Dimmer – Wikipedia
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2020-10) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Dimmer är en apparat konstruerad av amerikanen Joe Spira (1927–2015) år 1959 för att variera ljusstyrka i elektrisk belysningsarmatur.[1] Genom att minska eller öka RMS-spänningen och därmed medeleffekten till lampan är det möjligt att variera intensiteten på ljuseffekten. Även om varierbara spänningskällor används för olika ändamål, brukar termen dimmer vanligen avse ändamålet att styra ljuskällor.
För hemmiljö måste man vid köp och installation av dimmer, köpa en tillräckligt kraftfull dimmer som passar eventuell befintlig transformator av vanlig typ _eller_ som passar eventuell befintlig så kallad elektronisk transformator, samt klargöra om de aktuella lamporna är vanliga glödlampor, dimmerbara halogenlampor, LED-lampor, eller eventuellt någon annan typ av lampor (och självfallet även lampornas spänning och effekt).
Halvledardimmer
[redigera | redigera wikitext]Rent tekniskt brukar dimrar fungera genom principen att endast släppa igenom delar av sinusvågen från elnätet. Två tekniker används; framtändning som slår av efter att en sinusvåg påbörjats och baktändning som slår på efter påbörjad sinusåg. Halvledare såsom TRIAC, IGBT eller MOSFET används ofta för att åstadkomma denna funktion.
Sinusvågdimmer är en lovande teknik för lösa vikt- och störningsproblemen med tyristorbaserade dimmers. Dessa är i stort sett en kraftig Switching Mode Power Supply (SMPS) nätdel. De är uppbyggda av en ny generation av IGBT som dock fortfarande är relativt dyra (2004).
Se även
[redigera | redigera wikitext]Referenser
[redigera | redigera wikitext]Noter
[redigera | redigera wikitext]- ^ Demred, Jon (9 april 2015). ”Dimmerns fader har slocknat”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zLVLyr/dimmerns-fader-har-slocknat. Läst 30 juni 2022.