Caesonia - Vikipedi

Caesonia
Herod Agrippa tarafından basılan bir madeni para üzerinde Milonia Caesonia
Roma İmparatoriçesi
Hüküm süresi39 – 24 Ocak 41
DoğumMS 6
Ölüm24 Ocak 41
Palatino Tepesi, Roma
Eş(ler)iRufus (muhtemel)
Caligula
Çocuk(lar)ıİlk eşinden 3 çocuk
Caligula'dan 1 çocuk (Julia Drusilla)
HanedanJulio-Claudian Hanedanı
AnnesiVistilia
Caesonia

Milonia Caesonia (d. 6 - ö. 41), Roma İmparatoriçesi, İmparator Caligula'nın dördüncü karısı.

Mütevazı bir kökenden Roma İmparatoru Caligula'nın dördüncü ve son eşliğine kadar yükselmiştir. Bir fahişe olan Vistilia'nın kızıdır ve babasının kim olduğu bilinmez. Küçük üvey kardeşi Roma konsül'ü ve General Gnaeus Domitius Corbulo'dur. İleride Roma imparatoru Domitian ile evlenenip imparatoriçe olacak olan Domitia Longina yeğenidir.

İmparator Caligula ile hayatı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Caligula, söylendiğine göre çok güzel olmayan ve üstelik ilk evliliğinden üç kızı olan Caesonia'yı gerçekten sevmişti. Anlaşıldığı kadarıyla Caesonia, imparatorun dikkatini çoğu zaman olduğu gibi onun ünlü genelevinde ya da hem imparator olmadan hem de olduktan sonra sık sık verdiği müsrif partilerden birinde çekmiş olmalıdır. 37 yılı sonlarında imparator olduğu zaman, Caligula onu saraya aldırdı. Kendisine uygun üç asil Romalı kadınla birbiri ardına yaptığı ve her biri bir yıldan az süren evliliklerin ardından Caligula sonunda gözdesi Caesonia'ya kendisine bir çocuk vermesi karşılığında Augusta unvanı vermeye karar verdi.

Suetonius söylediğine göre, Caligula'nın teşvikiyle Caesonia elbiselerini çıkartır ve birliklerin önünde kendisini çıplak olarak teşhir eder ve arkadaş seçerdi. Bazı kaynakların iddiasına göre ise kızları Julia Drusilla (halası ve Caligula'nın en sevdiği kız kardeşi adını almıştır) düğün günlerinde doğmuştur.

Roma, avam tabakasından olan ve böyle bir geçmişe sahip yeni kraliçeleri karşında dehşete düşmüştü ancak Caesonia göründüğü kadarıyla pratikliği, sarsılmaz doğası, cesareti ve gittikçe kötüleşen tuhaflıklarına rağmen deli kocasına olan sadakâti ile mutlak bir saygı derecesi kazanmıştı. Anlaşıldığı kadarıyla, kocası üzerinde yavaş yavaş etkisini arttırmış ve onun resmi olmayan akıl hocası olmuştu.

Caligula, birçok kadından hemen sıkıldığı halde neden bu kadının onun ilgisini çekmeye devam ettiğini sık sık merak ederdi ve cevabını bulabilmek için onu işkence ile bile tehdit etmişti. Bazı kaynakların iddia ettiğine göre Caligula, her ne kadar imparator olmadan önce de normal olmayan davranışların ilk sinyallerini vermiş olsa da karısının onun başıboş taraflarını kontrol altında tutabilmek için verdiği aşk iksiri sonucu delirmişti.

Caligula'nın ölümü, Caesonia'nın düşüşü

[değiştir | kaynağı değiştir]

Suetonius'a göre Caesonia, Roma halkında büyüyen öfkenin ilk işaretlerini görmüş ve onu adalet ve tolerans yönünde teşvik ederek tehlikeli eğilimlerini durdurmayı denemişti. Ancak aldığı tedbirlere rağmen korkuları, 41 yılında Caligula'nın özel bir tiyatro gösterisi hakkında genç aktörlere öğüt verdiği sırada öldürülmesiyle gerçek oldu.

Bunu takip eden karışıklıkta, sarayı hemen ele geçiren ve tüm imparatorluk ailesini temizlemeye niyetli suikastçiler, Caligula'nın ölümünden yaklaşık bir saat sonra Caesonia ve henüz üç yaşındaki kızını da öldürdüler. Suetonius'a göre katilinin adını bir karışıklığı mahal vermemek için söyleyerek cesur biçimde ölmüştü. Genç Drusilla, görünüşe göre babasından miras kalan şiddete olan eğilimi nedeniyle, çığlık atarak ve ısırarak annesinin katiline saldırmış ve bu sırada başı duvara çarparak ölmüştü.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  • E. Groag, A. Stein, L. Petersen - e.a., Prosopographia Imperii Romani saeculi I, II et III, Berlin, 1933 - .