Tillförordnande – Wikipedia
Den här artikeln behöver fler eller bättre källhänvisningar för att kunna verifieras. (2023-06) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Ett tillförordnande (förkortat tf.)[1] för en tjänst eller befattning innebär att en person upprätthåller befattningen tillfälligt i väntan på att någon ordinarie innehavare av posten skall utses. Den som är tillförordnad har samma befogenheter som en ordinarie befattningshavare, och handlar på eget ansvar.
Den vanligaste orsaken till ett tillförordnande är att en vakans har uppstått, där en ordinarie befattningshavare ännu ej tillträtt. Också vid längre frånvaro på grund av föräldraledighet eller annan tjänstledighet förekommer tillförordnande.
Beslutsfattarens befogenhet ska alltid framgå genom att begreppet tillförordnad eller förkortningen tf skrivs ut i anslutning till undertecknandet av beslutshandlingen.
Referenser
[redigera | redigera wikitext]- ^ ”Hur förkortas ord som tillförordnad, eftermiddag, bankgiro?”. Institutet för språk och folkminnen. https://frageladan.isof.se/visasvar.py?sok=tf.&svar=30742&log_id=976822. Läst 23 september 2022.