Att skriva dagbok är oftast förknippat med barndomen men även vuxna kan skriva dagbok. Vissa skriver offentliga dagböcker, där kommentarer ibland är tillåtna, ett exempel på det är en blogg.
Många som skriver dagbok ser texten som mycket hemlig. De skriver sina hemligheter i en bok, men tanken är att bara de själva ska läsa det och ingen annan. Därför är ofta en klassisk dagbok försedd med ett litet hänglås.
Många kända personer har skrivit dagbok, till exempel tonåringen Anne Frank och engelsmannen Samuel Pepys, som skrev sin på en egen kod. Pepys levde på 1600-talet, men hans dagbok kommer ständigt i nya upplagor. En av tidigare svenska dagbokskribenter (under åren 1644-1699) är Erik Johan Meck. Axel von Fersen som var en mycket flitig dagboks- och brevskrivare skrev, utifrån sin position vid det franska hovet i Versailles under den franska revolutionen, ett historiskt dokument av stort forskningsintresse.
Resedagbok
[redigera | redigera wikitext]Resedagboken är skildringar av resor och ibland även planeringen av dessa. Här kan det finnas anteckningar om resans händelser och upplevelser allmänt, men även egna privata tankar. Även en resedagbok kan vara offentlig likaväl som privat. Offentliga resedagböcker innehåller ofta även bilder.
Berömda dagboksförfattare
[redigera | redigera wikitext]- Anaïs Nin
- Marcus Aurelius
- Cecil Beaton
- Axel von Fersen d.y.
- Märta Helena Reenstierna
- Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein-Gottorp
- Anne Frank
- Samuel Pepys
- Friedrich Kellner
- Carl von Linné
- Carl Tersmeden
- Pehr Stenberg
- Henri Frédéric Amiel