Bizans-Rus Antlaşması (907) - Vikipedi
İlk Vakayiname'ye göre, 907 yılında Oleg'in Konstantinopolis'e saldırısının (Ayrıntılar için bakınız 907 Rus-Bizans Savaşı) sonucu olarak imzalanan ilk Bizans-Rus Antlaşması. Bilim insanları genellikle bu belgeyi 911 Rus-Bizans Anlaşması'nın ön hazırlığı olarak kabul ederler.
Antlaşmanın metni, Kiev Vakayinamesinde korunduğu gibi, Rus tarafının imza koyanların listesini gösterir: Karly, Farlaf, Veremud, Rulav, Stemid|Stemir. Aleksey Shakhmatov, kasabaların listesinin keyfi olduğunu ve bazılarının daha sonraki yazıcılar tarafından yerleştirilmiş olabileceğini söyler.
En dikkat çeken kısım, antlaşma, Konstantinopolis'teki Vareg tüccarların kolonisinin durumunu düzenlemesidir. Metin, Aziz Mammes'in etrafına yerleştiklerini kanıtlıyor. Varegler, aynı anda elli kişiden fazla olmayacak şekilde, imparatorluk muhafızları eşliğinde, silahsız olarak belirli bir kapıdan Konstantinopolis'e gireceklerdi. Giriş yaptıklarında, imparatorluk yetkilileri tarafından gıda ve aylık yiyecek için kaydedileceklerdi.
Anlaşmanın sonuç satırlarında, Bizanslılar haçı öpüyor, Varegler ise silahlarıyla yemin edip İlk Vakayiname'nin Perun ve Veles olarak adlandırdığı şeyleri çağırdılar.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- Özel
- Genel
- Rusça: Повесть временных лет, ч. 1—2, М.—Л., 1950.
- Rusça: Памятники русского права, в. 1, сост. А. А. Зимин, М., 1952 (библ.).
- Rusça: Fyodor Uspenskiy. The History of the Byzantine Empire, vol. 2. Moscow: Mysl, 1997.
- Lind, John H (2004). "Varangians in Europe's Eastern and Northern Periphery". ennen & nyt (İngilizce), 4. ISSN 1458-1396. 29 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2009.