Koroner arter baypas ameliyatı - Vikipedi

Koroner arter baypas ameliyatının başında, bacaklardan (resmin solunda) ven elde edilip baypasın oluşturuması (aortik kanülün yerleştirilmesi) (resmin altı). Perfüzyonist ve kalp-akciğer makinası üst sağda görünmektedir. Hastanın kafası (görünmüyor) resmin alt tarafındadır.
Koroner arter baypas ameliyatı, sağ koroner arterin onu çevreleyen adipöz dokudan (sarı) serbestleştirilmesi sırasında. Altta görülen tüp, aortik kanüldür (sondadır), kalp-akciğer makinasında kanı geri getirir. Onun üzerindeki tüp (sağdaki cerrah tarafından kısmen önü kapatılmış) venöz kanüldür (vücuttan kanı alır). Hastanın kalbi durmuştur ve aorta kıskaçlanmıştır. Hastanın kafası (görünmüyor) resmin alt tarafındadır.

Koroner arter baypas ameliyatı veya gündelik dilde kalp baypas veya baypas ameliyatı (bypass ameliyatı olarak da yazılır), anjinayı ortadan kaldırmak ve koroner arter hastalıktan ölüm riskini azaltmak için yapılan bir cerrahi uygulamadır. Hasta vücudunun başka yerlerinden elde edilen arter veya venler koroner arterlere eklenerek aterosklerotik stenoz etrafından geçilir ve miyokardı (kalp kasını) besleyen koroner dolaşıma daha çok kan gitmesi sağlanır. Bu ameliyat genelde kalp durdurularak, kalp-akciğer makinasınin kullanıldığı kardiyopulmoner baypas ile yapılır; çalışan bir kalp üzerinde koroner arter baypas ameliyatı yapmak için de yöntemler vardır, bunlar "pompasız" ameliyat olarak adlandırılır.[1]

  1. ^ "Coronary bypass surgery". 11 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021.