Villa Myrdal – Wikipedia
Villa Myrdal var makarna Alva och Gunnar Myrdals hem i Stora mossen, Nyängsvägen 155, i Bromma, Stockholm. Huset ritades 1937 av arkitekt Sven Markelius i dennes typiska funktionalistiska stil.
Beskrivning
[redigera | redigera wikitext]År 1937 ritade Sven Markelius Villa Myrdal till sina goda vänner Alva och Gunnar Myrdal. Alva Myrdal deltog aktivt i planeringen av byggnaden som består av två plan. I bottenvåningen finns vardagsrum, matrum, kök, rum för barn (med klottertavla på väggen), rum för barnflicka och jungfru samt ett antal förråd och ett garage. I övervåningen ligger ett gemensamt arbetsrum, föräldrarnas sovrum med angränsande bad samt en stor takterrass. Föräldrasovrummet gick att dela av med en skjutvägg mellan sängarna, vilket dåtida presskommentarer tyckte var anmärkningsvärt.
En speciell, oplanerad akustiskt effekt uppstod mellan våningarna. Enligt sonen Jan Myrdal kunde han höra föräldrarnas samtal som fördes i deras arbetsrum på övervåningen, medan han befann sig på undre planet. ”… Akustiken var så märklig att om jag ställde mig precis vid väggen, där hallen gick över i allrummet hördes varje viskning där uppifrån som om de hade stått alldeles bakom mitt öra…”.[1]
De vitmålade fasaderna domineras av två murade skorstenar och ett glasat och med träpanel klädd burspråk. Takterrassen omges av ett långt relingsliknande räcke som gör att det liknar ett fartygsdäck. Där lekte barnen upptäcktsresande. Mot grannfastigheten fanns 1937 inga staket och grannbarnen var välkomna att leka i den stora trädgården.
Historiska bilder
[redigera | redigera wikitext]- Trädgårdssidan 1937
- Vardagsrummet 1937
- Vardagsrummet 1937
- Alva och Gunnar Myrdal i sitt hem i Äppelviken 1942
- Arbetsrummet 1945
- Alva Myrdal vid fönstret i vardagsrummet 1945
- Alva Myrdal i sitt hem 1945
- Alva Myrdal utanför villan 1945
Se även
[redigera | redigera wikitext]Källor
[redigera | redigera wikitext]- Sven Markelius, arkitekt. Arkitektur Förlag, Stockholm 1989
- ^ Jan Myrdal, En annan värld. Stockholm 1984. ISBN 91-1-843182-8.
Övrig litteratur
[redigera | redigera wikitext]- Erik Ahlsén (1941). Villa Myrdal, Bromma
- Per Wisselgren (2006). Kollektivhuset och Villa Myrdal : om samhällsvetenskapens rum i folkhemmet
Externa länkar
[redigera | redigera wikitext]- Wikimedia Commons har media som rör Villa Myrdal.