Fritös – Wikipedia

Fritös vanlig i restaurangbranschen.
Fritös för hemmabruk.
En varmluftsfritös.

Fritös är ett köksredskap för att fritera mat. Det finns två vanliga typer: Den äldre fritösen där rikligt med olja hettas upp och en nyare varmluftsfritös som använder sig av varm luft och inte kräver olja.

I den klassiska fritösen sänks en korg av metall ner i ett tråg av olja som håller en temperatur på 140-200 °C.

I varmluftsfritösen skjuts ofta korgen in vågrätt i apparaten. Mycket het luft omringar livsmedlet som blir krispigt. Det är inte nödvändigt att använda olja i den, men man kan använda lite olja för att exempelvis förhöja smaken.[1]

Varmluftsfritöser är mycket mångsidiga och kan användas för att tillaga en rad olika maträtter med mindre olja än traditionella fritöser. Några vanliga användningsområden inkluderar[2]:

  • Fritering: Klassiska friterade rätter som pommes frites.
  • Grillning: Kött, grönsaker och fisk.
  • Bakning: Bröd, muffins och andra bakverk.
  • Rostning: Nötter och frön.

Fritöser är vanliga i restaurangkök men finns även i mindre format för hemmabruk. Felaktigt hanterade utgör de en säkerhetsrisk, eftersom olja lätt fattar eld.

Ordet fritös är belagt i svenska språket från år 1954.[3]

  1. ^ ”Guide till airfryer - så lagar du mat i en varmluftsfritös enligt experten”. Allt om Mat. https://www.expressen.se/alltommat/artiklar/airfryer-guide-recept-och-expertens-tips-till-din-varmluftsfritos/. Läst 11 april 2022. 
  2. ^ ”Varmluftsfritöser: En Fullständig Guide”. Bäst i test Guiden. 10 juni 2024. https://www.bast-i-test.se/tester_pa_basta/varmluftsfritoser.html. Läst 11 juni 2024. 
  3. ^ Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: fritös