Birleşmiş Milletler Irak-Kuveyt Gözlem Misyonu - Vikipedi

Birleşmiş Milletler Irak-Kuveyt Gözlem Misyonu (İngilizce: United Nations Iraq-Kuwait Observation Mission (UNIKOM)), 1991 ve 2003 yılları arasında Irak ve Kuveyt sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücü.

Misyon, Kuveyt'i işgal eden Irak silahlı kuvvetlerinin I. Körfez Savaşı sonucunda bu ülkeden temizlenmesinden sonra oluşturulmuştur. Görevi iki ülke arasında silahsızlandırılan sınır ve bölgenin gözlemlenmesi, sınır ihlallerinin önlenmesi ve herhangi bir düşmanca tutumu rapor etmekti.

Kuveyt'in Irak işgalinden kurtarılmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 687(1991) sayılı kararı ile iki ülkenin sınıra mücavir alanlarında askerden arındırılmış bölge oluşturulmasına ve bu bölgenin bir BM Gözlemci Gücü ile gözlemlenmesine karar verildi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Boutros Boutros-Ghali'nin de olumlu raporuyla, 689 (1991) sayılı BMGK kararı ile BM Irak-Kuveyt Gözlem Misyonu'nu tesis etti ve kurulan barış gücünün öncü birlikleri 13 Nisan 1991'de bölgeye konuşlandı.

Misyonun sona erişi

[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Irak'a taarruz etmelerinden önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan 17 Mart 2003'te, askerî harekâtın UNIKOM'un faaliyetlerini sıkıntıya ve tehlikeye sokabileceği gerekçesiyle anılan barış gücünün operasyonlarının askıya alınmasını tavsiye etti ve 31 Mart'ta Güvenlik Konseyi'ne yaptığı sunumda UNIKOM'un faaliyetlerini mevcut durumdan ve yaklaşan savaş tehdidinden ötürü yürütemediğini ifade etti. BMGK, 3 Nisan'da Genel Sekreter'in tavsiyesi ile aynı fikirde olduğunu açıkladı ve 6 Ekim 2003'te barış gücünün görevi sona erdi.

Personel katkısı sağlayan ülkeler

[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD, Almanya, Arjantin, Avusturya, Bangladeş, Çin, Danimarka, Endonezya, Fiji, Finlandiya, Fransa, Gana, Hindistan, İngiltere, İrlanda Cumhuriyeti, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada, Kenya, Macaristan, Malezya, Nijerya, Norveç, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya (24 Aralık 1991'den önce SSCB), Senegal, Singapur, Şili, Tayland, Türkiye, Uruguay, Venezuela ve Yunanistan.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]