Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı - Vikipedi

Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı
Harita
KonumŞişli, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°03′44″K 28°59′25″D / 41.06222°K 28.99028°D / 41.06222; 28.99028
TürSivil Mezarlık
DinOrtodoks Mezarlığı
Açılış1859 (164 yıl önce) (1859)
Yüzölçümü21 ha (52 akre)
Defin sayısı± 85.000
DurumKullanımda

Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı (Metamorfosis Mezarlığı ve Kilisesi) (YunancaΕλληνορθόδοξο νεκροταφείο στο Σισλί), Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Şişli ilçesinde bulunan Hristiyan Ortodoks mezhebine ait bir mezarlıktır. İstanbul Rum cemaatinin, İstanbul'daki en büyük mezarlığıdır. Mezarlık, zamanının önde gelen heykeltraşlarının Batılı ve Antik Yunan tarzı eserleriyle donattığı gerçek bir açık hava müzesidir.

Rum cemaati, diğer gayrimüslim topluluklar gibi, yüzyıllardır ölülerini ibadethaneleri içine ve çevresine defnediyorlardı. 19. yüzyılda İstanbul'un kentsel alanının genişlemesi, nüfusun artması sonucunda mevcut kilise bahçelerinin yetersiz gelmesi ve birbirini peşi sıra izleyen kolera ve veba salgınları neticesinde, hijyenik endişelerden dolayı kilise hazirelerine ölü defni yasaklandı ve diğer azınlık cemaatleri ile beraber Rum Ortodoks cemaatine Şişli'deki 38.600 metrekarelik arazi tahsis edildi.

Rum cemaati üyelerinin çoğunluğunu oluşturduğu, ama Rus, Sırp, Bulgar, Arap ve Türk Ortodokslarının mezarlarına da ev sahipliği yapan kabristanda, toplamda 85.000 civarında kişi defnedilmiştir.[1]

Mezarlık 6-7 Eylül Olayları sırasında ciddi şekilde tahrip görmüştür.

Metamorfosis Kilisesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

1859 yılından beri hizmette olan Şişli Rum Mezarlığı’nda yer alan eklektik mimarî tarzda, merkezi kubbeli, haç planlı kilise, Metamorfosis’e (İsa’nın Transfigürasyonuna) ithaf edilmiş olup, Patrikhane’nin izni ve Sultan II. Abdülhamit’in ilgili fermanı sonrasında, Dimitrios, İoannis ve Pavlos Stefanovik-Schilizzi kardeşlerin, ebeveynleri Zannis ve Eleni'nin anısına yaptıkları bağışlarla inşa edildi.

Kilisenin inşa projesi İstanbul’un seçkin mimarlarından Fransız asıllı Alexandre Vallaury'e verilir. Vallaury’nin eserleri arasında yer alan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Pera Palas Oteli, Karaköy’deki Osmanlı Bankası, Büyükada Yetimhanesi, Haydarpaşa’daki Marmara Üniversitesi, Sanayi-i Nefise Mektebi ve boğazdaki çeşitli köşk ve yalılar günümüze kadar İstanbul’u süslemektedir.[2] Şişli’deki Metamorfosis Kilisesi’nin açılışı ve kutsama töreni 21 Mayıs 1889 tarihinde İznik Metropoliti Sofronios tarafından yapıldı.

Defnedilen kişiler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]