Alfred Kinsey - Vikipedi

Alfred Kinsey
Doğum23 Haziran 1894(1894-06-23)
Haboken, New Jersey
Ölüm25 Ağustos 1956 (62 yaşında)
Bloomington, Indiana
VatandaşlıkABD
Mezun olduğu okul(lar)Bowdoin Koleji
Harvard Üniversitesi
Tanınma nedeniCinsellik, Kinsey Raporları, Kinsey ölçeği, Kinsey Enstitüsü
Kariyeri
DalıBiyoloji
Çalıştığı kurumIndiana Üniversitesi

Alfred Charles Kinsey (23 Temmuz 1894 – 25 Ağustos 1956), Amerikalı biyolog, entomoloji ve zooloji profesörü.

Kariyerinin büyük bölümünde "arı araştırmacısı" olarak tanınan Kinsey, 1940'larda Amerikalıların cinsel hayatlarını araştırmaya yöneldi. Cinselliğe saf bilimsel yaklaşımın öncüsü oldu ve bu alanı ahlaki ve dini bağlamından uzaklaştırdı.[1] Çalışmaları, insan cinsel davranışının çeşitliliğine dair yeni bir farkındalık oluşturdu.

Indiana Üniversitesi Bloomington'da 1947'de seks, cinsellik ve üreme üzerine araştırma enstitüsü kuran Kinsey'in, "Erkeklerde Cinsel Yaşam" (1948) ve "Kadınlarda Cinsel Yaşam" (1953) adlı raporları büyük ilgi uyandırmış ve ticari başarı elde etmiştir.[2] Kinsey'in insan cinselliği üzerine araştırmaları ve kitapları 1960'larda yaşanan cinsel devrim hareketi ile birlikte ABD ve dünya çapındaki birçok ülkede kültürel ve sosyal değerleri etkiledi. Çalışmaları, çok geniş bir örnekleme dayanmasına rağmen Amerika popülasyonunu doğru biçimde temsil etmediği için eleştirilmektedir.[1]

Kinsey'in hayatı başrolünü Liam Neeson'ın oynadığı bir filme konu olmuştur.

1894 yılında ABD'nin New Jersey eyaletindeki Haboken şehrinde doğdu. Bowdoin Koleji'nde biyoloji ve psikoloji öğrenimini 1916'da tamamladı ve Harvard Üniversitesi'nde taksonomi üzerine bilim doktorası yapma hakkı kazandı. 1920 yılında Indiana Üniversitesi zooloji bölümünde yardımcı doçent olarak çalışmaya başladı.

Mesleğinin ilk yirmi yılında taksonomi ve evrim üzerine yaptığı çalışmalarla tanındı.[3] Yaban arılarıyla ilgili, dünyanın önde gelen uzmanlarından biri oldu. Büyük bir böcek koleksiyonu topladı. Kinsey'in koleksiyonu günümüzde New York kentindeki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'ndedir.[4] Indiana Üniversitesi'nde tanıştığı araştırmacı Clara McMillen ile 1921 yılında evlendi. Çiftin dört çocuğu oldu.

Kinsey Enstitüsü

[değiştir | kaynağı değiştir]

1938 yılında öğrencilerinin talebi ile "Aile ve Evlilik" başlıklı bir ders vermeye başladı.[3] Ders, cinsellik konularına odaklanmıştı. Cinsellik alandaki bilimsel verilerin çok az olduğunu fark ederek Amerikalıların cinsel hayatlarını araştırmaya karar verdi.[2] Indiana Üniversitesi bünyesinde Seks Araştırmaları Enstitüsü'nü kurdu. "Kinsey Enstitüsü" olarak bilinen ve 2016'da üniversite bünyesine katılana kadar bağımsız bir kuruluş olan enstitü, cinsellik araştırmalarında dünyadaki en önemli merkezlerden biridir.[1]

Kinsey Raporları

[değiştir | kaynağı değiştir]
Kinsey (ortadaki), sonradan Kinsey Enstitüsü olarak anılan Cinsel Araştırma Enstitüsü'nün çalışanları ile

Kinsey, araştırma ekibi ile birlikte önce 5 bin 300 erkekle yüz yüze görüşmeler yaptı. 1948 yılında yayınlanan Erkeklerde Cinsel Yaşam adlı kitap birkaç ay içinde bir akademik yayın için ulaşılması imkansız görünen 200.000'den fazla satışa ulaştı. Sekiz dile çevrilen kitaba gösterilen ilgi, dünyada cinsel bilgiye duyulan açlığın simgesi oldu.[3] Başta Time olmak üzere birçok dergi kapağını Kinsey'e ayırdı; "Ooh, Dr. Kinsey" isimli şarkı plağı 500 bin sattı; müzisyen Cole Porter "Too Darn Hot'" şarkısı ile Kinsey raporunu ölümsüzleştirdi.[5]

Araştırmaya göre Amerikan erkeklerinin %67-98'i mensup oldukları sosyal sınıfa bağlı olarak evlenmeden önce cinselliği tanımış, evli erkeklerin %50'si evlilik dışı ilişkiler kurmuş, %92'si mastürbasyon yapmıştı ve %37'si hayatları boyunca en az bir kez eşcinsel ilişki yaşamıştı.[3] Araştırmanın ikinci aşamasında 5 bin 940 kadınla yüz yüze görüşme yaptı ve ilk kitabın devamı olan "Kadınlarda Cinsel Yaşam" adlı kitabı 1953'te yayımlandı. Çalışmaya göre kadınların %62'si mastürbasyon yapıyor, %50'si cinselliği evlilik öncesinde tanıyor, %26'sı evlilik dışı ilişkiler yaşıyordu.[3]

Özellikle kadınlar hakkındaki kitap tepki ile karşılandı.[3] Muhafazakâr çevreler kitabın ahlaka zarar vereceği iddia etti. Ayrıca istatistiksel olarak araştırma "cinsel olarak aktif ve maceracı" insanlara yaslandığı, çalıştığı örneklem geniş olmasına rağmen Amerika popülasyonunu doğru biçimde temsil etmediği için eleştirildi. Kinsey hakkında asıl amacı homoseksüalitenin kabul edilmesini sağlamak olan gizli bir mazoşist ve homoseksüel olduğu yönünde hakaretler içeren ağır eleştiriler de yayınlandı. Amerikan Meclisi, halkın ahlakını bozarak komünistlerin etkisini kolaylaştırdığı suçlanan Kinsey'in komünist olup olmadığını araştırdı; kitaplarının dağıtımı engellendi; araştırmalarına sağlanan fonlar geri çekildi.[1] Kinsey, 1956 Ağustos'unda bir kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti.

  1. ^ a b c d Yılmaz Esencan, Tuğba; Kızılkaya Beji N. "Günümüze değin cinsellik konusunda yapılan çalışmaların irdelenmesi" (PDF). Androloji Bülteni 17 (63), 2015. 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 
  2. ^ a b "Cinsel devrimin öncüsü: Kinsey Raporu 70 yaşında". dw.com 01 Şubat 2018. 1 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c d e f "Alfred C. Kinsey kimdir?". NTV.com.tr 18 Mart 2005. 25 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Kinsey Gall Wasps". Amerikan Doğa Tarihi Müzesi web sitesi. 28 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 
  5. ^ "ABD, seks ve siyaset". Radikal.com.tr, 17 Aralık 2004. 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • Judith Reisman, "Kinsey karşıtı modern hareketin kurucusu" olarak bilinen yazar.