Motorbåt – Wikipedia
En motorbåt är en båt som drivs med en motor, oftast benämning på mindre båtar. Motorbåtar kan ha utombordsmotor eller inombordsmotor. Idag är det vanligast med förbränningsmotorer, diesel eller bensindrivna sådana.
Förbränningsmotorn som drivkraft för en båt användes först av Étienne Lenoir, som på 1860-talet lyckades framdriva en båt med en motor på tre hästkrafter, driven av lysgas. Praktisk användning av motorer för båtdrift erhölls förts 1886 genom tysken Gottlieb Daimlers bensindrivna motor.[1]
Typer av motorbåtar
[redigera | redigera wikitext]Motorbåtar finns i många olika typer och storlekar, med överlappningar mellan benämningen av olika motorbåtstyper. Då en båttyp kan ha exempelvis snipans skrov, men med däck och vindrutor härstammande från en hardtopbåt eller daycruiser. En hardtopbåt kan samtidigt vara en bowrider och en styrpulpetbåt kan ibland ha en liten ruff. Oftast är det båtens skrovform som placerar den i en viss kategori.
Passbåt
[redigera | redigera wikitext]- Huvudartikel: Passbåt
Passbåt var tidigare benämningen för typ av mindre motorbåt, som är avsedd för enkla, och ofta snabba persontransporter av få passagerare och som har sittbrunn eller annat passagerarutrymme, men ofta saknar ruff. Senare har det kommit att användas för att beteckna taxibåtar med regelbundna rutter, i skärgårdstrafik.
Passbåtar är snabbgående båtar som inte är racerbåtar, men heller inte inredda eller beboeliga. Det finns i princip inga stuvutrymmen eller plats för att övernatta i en passbåt. De ser ofta ut som en blandning mellan en ruffbåt och en racer eller en förvuxen campingbåt. Ibland gränsar de till mer utpräglade sport- eller racerbåtar. Inredningen kan påminna en hel del om bilar vad gäller passagerarutrymme och instrumentering.
Snipa
[redigera | redigera wikitext]Snipan är en traditionell klinkbyggd båttyp som utvecklats ur allmogebåtarna. Det är en sjösäker båttyp lämplig som familjebåt som drivs av inombordsmotor. Den är vanligtvis relativt långsam, men bränslesnål, samt vanlig i storlekar från 6 till 12 meters längd, de större är många gånger riggade och klassas som motorseglare. Det finns även hybrider med snipans skrovform men med en halvplanande bottenkonstruktion. Denna typ är betydligt snabbare, men har förlorat den traditionella snipans trygga sjöegenskaper. Snipan kallas också för "snäcka", främst i norra Bohuslän, då ordet härstammar från norskans snekke.
Julle
[redigera | redigera wikitext]- Huvudartikel. Julle
Jullen är en klinkbyggd båttyp med tvär akter. Även denna har utvecklats ur allmogebåtarna. Vanligast är Bohusjullen. Vanlig såväl som fritidsbåt som mindre fiskebåt. Byggs numera även i glasfiberarmerad plast, även om de traditionella träjullarna fortfarande byggs längs bohuskusten. Jullen skall inte förväxlas med jollen som är en helt annan båttyp.
Daycruiser
[redigera | redigera wikitext]Daycruiser var ursprungligen en snabbgående dagtursbåt, större än hardtopbåten men mindre än kabinbåten. Skrovlängden var från början omkring 21 fot, men numera byggs dessa båtar med längre skrov. Båttypen har ett relativt stort fördäck, en liten ruff och vindrutor framför förarplatsen och en väl tilltagen sittbrunn akterut. Skrovet är planande med vanligtvis ganska vass skrovform. Vanligast är inombordsmotor med drev, men på mindre båtar kan utombordare förekomma. I dag byggs det också ganska stora daycruisers på över 30 fot, ibland större, som har kabinbåtens alla bekvämligheter, varför båttypen då växt ur sitt eget begrepp.
Campingbåt
[redigera | redigera wikitext]- Huvudartikel: Campingbåt
Campingbåt är en typ av fritidsbåt som tillverkades från 1930-talet till 1960-talet. Campingbåtar är öppna båtar med fördäck, vindruta, ratt och utombordsmotor. Längden är vanligen mellan fem och sex meter. Båtarna var byggda i trä, utom de senare båtarna, som gjordes i plast.
Runabout
[redigera | redigera wikitext]- Huvudartikel: Runabout
Runabout är en benämning på – ofta snabbgående och motorstarka – öppna nöjesbåtar med vindruta, ratt och övrig utformning av sittbrunn för tre–åtta personer, som inspirerades av bilinteriörer. De blev populära i USA från 1930-talet och tillverkades i Europa under 1950- och 1960-talen av bland andra Riva.
Hardtopbåt
[redigera | redigera wikitext]En hardtopbåt har en mindre ruff i fören, cirka halva båtlängden. Den har alltså vindruta och sidorutor och ger således bättre skydd än en öppen båt. Hardtopbåtar är relativt små och oftast utrustade med utombordsmotor.
Kabinbåt
[redigera | redigera wikitext]Medelstor till större övernattningsbar motorbåt. Används ofta som familjebåt och har bland även akterruff. God komfort medför att en familj kan semestra i båten under många dygn. Vanligtvis utrustad med väl tilltaget "kök" (=byssa) och toalett. Det finns snabbgående halvplanande kabinbåtar som är deplacerande (som går med hela skrovet i vattnet) och därmed långsamma. Kabinbåten är namngiven efter sin överbyggnad och inte efter skrovformen. Ordet "kabinbåt" används inte i någon större utsträckning idag. Ord som "bobåt", "familjebåt" och liknande används som synonymer, även om dessa termer är gemensamma för helt andra båttyper.
Styrpulpetbåt
[redigera | redigera wikitext]Styrpulpetbåt, eller centerkonsolbåt, är en öppen motorbåt med utombordsmotor(er) med en pulpet, ratt och instrument, samt vanligtvis utrustad med vindruta. Används med fördel till vattenskidåkning, sportfiske, tenderbåt, patrullbåt och för snabba transporter i skärgården.
Ribbåt
[redigera | redigera wikitext]RIB, Rigid Inflatable Boat, en hybrid mellan gummibåt och en båt med hårt skrov. Ribbåten är vanligtvis utförd som styrpulpetbåt. Det finns ribbåtar i många olika storlekar, de minsta från tre meter, då lämplig som släpjolle eller som däcksbåt. Mindre ribbåtar har motorer på 5-10 hk, de riktigt stora ribbåtarna på över tio meter kan ha utombordsmotorer i dubbel eller trippelmontage på många hundra hästkrafter. Större ribbåtar kan även ha inombordsmotor, antingen med inudrev eller vattenjet. Större ribbåtar används bland annat av kustbevakningen, marinen, sjöpolisen och Sjöräddningssällskapet.
Bowrider
[redigera | redigera wikitext]Bowrider är en motorbåt med vindruta där den främre delen, bogen (engelskans 'bow'), är öppen. Bowridern är oftast en daycruiser, eller hardtopbåt, om man tar hänsyn till skrovets form.
Tenderbåt
[redigera | redigera wikitext]- Huvudartikel: Tenderbåt
Motorkryssare
[redigera | redigera wikitext]Motorkryssare benämns även motoryacht och är en stor motorbåt, längdmässigt över tolv meter eller en bredd över fyra meter. Båtar av denna storlek är på gränsen mellan yrkesfartyg och fritidsbåt. Båtar av denna storlek klassificeras enligt internationella sjölagen som skepp och kräver nautisk kompetens för framförande. Motorkryssare kan vara ombyggda yrkesfartyg eller från början byggda som stora motorbåtar. De är ofta utrustade med flera hytter för besättning och passagerare.
Vattenskoter
[redigera | redigera wikitext]En vattenskoter är en mindre båt (två-fyra meter), som man snarare grenslar än sitter i. Föraren håller i ett styre påminnande om en snöskoter. Båttypen nyttjar inte propeller utan vattenjet för sin framdrift. En vattenskoter bär en–två personer.
Se även
[redigera | redigera wikitext]Källor
[redigera | redigera wikitext]Noter
[redigera | redigera wikitext]- ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 18. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 213-14
Externa länkar
[redigera | redigera wikitext]- Wikimedia Commons har media som rör Motorbåt.