Üstün Korugan - Vikipedi
Üstün Korugan, (d. 1940, Ağrı – ö. 22 Haziran 2004, İstanbul), tıp doktoru, öğretim üyesi, akademisyen, tiyatro oyuncusu.
1967 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki eğitimini bitirerek mezun olan Korugan, aynı okulda asistan olarak göreve başladı. Uzun bir süre İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yaptı. Doçentliğinin ardından 1982 yılında profesörlüğe yükselen Üstün Korugan, Endokrinoloji Metabolizma Diyabet Bilim Dalı'nda uzmanlaştı. Bir dönem televizyon programlarında diyabet ve sağlıklı yaşam konularında adını duyurdu. Türkiye'de endokrin hastalıkların tedavisinin bilim olarak gelişmesinde öncülük yaptı. 1958 yılında İstanbul Üniversitesi'ne giren Üstün Korugan aynı yıl katıldığı Gençlik Tiyatrosu'nda 1967'ye dek oyuncu ve yönetmen olarak görev aldı.[1] Aynı dönemde Oğuz Aral'la birlikte pantomim çalıştı.
1972 yılında seçildiği İstanbul Tabip Odası başkanlığı görevini, 1983 yılına kadar sürdürdü. Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu üyeliği de yapan Prof. Korugan, 12 Eylül Darbesi sonucunda 1402 sayılı yasayla 1983 yılında uzaklaştırıldığı görevine, 1990 yılında Danıştay kararıyla yeniden başladı.[2] 150'yi aşkın sayıda Türkçe, İngilizce ve Fransızca bilimsel yayın ve makalesi olan Üstün Korugan 8 kitabın yazılmasına katkıda bulundu. 'Metabolik sendrom' denilen yüksek tansiyon ve obeziteyle ilgili bir hastalığın tanımlanması için önemli çalışmalarda bulundu. Türkiye Diyabet Vakfı'nın oluşturuğu bir kültür merkezine, ani bir kalp rahatsızlığı sonucu yaşamını yitiren Üstün Korugan'ın adı verilmiştir.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Sennur Sezer'in anıları[ölü/kırık bağlantı]
- ^ "Radikal Gazetesi". 22 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2008.