Avcı Kadın Diana - Vikipedi
Diana (Fransızca : Diane chasseresse )Fransız ressam Pierre-Auguste Renoir tarafından 1867'de yapılmış bir tablodur. Ressamın sevgilisi Lise Tréhot'u Roma tanrıçası Diana olarak tasvir ettiği düşünülsede resimdeki modelin kesin kimliği sanat tarihçileri tarafından tartışılıyor.
Konu ve kompozisyon
[değiştir | kaynağı değiştir]Konu, Roma mitolojisinden bir avcı olarak Diana'dır. Çıplak tanrıça, sağ ayağı yüksek bir levrek üzerinde olacak şekilde büyük bir taşın üzerine oturmaktadır. Gerilmiş kolları yayına yaslanmış. Altında boynu bir okla delinmiş bir geyik var.
Resim, bir stüdyoda poz veren bir modelle çıplak bir çalışma olarak başladı. O dönemde Salon'un simgelediği şekliyle akademik sanatın geleneklerini takip eder. Model, Renoir'ın metresi ve tekrar eden model Lise Tréhot'du. Ressama göre, "resmin oldukça uygunsuz olduğu" için Diana'nın özelliklerini ekledi ve onu mitolojik bir konuya dönüştürmek onu daha kabul edilebilir hale getirecekti. Geyiğin ağzından gelen kan ve kayanın yüzeyindeki yosun gibi detaylar ve boya uygulamak için palet bıçağının kullanılması, Realist ressam Gustave Courbet'nin etkilerini gösterir. Bununla birlikte, parlak yeşil renkler ve kırmızı vurgular, Renoir'in birkaç yıl sonra ilişkilendirileceği İzlenimciliği daha çok anımsatıyor.[1]
Tréhot genel olarak model olarak kabul edilse de, sanat tarihçisi Michael F. Zimmermann 2012'de onun "muhtemelen olmadığını" söyledi.[2] Musée d'Orsay'den Küratör Sylvie Patry de tablodaki modelin Tréhot olup olmadığını sorguluyor.
Kökeni
[değiştir | kaynağı değiştir]Resim 1867 Salonuna sunuldu ancak reddedildi. Renoir daha önce 1864'te Salon'da bir tablo sergilemiş, ancak sergi kapandıktan sonra onu yok etmişti. 1868'de Lise Portresi Salon'a kabul edildi. Diana, 1933'te Etienne Bignou'dan satın alan Chester Dale'in onu Washington, DC'deki Ulusal Sanat Galerisi'ne miras bıraktığı 1963 yılına kadar özel koleksiyonlardaydı. Müzenin Batı Binası, Ana Kat - Galeri'de sergileniyor.[1]
Tepki
[değiştir | kaynağı değiştir]Peter H. Feist, tabloyu " 14 yıl önceki Courbet's Bathers'ın kabalığı olmadan, güzel ve doğru bir çıplak" ve " Zola'nın ifadesiyle - pirinç unu ile toz haline getirilmiş şımartılmış, şehvetli çıplaklardan çok daha sağlıklı ve gerçekçi" olarak adlandırdı.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b "Diana, 1867". National Gallery of Art. 28 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ From Bohemia to Arcadia: Renoir between Nervous Modernity and Primitive Eternity (PDF). Ostfildern. 12 Ağustos 2012. s. 15-55. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Ağustos 2012.