Veteriner fakültesi - Vikipedi

Veteriner fakültesi: Veteriner hekimlerin mezun olduğu ve veteriner hekimlik eğitimi veren fakültedir. Farklı ülkelere göre farklı isimleri vardır ve ülkelere göre mezunlarının unvanları ve eğitim dereceleri de farklılık gösterebilmektedir. Eğitim süresi 5 veya 6 yıl olabilmektedir.

Veteriner hekimlik eğitimi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Veteriner hekimlik eğitimi; Osmanlı devleti'nde veteriner hekimlik usta çırak ilişkisi ile öğrenilip icra edilen bir meslek iken modern eğitim ilk olarak 1842 yılında Prusyalı askeri Veteriner Hekim Godlewsky'nin önerisi ile süvari okullarına bazı veteriner hekimliği dersleri konulması ile başladı. 1849’da İstanbul’da Mekteb-i Harbiye'de (Kara Harp Okulu) dört yıllık eğitim veren baytarlık sınıfları açıldı. Bu sınıflar 1910 yılında Askeri Baytar Mektebi okulu oldular. Askeri Baytar Mektebi ile Mülkiye Baytar Mektebi 1921 yılında birleştirilerek Baytar Mekteb-i Alisi adını aldı.[1] Okul 1933 yılında Ankara’ya taşındı ve 1948 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi adını aldı. 1970 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı Elazığ Veteriner Fakültesi açıldı. 1975 yılında bu fakülte Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi ismini aldı. Sonraki yıllarda yeni veteriner fakültelerinin açılması ile veteriner hekimlik eğitimi de yaygınlaştı. Veteriner Fakülteleri vize-final sistemi ile öğrencilerini değerlendirmektedir. Bir dönem Tıp Fakültelerinde uygulanan komite sistemi uygulanmış ise de sonradan eski sisteme geri dönüş yapılmıştır.

Türkiye'de Veteriner Fakülteleri 5 yıl eğitim verir. Bir yaz dönemi staj alınması zorunludur. Son dönem intörnlük eğitim alan öğrenciler yüksek lisans derecesiyle mezun olurlar. Eğitimi süresince gördüğü bölümler 5'e ayrılır.

Akademik birimler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Temel bilimler bölümü

[değiştir | kaynağı değiştir]

Klinik öncesi bilimler bölümü

[değiştir | kaynağı değiştir]

Klinik bilimleri bölümü

[değiştir | kaynağı değiştir]

Zootekni ve hayvan besleme bölümü

[değiştir | kaynağı değiştir]

Gıda hijyeni ve teknolojisi bölümü

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Veteriner.Co". 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2013.