İbrahim Gümrükçüoğlu - Vikipedi

İbrahim Gümrükçüoğlu (d. 1947, Çorum - ö. 24 Eylül 2013, İstanbul[1]), 18 Mayıs 1996'da İzmit'te özel bir alışveriş merkezinin temel atma törenine katılan cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e silahlı saldırıda bulunmaya teşebbüs ettiği iddia edilen suikastçıdır.

1947'de Çorum'da dünyaya geldi. Trabzon'un Yomra ilçesine kayıtlı olan Gümrükçüoğlu'nun babası Trabzon'da Tekel Muhasibi İsmail Bey, dedesi ise Enver Paşa'nın Sarıkamış Harekâtı sırasında donarak ölen 90.000 askerden birisidir. 2009 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Trabzon Belediye Başkanlığına seçilen Sağlık Bakanlığı eski müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun da abisidir.[1]

Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ni bitirdikten sonra kamuda çalışmaya başladı. 1980'de İzmit Devlet Hastanesi'ne, 1983'te Bolu Gerede'ye, 1984'te de Adapazarı'na atandı. 1986'da devlet memurluğundan ayrıldı. Aynı yıl Devlet Hastanesi karşısında, Sağlık Eczanesi'ni açtı. Dört çocuk babası olan Gümrükçüoğlu, çocuklarından birini 1981'de bir kuyuya düşmesi sonucunda 2,5 yaşında kaybetti. Bu olaydan sonra bir süre psikolojik tedavi gördü.[2]

18 Mayıs 1996 tarihinde bugünkü Outlet Center Alışveriş Merkezi'nin temel atma töreni sırasında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e suikast girişiminde bulundu. Süleyman Demirel konuşmasını tamamladıktan hemen sonra yanına yaklaşan İbrahim Gümrükçüoğlu tabancasını çıkardığı anda, ilk müdahaleyi koruma müdürü Şükrü Çukurlu yapmıştı. Silahını ateşlemek üzere çıkaran İbrahim Gümrükçüoğlu'nun üzerine atlayan koruma müdürü Şükrü Çukurlu kolundan, bir gazeteci ise ayağından yaralandı. Silahın tetik çekme ile değil yere düşüp patlama sonucu yaralamalar oldu.

Olaydan hemen sonra yakalanan ve idam cezası istemiyle hakkında dava açılan Gümrükçüoğlu'nun yargılaması sırasında akli dengesinin belirlenmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istendi. Gümrükçüoğlu savunmasında Cumhurbaşkanı'nı öldürme maksadı olmadığını Türkiye'nin İsrail ile askeri işbirliği anlaşması yapmasını protesto etmek niyeti ile ruhsatlı silahı ile havaya ateş etmek niyetinde olduğunu ve havaya ateş edemeden silahına vurularak yakalandığını, İsrail pilotlarının Konya'daki hava üstlerinde yetiştirilerek ülkelerine gönderildiğini ve orada sivilleri katlettiğini bu sebeple bu eyleme kalkıştığını beyan etmiştir.

Adli Tıp Kurumu, kontrolden sonra Gümrükçüoğluna Paranoit Sendrom teşhisi koydu. Bunun üzerine İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi, Gümrükçüoğlu'nun Türk Ceza Kanunu’nun 46. maddesi uyarınca ceza ehliyetinin bulunmadığına karar verdi. Mahkeme, İbrahim Gümrükçüoğlu'nun 1 yıl gözetimde tutulmasına karar verdi. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde bir yıllık gözetim süresi sonunda görevli doktorların oy birliğiyle hazırlanan raporda İbrahim Gümrükçüoğlu'nun taburcu edilmesine karar verildi.

İkinci kez yargılanması

[değiştir | kaynağı değiştir]

Yargıtay, Gümrükçüoğlu'nun cezaya çarptırılamayacağı kararı verilen dava dosyasına giren Adli Tıp 4. İhtisas Kurulu ile Gözlem İhtisas Dairesi'nin hazırladığı raporlar arasındaki çelişkiyi gerekçe göstererek, 15 Mart 1999 tarihinde mahkemenin kararını bozdu. Yeniden yargılanmaya başlanan İbrahim Gümrükçüoğlu için Adli Tıp Genel Kurulu, Gümrükçüoğlu'nun suç tarihinde akli dengesinin yerinde olmadığını bildirmesi üzerine, mahkeme, 15 Haziran 2000 tarihinde, Gümrükçüoğlu hakkında ceza tertibine yer olmadığına karar verdi. Adli Tıp Suç tarihinde 30 yıldır hastası olduğu PNH (kemik iliği yetersizliği) sebebi ile akli melekelerinin, hastalığının nüksetmesi sebebi ile yitirdiği ve paranoid sendromunda etkili olduğuna karar vermiş ve gerek tutuklu iken ve gözetim altında olduğu bir yıl boyunca gördüğü tedaviler sonucu iyileşme gösterdiği için serbest kalmış ve eczane açma hakkını geri kazanmıştır.

24 Eylül 2013'te yaşamını kaybetti.[3]

  1. ^ a b "İbrahim Gümrükçüoğlu vefat etti". Bizim Kocaeli. 25 Eylül 2013. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2013. 
  2. ^ Eli silahlı, sabıkalı ve ruh hastası 1 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Milliyet, 19 Mayıs 1996
  3. ^ Demirel'e suikast girişiminde bulunan eczacı öldü 27 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Hürriyet, 25 Eylül 2013.