Stechlinsee – Wikipedia

Stechlinsee
Insjö i Brandenburg, Tyskland Redigera Wikidata
Insjö, oligotrof sjö, mesotrof sjö, oligotrof sjö Redigera Wikidata
UtflödePolzowkanalen Redigera Wikidata
Land för flod­bäc­ke­netTyskland Redigera Wikidata
Flod­bäc­ke­nets area25,56 kvadratkilometer Redigera Wikidata
LandTyskland Redigera Wikidata
Inom det admi­nis­tra­ti­va områdetBrandenburg
 • Landkreis Oberhavel
  • Stechlin Redigera Wikidata
Koor­di­na­ter53°9′5″N 13°1′34″E Redigera Wikidata
Höjd över havet59,6 meter Redigera Wikidata
Längd3 525 meter Redigera Wikidata
Bredd2 625 meter Redigera Wikidata
Djup70 meter Redigera Wikidata
Area4,25 kvadratkilometer Redigera Wikidata
Volym96 900 000 kubikmeter Redigera Wikidata
Map

Stechlinsee eller Grosser Stechlinsee är en insjö i norra Brandenburg i Tyskland, belägen mellan Fürstenberg/Havel och Rheinsberg i kommunen Stechlin i Landkreis Oberhavel. Stechlinsee är med 70 meters djup den djupaste insjön i Brandenburg, känd för sitt klara vatten, med siktdjup på upp till 11 meter, i snitt 6 meter. Den har sitt utlopp över Polzowkanalen i floden Havel. Fiskbeståndet i sjön är omfattande och bland annat finns här den för sjön endemiska Stechlinsiken, Coregonus fontanae.

Sjön och trakten kring den är namngivare till Theodor Fontanes sista roman Der Stechlin (1897–1898), som behandlar den fiktiva adelssläkten von Stechlin som i romanen är bosatt i ett fiktivt slott vid sjön.

Ett kort stycke från sjön var under 1930-talet prins Sigvard Bernadotte bosatt i Villa Bernadotte i Neuglobsow under äktenskapet med Erica Patzek. Från 1960 till 1966 uppfördes Rheinsbergs kärnkraftverk nedströms från sjön, vars kylvatten leddes tillbaka till Stechlinsee. Den resulterande uppvärmningen påverkade sjöns växt- och djurliv under den tid då reaktorn var i drift från 1966 till 1990. Under 2010-talet har stigande fosforhalter hotat sjöns status som den enda oligotrofa sjön i norra Tyskland.

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Großer Stechlinsee, 10 mars 2021.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]