Brick (elektronik) - Vikipedi
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Ekim 2024) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Elektronikte brick, bir aygıtın yazılımsal ve/veya donanımsal olarak tuğladan farksız oluşudur. Brick hale gelen bir alet açılmaz ve işlevini yerine getirmez. Yazılımsal kaynaklı bazı durumlarda alet back-up ile eski haline getirilebilir.
Bir elektronik aleti brick yapmak kolayca gerçekleşmez. Aletin root (kök) dosyalarına erişip bunlar üzerinde değişiklik yapmak gerekir. Çoğu elektronik alette bu dosyalara ulaşmak çok zordur. Bu yüzden de rastgele brick yapılamaz.
Gerçekten brick hale gelmiş cihazlarda tamir çok zordur ya da imkânsızdır. Bazı durumlarda cihazlar brick özellikleri gösterseler de half-brick (yarı-brick) durumunda olabilirler. Bu durumda, cihazlar tecrübeli ve teknik bilgiye sahip kişiler tarafından çalışır hale getirilebilir.
Android Cihazlarda Brick
[değiştir | kaynağı değiştir]Android cihazlarda brick genelde yazılımsal olarak Root (Android) işleminin yanlış yapılması veya Root (Android) yaparken yanlış yazılım dosyaları yüklenmesi ile olur bunların dışında cihazın sistem dosyalarına yetkisiz yapılan her müdahale yazılımsal brick sebebi olabilir donanımsal brick genellikle darbe sonucu oluşan arızanın tamir işlemi sırasında gerçekleşen yanlış müdahale sonucu oluşur. Yazılımsal olarak yarı brick olan cihazlar geri eski haline gelmesi bazı yöntemler ile mümkündür bunlar varsa eski yedeğini yüklenmesi, "testpoint" noktası kullanılarak tekrar temiz yazılım atılması gibi çözümler kullanılabilinir bunların dışında bazı Android cihazların eski haline gelmesi için "jtag" gibi ücretli araçlar kullanılarak hem teknik hem de yazılımsal müdahale ile eski haline gelebilir bu yöntemler kullanılmasına rağmen yine de eski hâline gelemeyen cihazlar olabilir.