Stockholms-Tidningens klocka – Wikipedia
Stockholms-Tidningens klocka är ett ur och en skulptur i hörnet av Vattugatan 12 och Klara södra kyrkogata på Norrmalm i Stockholm. Skulpturen skapades 1903 av Gottfrid Larsson och urverket levererades av Linderoths urfabrik.
Beskrivning
[redigera | redigera wikitext]Ett av Linderoths ur är det enda som är kvar från tidningserans tid i Klarakvarteren. Det är Stockholms-Tidningens gamla klocka från 1903, gestaltad som en skulptur av Gottfrid Larsson och som finns i hörnet av Vattugatan 12 och Klara södra kyrkogata 16.[1] I början av 1950-talet ombyggdes Stockholms-Tidningens byggnad längs Vattugatan efter ritningar av Ivar Tengbom.
Mannen som tungt bär på den tresidiga klockan är gjuten i brons av AB Förenade Konstgjuterierna i Stockholm och formgiven av skulptören Gottfrid Larsson. AB Förenade konstgjuterierna var en sammanslagning mellan Otto Meyer & Co (Meyers konstgjuteri), som hade grundats 1875 av Otto Meyer, och ett annat konstgjuteri. Klockan kröns av en banderoll med texten Stockholms Tidningen och ett timglas i brons. I detta kvarter, kvarteret Svalan, hade de båda tidningarna Aftonbladet och Stockholms-Tidningen sina tryckerier och sina redaktioner. Aftonbladet och Stockholms-Tidningens byggnad revs i slutet av 1980-talet. Det nuvarande kontorskomplexet uppfördes i början av 1990-talet för försäkringsbolaget AMF och invigdes i oktober 1994. Gottfrid Larssons skulptur från 1903 med klockan i brons sattes upp i samma hörn och pryder fortfarande hörnet i det nya kontorshuset.
Citat
[redigera | redigera wikitext]Vid avtäckningen den 1 januari 1903 kunde man läsa bland annat följande i Stockholms-Tidningen:
” | I går eftermiddag, på fjortonde årsdagen af Stockholms-Tidningens tillvaro, aftäcktes ett vackert konstverk, som Stockholms-Tidningen låtit uppsätt[a] på sitt hus vid Stora Vattugatan. Konstverket, som har sin plats i hörnet af Stora Vattugatan och Klara Södra Kyrkogata, framställer en kraftig, muskulös man, på sina skuldror uppbärande ett större urverk […] Urtavlan, tre till antalet, upplysas med lampor från Stockholms-Tidningens eget elektricitetsverk. | „ |
Referenser
[redigera | redigera wikitext]Noter
[redigera | redigera wikitext]- ^ Epsteins DN-B-logg: Sista resterna av gamla Klara Arkiverad 10 januari 2013 hämtat från the Wayback Machine..
Tryckta källor
[redigera | redigera wikitext]- Lundin, Jim (2008). G.W. Linderoths urfabrik. Karlskrona. sid. 97. ISBN 978-91-633-2115-3
Externa länkar
[redigera | redigera wikitext]- Wikimedia Commons har media som rör Stockholms-Tidningens klocka.
|