Webbjokern till Melodifestivalen – Wikipedia

Webbjokern till Melodifestivalen
Datumoktober-november
Arrangemang
ArenaTV-huset (2009)

Golden Hits (2010)
Radiohuset (2011)

Ingen final (2012–2018)
ProgramledareLotta Bouvin Sundberg (finalen 2009)

Henric von Zweigbergk (finalen 2010)

Lotta Bromé (finalen 2011)
Bidrag
Antal bidrag2 657 (2015)
Melodifestivalen
Melodifestivalen 2009-2014

Webbjokern, även under benämningen Allmänhetens tävling, var mellan åren 2010 och 2018 ett moment i svenska Melodifestivalen där icke-etablerade artister och låtskrivare hade möjligheten att skicka in bidrag via en egen antagning för att försöka komma med i Melodifestivalen. Denna del av tävlingen var endast öppen för personer som aldrig tidigare hade gett ut musik kommersiellt på skivbolag eller liknande förlag.

Mellan åren 2010 och 2012 var momentet en webbliknande omröstning där publiken, och ibland tillsammans med Melodifestivalens redaktion, fick rösta fram en eller flera vinnarlåtar bland ett hundratal inskickade låtar. Åren 2013-2015 fick Sveriges Televisions urvalsjury kora vinnaren och från och med 2016 års tävling tog Sveriges Television bort allmänhetens tävlings automatiska plats i tävlingen, vilket gjorde att inget bidrag längre garanterades att komma med i startfälten. Sedan Melodifestivalen 2019 har Sveriges Television valt att inte göra någon skillnad på etablerade eller icke-etablerade låtskrivare vid antagningen, vilket gör att momentet därmed kan anses vara nedlagt.

Tävlingsregler

[redigera | redigera wikitext]

Alla som ville tävla i Webbjokern/Allmänhetens tävling skulle uppfylla de regler som Sveriges Television i övrigt vid den tidpunkten ställde på alla tävlingsbidrag, låtskrivare och (demo)artister. Ett undantag gjordes från regelverket som gällde att Sveriges Television tillfälligt tillät att demoversioner av tävlingsbidrag till webbjokern fick spelas upp i SVT Play före Melodifestivalen, vilket annars inte tillåts. Undantagen gjordes under höstarna inför Melodifestivalerna 2010, 2011 och 2012, då publiken var med och röstade.

Ett annat krav som Sveriges Television hade var att de låtskrivare som ville delta skulle vara så kallade icke-kommersiella låtskrivare. Under de år som momentet användes skulle den regeln komma att göras om flera gånger från att först gälla att låtskrivare till Webbjokern inte fick ha haft musikaliska verk utgivna sedan tidigare, till att sedan gälla att det var okej med tidigare utgivningar så länge inte deras tidigare musikaliskt utgivna verk gått via förlag eller liknande så att de utgivna verken blivit kommersiella.[1] Senare omformulerades detta på nytt till att låtskrivarna visst fick vara kommersiellt utgivna under förutsättning de inte varit det innan momentet drog igång, oftast före den 1 oktober året innan den aktuella Melodifestivalen.[2]

I de tre första upplagorna publicerade Sveriges Television ett antal av de inskickade webbjokerbidragen i SVT Play och på Melodifestivalens dåvarande programsida på Sveriges Televisions hemsida varpå publiken gavs möjlighet att rösta på sina favoriter. Vid olika tillfällen röstades bidrag som hade minst antal röster ut och så fortsatte man till dess en eller flera vinnare var korade.

Själva upplägget varierade något från år till år men bestod under de första tre upplagorna av först en antagning dit låtskrivare kunde skicka in sina tävlingsbidrag från vilken Melodifestivalens redaktion avgjorde ett urval av vilka låtar som skulle få tävla. Vid en bestämd tidpunkt publicerades de utvalda låtarna i SVT Play, antingen alla på en gång eller några i taget, följt av att tittarna kunde delta i olika omröstningar där bidrag som vid olika tidpunkter hade fått lägst stöd röstades ut medan de som fått flest röster gick vidare till nya omgångar. Detta pågick fram till dess att ett finalstartfält hade valts ut där en eller flera vinnare korades.

Inför Melodifestivalen 2013 till 2018 genomfördes endast antagningar inför urvalet då det sedan var upp till Sveriges Televisions tillsatta urvalsjury att rösta fram en eller flera vinnare som en del av den interna omröstningen att utse ordinarie startfält.

Vinnare och placeringar

[redigera | redigera wikitext]
År Vinnare Låtskrivare Placering
(i Melodifestivalen)
Anmärkning
2010 MiSt "Come and Get Me Now" Mia Terngård, Stefan Lebert 7 Utslagen i deltävlingen.
2011 Julia Alvgard "Better or Worse" Julia Alvgard, Manne Hjelm, Ola Holstad, Joar Lenz 6 Utslagen i deltävlingen.
Jonas Matsson "On my own" Peter Autio, Sari Autio Olsson 7 Utslagen i deltävlingen.
2012 Maria BenHajji "I mina drömmar" Nanna Sveinsdóttir, Thomas Cars 8 Utslagen i deltävlingen.
2013 Elin Petersson "Island" Elin Petersson 8 Utslagen i deltävlingen.
2014 I.D.A "Fight Me If You Dare" Albin Nicklasson, Nicklas Laine, Louise Frick Sveen 6 Utslagen i deltävlingen.
2015 Emelie Irewald "Där och då med dig" Emelie Irewald 6 Utslagen i deltävlingen.
2016–2018 Inget bidrag från Webbjokern/Allmänhetens tävling garanterades en plats i startfälten.
Det blev heller inte officiellt om någon av de inskickade bidragen hade kommit med.

Webbjokern till Melodifestivalen 2010 ägde rum mellan den 21 september och 12 november 2009. Efter en kortare antagningsperiod, som totalt sett inbringade 246 inskickade tävlingsbidrag, valde Sveriges Television att publicera 178 bidrag. Den 14 oktober startade själva omröstningen på Melodifestivalens hemsida,[3] men bara en vecka senare genomfördes en första utröstning där de 78 bidrag som just då hade fått minst antal röster fick lämna omröstningen. Därefter genomfördes liknande större utröstningar den 28 oktober, då topp 50-bidragen blev kvar, samt den 4 november, då finalveckans bidrag röstades fram.

När det bara var tio bidrag nollställdes tidigare röster och momentet övergick i ett slags finalspel som började med dagliga utröstningar. Det innebar att det bidrag som dagligen vid ett visst klockslag just då hade lägst antal röster åkte ut och så fortsatte det fram till dess att bara tre bidrag hade röstats kvar.[4][5] De tre finalisterna fick sedan delta i den sista omröstningen där resultatet presenterades i Sveriges Televisions dåvarande morgonprogram Gomorron Sverige den 12 november 2009 med Lotta Bouvin-Sundberg som programledare. Under hela projektet inkom cirka 300 000 röster.[6][7] Vinnarna, MiSt, valde senare att vara den artist som framförde låten i Melodifestivalen 2010 dock tillsammans med dansbandet Highlights.[8]

Finalveckans bidrag

[redigera | redigera wikitext]
Plats Demoartist[a] Låt Låtskrivare
(text & musik)
1 MiSt "Come and Get Me Now" Mia Terngård, Stefan Lebert
2 Jessica Friberg "Break Free" Jessica Friberg, Johannes Hansson
3 Adam Sandahl Grupp "Kärleken vänder allt" Adam Sandahl
4 Genjor McNell "My Kind of Love" Jörgen Frinell
5 Ingela Hemming "Love for People" Ingela Hemming
6 Mark "I'll Make You Want Me" Mark Woznicki
7 Johan Skoog "När vi har landat" Johan Skoog, Martin Hägglund
8 Siberia "Hot for the Night" Peter Månsson
9 Halla Vilhjálmsdóttir "How" Halla Vilhjálmsdóttir
10 Alrik Paulsson "Lite sex och lite spex" Alrik Paulsson

Webbjokern till Melodifestivalen 2011 ägde rum mellan den 9 juli och 8 november 2010 och korade den här gången två vinnare som fick varsin plats i det ordinarie Melodifestivalstartfältet. Dessutom genomfördes omröstningarna via telefon- och SMS-röstning.

Under sensommaren hölls en antagning som totalt inbringade 424 bidrag och från den valde Sveriges Television ut 232 bidrag som de ansåg uppfyllde regelverket. Med start den 11 oktober publicerades de utvalda tävlingsbidragen i SVT Play och Melodifestivalens programsida på Sveriges Televisions webbplats samtidigt som röstningsförfarandet inleddes. Efter en veckas omröstning, den 18 oktober, genomfördes en första utröstningsrunda som innebar att endast de hundra bidrag som dittills fått flest röster fick vara kvar, resterande 132 bidrag fick således lämna tävlingen.[9] Därefter följde ytterligare utröstningsrundor den 25 oktober (topp 50-bidragen fick vara kvar), 27 oktober (topp 20-bidragen fick vara kvar), 29 oktober (topp 15-bidragen fick vara kvar) och den 31 oktober (finalveckans topp 10 utsågs). I samband med att topp 20 korades valde även Sveriges Television att nollställa samtliga tidigare röster, vilket i sin tur möjliggjorde att alla kvarvarande bidrag fick lika stor chans att ta sig vidare till finalspelet.

Finalveckan (plats 6–10)

[redigera | redigera wikitext]

När publikens topp 10 hade utsetts övergick tävlingen i finalvecka med en twist. I likhet med året innan hölls först dagliga utröstningsrundor, vilket innebar att bidraget som vid en viss tidpunkt varje dag hade lägst antalet totalröster fick lämna tävlingen. Det blev ytterligare utröstningsrundor till dess att det sjätteplacerade bidraget hade åkt ut varpå omröstningen pausades ett par dagar för att inleda själva finalavgörandet.

Placering Demoartist[a] Låt Låtskrivare
(text & musik)
Utslagningsdatum
6 Björn Hasselquist "Beautiful world" Björn Hasselquist 5 november
7 Madeleine Jangklev "Stay with me" Madeleine Jangklev, Nic Arphult 4 november
8 Fredrik & Magnus "Get out" Fredrik Hanefalk, Magnus Paues 3 november
9 Trison "Lovar och svär" Tony Andersson 2 november
10 Succubus "Raise your hands" Daniel Lindberg 1 november

Webbjokerfinalen

[redigera | redigera wikitext]

Den 8 november 2010 avgjordes webbjokern till Melodifestivalen 2011 i en direktsändning från restaurang Golden Hits i Stockholm med Henric von Zweigbergk som programledare.[10] Inför avgörandet hade de fem framröstade finalbidragen fått behålla de röster de fått in hittills under projektet sedan den 27 oktober. Dessa röster vägdes samman med telefon- och SMS-röster som inkom under själva direktsändningen där de två bidrag som efter adderingen hade fått flest totalröster vann blev webbjokrar i Melodifestivalen 2011.[11] Innan direktsändningens omröstning startade presenterade Sveriges Television vilken rangordning bidragen då befann sig i efter den senaste omröstningen under finalveckan, men vid resultatredovisningen presenterades de två vinnarna utan någon som helst inbördes ordning.[12]

Nr Demoartist[a] Låt Låtskrivare
(text & musik)
Placering före
slutomröstningen[12]
Placering efter
slutomröstningen[11]
1 Billy "Tusen nätter" Daniel Wollbratt 2 3
2 Julia Alvgard "Better or worse" Julia Alvgard, Manne Hjelm, Ola Holstad, Joar Lenz 3 1
3 Anton & Dejo "I Wanna Be With You" Dennis Andersson, Anton Dahlrot 4 3
4 Engla "Don't Stop" Sargon Jakob 5 3
5 Jonas Matsson "On my own" Peter Autio, Sari Autio Olsson 1 1
  • TV-tittare: ca 62 000[13]
  • Telefon- och SMS-röster (hela tävlingen): 799 811 röster.

Webbjokern till Melodifestivalen 2012 ägde rum mellan den 1 september och 7 november 2011. Upplägget för hela webbjokern blev den här gången en mindre variant av Melodifestivalens fyra deltävlingar och final. I varje deltävling hade Sveriges Television valt ut åtta bidrag bland de inskickade webbjokerbidragen där publiken och Melodifestivalredaktionen fick rösta fram varsitt bidrag till finalen. När det var dags för finalen hade Melodifestivalredaktionen däremot inget att säga till om utan det var enbart publikens röster som korade vinnarlåten.[14]

Det var även nya regler för själva omröstningarna. I de två tidigare upplagorna hade publiken kunnat rösta under en längre tid, men nu avgjordes respektive deltävling vid ett givet tillfälle och bara genom SMS-röstning. En ytterligare regelförändring var att man bara kunde rösta en gång från samma telefon och program.[15] För att bereda publiken tid att välja ut sin veckofavorit publicerade Sveriges Television ett startfält i taget en vecka före respektive omröstning ägde rum, i det här fallet måndagarna den 3, 10, 17, 24 oktober. Själva omröstningarna pågick sedan mellan klockan 12.00 och 13.00 den 10, 17, 24 och 31 oktober. Finalomröstningen sändes i programmet P4 Extra i Sveriges Radio P4 den 7 november med Lotta Bromé som programledare.[16]

I samband med att webbjokern pågick togs fyra av de från början uttagna låtarna ut ur tävlan. Samtliga, utom ett, av dessa bidrag ersattes med reservbidrag.[1][17] Ett av reservbidragen blev även det ersatt med ett nytt reservbidrag.[18]

Deltävlingarna

[redigera | redigera wikitext]

Deltävling 1

[redigera | redigera wikitext]

Deltävlingen ägde rum måndagen den 10 oktober 2011. Låtarna presenteras nedan enligt Sveriges Televisions startordning.[19]

Nr Demoartist[a] Låt Låtskrivare
(text och musik)
SMS-
röster
Placering Anmärkning
1 Trison "Set Me Free" Tony Andersson, Martin Johansson 0 8 Diskvalificerad[1]
2 Billie Dee "Wish You Luck" Christian Lumbana, Kristine Dundure 173 5 Utslagen
3 Keylas "How About You?" Oscar Lindstein 32 7 Utslagen
4 The Commoneers "Your Majesty" Mark Anthony Woznicki 77 6 Utslagen
5 Maria Klemetrud "Catch Me" Ditte Lindbom, Maria Klemetrud 430 2 Utslagen
6 Maria BenHajji "I mina drömmar" Nanna Sveinsdóttir, Thomas Cars 750 1 Till final, publikens val
7 Flying Kite "Seven Years" Moa Rönnåsen, Robin William-Olsson 363 3 Utslagen
8 Grand Slam "All Day All Night" Andy Swaniz, Peter Andersson 192 4 Till final, Sveriges Televisions val

Totalt antal röster: 2 017 röster.

Deltävling 2

[redigera | redigera wikitext]

Deltävlingen ägde rum måndagen den 17 oktober 2011. Låtarna presenteras nedan enligt Sveriges Televisions startordning.[19]

Nr Demoartist[a] Låt Låtskrivare
(text och musik)
SMS-
röster
Placering Anmärkning
1 Keylas "For the Win" Oscar Lindstein 103 6 Utslagen
2 Nordic Shine "What If" Stefan Lebrot 530 2 Utslagen
3 Elin Jakobsson "I'm Yours" Jozsef Nemeth 111 5 Utslagen
4 David Nestander "Beautiful Love" Erik Kohl 687 1 Till final, publikens val
5 Kajsa Ingemansson "Kitchen Floor" Niclas Malmberg 62 7 Utslagen
6 Sören Karlsson "Se mig som jag är (om du ser)" Sören Karlsson 23 8 Utslagen
7 Demoröst[b] "A Heartbeat Away" Jonas Lundström 205 4 Till final, Sveriges Televisions val
8 Greta "Through the Fire" Margreta Sandkvist, Jim Wallenborg 245 3 Utslagen

Totalt antal röster: 1 966 röster.

Deltävling 3

[redigera | redigera wikitext]

Deltävlingen ägde rum måndagen den 24 oktober 2011. Låtarna presenteras nedan enligt Sveriges Televisions startordning.[19]

Nr Demoartist[a] Låt Låtskrivare
(text och musik)
SMS-
röster
Placering Anmärkning
1 Never Alone "Marilyn Monroe" Christofer Erixon, Joakim Björnberg 595 1 Till final, publikens val
2 Fredrik Sjöstedt "She Is Love" Fredrik Sjöstedt 235 3 Ersättningsbidrag,[1]
Utslagen
3 Elin Jakobsson "I Didn't Wanna Say Goodbye" Jozsef Nemeth 211 5 Utslagen
4 Caroline Coquard "Ingenting, ingen" Caroline Coquard 165 6 Till final, Sveriges Televisions val
5 Olle Andersson "Dance It All Away" Olle Andersson, Stefan Arnberg 370 2 Utslagen
6 Vilda "Songbird" Oliver Lundström, Johan Åberg, Robin Öman 123 7 Utslagen
7 Madeleine Ericson "On Top of the Mountain" Madeleine Ericson 24 8 Utslagen
8 San Francisco "Jag kommer ut" Stefan Krakowski 230 4 Ersättningsbidrag,[18]
Utslagen

Totalt antal röster: 1 953 röster.

Deltävling 4

[redigera | redigera wikitext]

Deltävlingen ägde rum måndagen den 31 oktober 2011. Låtarna presenteras nedan enligt Sveriges Televisions startordning.[19]

Nr Demoartist[a] Låt Låtskrivare
(text och musik)
SMS-
röster
Placering Anmärkning
1 Bowties "Need To Know" Erik Andergren, Erik Källner 642 1 Till final, publikens val
2 Ricky & Ronny "Kärleken ler" Ronny Andersson 110 7 Ersättningsbidrag,[1]
Utslagen
3 Trison "Forever By Your Side" Tony Andersson, Martin Johansson 87 8 Till final, Sveriges Televisions val
4 Felicia Vårnäs "Not Over You" Ditte Lindbom 121 5 Utslagen
5 Jenifer "Letting Go" Sofia Yxklinten 148 4 Utslagen
6 Patrick Egemo "Higher" Alexander Östman, Fredrik Langå 203 2 Utslagen
7 Vilda "Box of Love" Anton Fahlgren 113 6 Utslagen
8 Carolina Jakobsson "Believe" Carl Hansson, Emil Valtersson 192 3 Utslagen

Totalt antal röster: 1 616 röster

Webbjokerfinalen

[redigera | redigera wikitext]

Finalen ägde rum måndagen den 7 november 2011 i en direktsändning i SR-programmet P4 Extra, under ledning av Lotta Bromé. Även Christer Björkman, dåvarande producent för tävlingen, medverkade i programmet.[20][21]

Nr Demoartist[a] Låt Låtskrivare
(text och musik)
SMS-
röster
Placering Anmärkning
1 Maria BenHajji "I mina drömmar" Nanna Sveinsdóttir, Thomas Cars 1460 1 Vinnare
2 David Nestander "Beautiful Love" Erik Kohl 1174 3 Utslagen
3 Bowties "Need To Know" Erik Andergren, Erik Källner 1338 2 Utslagen
4 Caroline Coquard "Ingenting, ingen" Caroline Coquard 200 7 Utslagen
5 Trison "Forever By Your Side" Tony Andersson, Martin Johansson 191 8 Utslagen
6 Grand Slam "All Day All Night" Andy Swaniz, Peter Andersson 326 5 Utslagen
7 Demoröst[b] "A Heartbeat Away" Jonas Lundström 299 6 Utslagen
8 Never Alone "Marilyn Monroe" Christofer Erixon, Joakim Björnberg 1073 4 Utslagen

Totalt antal röster: 6 061 röster

Efter tre upplagor där publiken fått rösta fram webbjokern/webbjokrarna valde Sveriges Television att byta uttagningssätt. Till att börja med bytte momentet namn till Allmänhetens tävling och det nya konceptet blev att urvalsjuryn, som även utsåg ordinarie tävlings startfält, fick internt rösta fram en av dessa låtar till att bli webbjokern i den upplagan. Det gjordes även ett förtydligande kring begreppet 'icke-kommersiellt' som innebar att låtskrivarna fick ha givit ut musik kommersiellt så länge det inte skett före den 1 oktober året före den aktuella Melodifestivalen. Samma upplägg var kvar i antagningarna till Melodifestivalerna 2014 och 2015.[2][22][23][24][25][26][27][28][29][30]

Inför antagningen till Melodifestivalen 2016 kunde icke-kommersiella låtskrivare skicka in tävlingsbidrag på samma sätt som innan, men nu garanterades inget bidrag någon automatisk plats i startfältet. Sveriges Television meddelade heller inte om någon av de inskickade låtarna hade fått någon plats efter urvalsjuryns och/eller deras egna val.[31][32] En liknande modell användes även till antagningarna till de två följande upplagorna.[33][34] Inför antagningen till Melodifestivalen 2019 gjordes ytterligare en justering då Sveriges Television valde att ha en gemensam antagning för samtliga låtskrivare istället för att ha två separata antagningar.[35] I och med det kan momentet antagas ha blivit nedlagt. Det har heller inte återkommit i senare upplagor.

Anmärkningar

[redigera | redigera wikitext]
  1. ^ [a b c d e f g h] Med demoartist menas den artist/grupp som framförde låten i webbjokern. När momentet var över gick frågan över till Sveriges Television om vem eller vilka som skulle framföra låten i Melodifestivalen.
  2. ^ [a b] Demoartisten bakom bidraget "A Heartbeat Away" presenterades aldrig vid namn.
  1. ^ [a b c d e] ”Fyra bidrag diskas i Webbjokern”. Sveriges Television. Arkiverad från originalet den 15 oktober 2011. https://web.archive.org/web/20111015034507/http://svt.se/2.148439/1.2559305/fyra_bidrag_diskas_i_webbjokern. Läst 7 oktober 2011. 
  2. ^ [a b] ”Inbjudan till Melodifestivalen 2013”. Sveriges Television. 25 juni 2012. http://www.svt.se/melodifestivalen/article151284.svt/BINARY/Melodifestivalen_2013_regler_sve.pdf. Läst 25 juni 2012. 
  3. ^ ”Rivstart för webbjokern i Melodifestivalen”. Sveriges Television. 15 oktober 2009. https://www.svt.se/kultur/rivstart-for-webbjokern-i-melodifestivalen. Läst 23 november 2020. 
  4. ^ Erlandsson, Yvonne (28 oktober 2009). ”Åtta skåningar vidare i Webbjokern”. NSK.se. https://www.nsk.se/2009/10/28/atta-skaningar-vidare-i-webbjokern-2/. Läst 8 oktober 2024. 
  5. ^ Nilsson, Torgny (5 november 2010). ”Finalfältet i Webbjokern klart”. HD.se. https://www.hd.se/2010-11-05/finalfaltet-i-webbjokern-klart. Läst 8 oktober 2024. 
  6. ^ Johan Edling (12 november 2009). ”MiSt blir webbjokern i Melodifestivalen 2010”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/XwokKr/mist-blir-webbjokern-i-melodifestivalen-2010. Läst 23 november 2020. 
  7. ^ Ray Monner, Owe Midner (25 januari 2010). ”Dela vinsten med webbjokern i Melodifestivalen”. TuneRights. https://www.mynewsdesk.com/se/tunerights/pressreleases/dela-vinsten-med-webbjokern-i-melodifestivalen-365316. Läst 23 november 2020. 
  8. ^ Wejbro, Sandra (8 januari 2010). ”Klart för schlager”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/ddJgGj/klart-for-schlager. Läst 3 januari 2023. 
  9. ^ Thornberg, Mia (18 oktober 2010). ”Little Miss Trouble vidare i webbjokern”. TTELA.se. https://www.ttela.se/noje/little-miss-trouble-vidare-i-webbjokern.66e1adf1-e6bf-4ff0-a952-6ee187ad69f8. Läst 8 oktober 2024. 
  10. ^ Torbjörn Ek (5 november 2010). ””Kommer skrämma skiten ur artisterna””. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/4dbPaa/kommer-skramma-skiten-ur-artisterna. Läst 23 november 2020. 
  11. ^ [a b] ”Värmlänning i Melodifestivalen”. P4 Värmland, Sveriges Radio. 9 november 2010. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=4166301. Läst 23 november 2020. 
  12. ^ [a b] ”Svensk mediedatabas”. Svensk mediedatabas. 20 april 2023. https://smdb.kb.se/catalog/search?q=datum%3A20101108-20101108+kanal%3ASVT24. Läst 20 april 2023. 
  13. ^ Mediamätning i Skandinavien
  14. ^ ”Webbjokern 2012”. Sveriges Television. 14 mars 2012. Arkiverad från originalet den 17 april 2012. https://web.archive.org/web/20120417074733/http://svt.se/melodifestivalen/article24220.svt/BINARY/Webbjokern_2012_R%C3%B6stningsiffror.pdf. Läst 14 mars 2012. 
  15. ^ ”SVT vill stoppa webbjokerfusk”. Aftonbladet. 1 september 2011. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/OnEK03/svt-vill-stoppa-webbjokerfusk. Läst 23 november 2020. 
  16. ^ ”Länsanknytning i webbjokern”. Sveriges Television. 3 oktober 2011. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/lansanknytning-i-webbjokern. Läst 17 april 2021. 
  17. ^ TT Spektra (7 oktober 2011). ”Fyra låtar diskade inför nästa Melodifestival”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/a/L0P281/fyra-latar-diskade-infor-nasta-melodifestival. Läst 23 november 2020. 
  18. ^ [a b] ”Nytt bidrag byts ut i Webbjokern”. Sveriges Television. Arkiverad från originalet den 15 oktober 2011. https://web.archive.org/web/20111015194307/http://svt.se/2.148435/1.2567165/nytt_bidrag_byts_ut_i_webbjokern. Läst 14 oktober 2011. 
  19. ^ [a b c d] ”Nu startar Webbjokern 2012 - här är alla deltävlingarna”. Sveriges Television. Arkiverad från originalet den 4 november 2011. https://web.archive.org/web/20111104084136/http://svt.se/2.148439/1.2553563/nu_startar_webbjokern_2012_-_har_ar_alla_deltavlingarna. Läst 3 oktober 2011. 
  20. ^ ”Webbjokern 2012: Lotta Bromé leder finalen i P4 Extra”. Sveriges Television. Arkiverad från originalet den 2 november 2011. https://web.archive.org/web/20111102222724/http://svt.se/2.148435/1.2583417/webbjokern_2012_lotta_brome_leder_finalen_i_p4_extra. Läst 28 oktober 2011. 
  21. ^ ”I mina drömmar vann Webbjokern - klar för Melodifestivalen 2012!”. Sveriges Television. Arkiverad från originalet den 11 november 2011. https://web.archive.org/web/20111111021559/http://svt.se/2.148435/1.2593141/i_mina_drommar_vann_webbjokern_-_klar_for_melodifestivalen_2012. Läst 7 november 2011. 
  22. ^ Åhman, Lina (20 juni 2013). ”Nu är det dags att börja skriva låtar till nästa års Melodifestival”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/skicka-in-bidrag-till-melodifestivalen-2014. Läst 28 november 2013. 
  23. ^ ”Inbjudan till Melodifestivalen 2014”. Sveriges Television. 20 juni 2013. http://www.svt.se/melodifestivalen/article1300618.svt/binary/Regler%20Melodifestivalen%202014.pdf. Läst 20 juni 2013. 
  24. ^ Dahlander, Gustav (18 september 2012). ”Låtarna till Melodifestivalen 2013 är på plats”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/latarna-i-melodifestivalen-2013-ar-pa-plats. Läst 18 september 2012. 
  25. ^ Dahlander, Gustav (17 oktober 2012). ”Elin Petersson är klar för Melodifestivalen 2013”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/elin-petersson-ar-klar-for-melodifestivalen-2013. Läst 17 oktober 2012. 
  26. ^ Dahlander, Gustav (17 oktober 2012). ”Så skrev Elin Petersson låten som knockade Melodifestivaljuryn”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/sa-skrev-elin-petersson-laten-som-knockade-melodifestivaljuryn. Läst 17 oktober 2012. 
  27. ^ Dahlander, Gustav (18 september 2013). ”Låtarna till Melodifestivalen 2014 är på plats”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/latarna-till-melodifestivalen-2014-ar-pa-plats. Läst 18 september 2013. 
  28. ^ Amini, Djeiran (28 november 2013). ”Alla artister i Melodifestivalen 2014 presenterade – de tävlar i Göteborg och Örnsköldsvik”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/16-nya-artister-i-melodifestivalen-presenterade-tavlar-i-goteborg-och-ornskoldsvik. Läst 28 november 2013. 
  29. ^ ”Inbjudan till Melodifestivalen 2015”. Sveriges Television. 24 juni 2014. http://www.svt.se/melodifestivalen/article2142980.svt/binary/inbjudanmello2015.pdf. Läst 28 juni 2014. 
  30. ^ Carolina Norén (11 februari 2015). ”Debutanter möter veteraner i Melodifestivalens andra deltävling”. Sveriges Radio. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2023&artikel=6090900. Läst 14 december 2020. 
  31. ^ ”Inbjudan till Melodifestivalen 2016”. Sveriges Television. http://www.svtstatic.se/image-cms/svtse/play/melodifestivalen/article3060958.svt/BINARY/Regler%20Melodifestivalen%202016.pdf. Läst 23 november 2020. 
  32. ^ ”Officiellt: Så förändras Allmänhetens tävling till Melodifestivalen 2016”. ESC-Panelen. 10 september 2015. https://arkiv.escpanelen.se/2015/09/officiellt-sa-forandras-allmanhetens-tavling-till-melodifestivalen-2016/. Läst 20 april 2023. 
  33. ^ ”Inbjudan till Melodifestivalen 2017”. Sveriges Television. http://www.svtstatic.se/image-cms/svtse/play/melodifestivalen/article10176155.svt/BINARY/Inbjudan%20till%20Melodifestivalen%202017-3.pdf. Läst 14 december 2020. 
  34. ^ ”Inbjudan till Melodifestivalen 2018”. Sveriges Television. http://www.svtstatic.se/image-cms/svtse/play/melodifestivalen/article14262732.svt/BINARY/Melodifestivalen%20inbjudan%202018.pdf. Läst 14 december 2020. 
  35. ^ TT (31 augusti 2018). ”Dags att skicka in låtar till Melodifestivalen”. Sveriges Television. https://www.svt.se/kultur/dags-att-skicka-in-latar-till-melodifestivalen. Läst 25 juni 2024.