Candan Erçetin - Vikipedi
Candan Erçetin | |
---|---|
Doğum | Candan Erçetin 10 Şubat 1963 Kırklareli, Türkiye |
İkamet | Lüleburgaz, Türkiye |
Eğitim | Galatasaray Lisesi İstanbul Üniversitesi Viyana Üniversitesi |
Meslek | Şarkıcı-şarkı yazarı · öğretmen · oyuncu |
Partner(ler) | Hakan Karahan |
Resmî site | candanercetin.com.tr |
Müzikal kariyeri | |
Tarzlar | Pop folk |
Etkin yıllar | 1986-günümüz |
Müzik şirketi | Topkapı · Pasaj · DMC |
İlişkili hareketler | Klips ve Onlar |
Candan Erçetin (d. 10 Şubat 1963), Türk şarkıcı-şarkı yazarı ve müzik öğretmeni. 25 yılı aşkın şarkıcılık kariyeri boyunca, insan hayatını konu alan şarkılar hazırlayıp seslendirmesiyle tanındı. Albümlerini pek fazla tanıtım yapmadan çıkarmasına rağmen yine de çalışmalarını çok satarak dinleyici tarafından çok benimsenmesiyle birçok kez takdir edildi. Müziğini ön planda tutarak basında özel hayatıyla yer almaması sayesinde övüldü. Bazen farklı bulunan video klipleriyle ilgi çekti. Ailesinin Balkan kökenli olmasının bir sonucu olarak şarkılarında sık sık Balkan müziği enstrümanlarına yer verdi, Türkçenin yanı sıra Fransızca ve Yunanca şarkılar da söyledi. Erçetin, kontralto ses aralığına sahiptir.[kaynak belirtilmeli]
Lüleburgaz'da Arnavut ve Makedon kökenli bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Candan Erçetin, küçük yaşlarındayken Galatasaray Lisesi'ni kazanarak İstanbul'a yerleşti. Sonraki yıllarda şan eğitimi aldı. İstanbul Üniversitesi'nde Klasik Arkeoloji bölümünü bitirdi. Okuldaki son yılında "Halley" şarkısıyla Türkiye'yi 1986 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden Klips ve Onlar grubunun bir üyesi olarak yarışmaya dahil oldu. Ancak bir süre müzikal kariyerine başlamak istemedi ve arkeoloji eğitimine devam etti. 1995'te Hazırım albümüyle dikkat çeken bir çıkış yaptı, 1997'de hit olan "Yalan" şarkısını içeren Çapkın albümünü yayımladı. 2000'de yılın en çok satanı olan Elbette'nin ve 2002'de "Gamsız Hayat" şarkısı eşliğinde yayımlanan Neden'in ardından Melek (2004), Kırık Kalpler Durağında (2009) ve Milyonlarca Kuştuk... (2013) albümlerini satışa sundu. Bu albümlerin dışında hazırladığı Chante Hier Pour Aujourd'hui (2003) ve Aranjman 2011 (2011) albümlerinde Fransızca; Aman Doktor (2005) albümünde ise Yunanca şarkılara yer verdi.
Erçetin, müzikal kariyerinin yanı sıra çeşitli projelerde de yer aldı. 1994'te sunuculuk yapmaya başladı, 2007'de Candan Erçetin'le Beraber ve Solo Şarkılar programını sundu. 2005'te Yıldızların Altında müzikalinin başrolünü oynadı. Gölgesizler (2008) ve Kaptan Feza (2009) filmlerinin müziklerini hazırladı ve yapımında görev aldı. Bir dönem Galatasaray Lisesi'nde müzik öğretmenliği yaptı, 2009'da Galatasaray Üniversitesi'nde diksiyon dersleri vermeye başladı. 25 Haziran 2013 tarihinde Ünal Aysal tarafından Ümit Özdemir ile birlikte Galatasaray SK Başkan Yardımcılığı'na atandı. Erçetin, 2014'te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından Fransız-Türk ilişkilerine yaptığı katkılar sayesinde Sanat ve Edebiyat Nişanı ile ödüllendirildi, bunun yanı sıra bugüne kadar çalışmalarıyla çok sayıda ödül kazandı.
Hayatı ve kariyeri
[değiştir | kaynağı değiştir]1963–94: İlk yıllar ve kariyer başlangıcı
[değiştir | kaynağı değiştir]10 Şubat 1963'te anne Priştineli ve baba Üsküplü göçmen bir ailenin kızı olarak Arnavut ve Makedon kökenleriyle birlikte Kırklareli'de dünyaya geldi.[1] İlkokulu Kırklareli'nde bitirdi. Erçetin, 11 yaşında İstanbul'da burs sınavına katıldı ve Galatasaray Lisesi'ni kazandı. 11 yaşında ailesinden ayrıldı. 1978'de İstanbul Belediyesi Şan Okulu'na gitti ve şan dersleri aldı. 1986'da Norveç, Oslo'da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi Klips ve Onlar grubu bünyesinde "Halley" şarkısını seslendirerek temsil etti ve grup Türkiye'nin o zamana kadarki en iyi derecesini elde etti. Grup, 1987 yılında yine Halley adlı bir albüm yayınladı. Erçetin, 1989 yılında Fransız Chanson'u ile tanıştı. 1990 Eurovision Türkiye finallerinde Cihan Okan ile "Daha Kolay" şarkısını, 1992 Eurovision Türkiye finallerinde ise Sinan Erkoç ile "Kim Bilir Nerdesin" şarkısını seslendirdi.[2]
1995–99: Hazırım ve Çapkın
[değiştir | kaynağı değiştir]Candan Erçetin'in ilk albümü Hazırım, 1995 Ağustos'unda yayınlanmıştır. 12 şarkıdan oluşan albümde Gökhan Kırdar çoğunlukta olmak üzere, Sezen Aksu, Yusuf Bütünley, Ahmet ve Balkan halk ezgileri gibi sanatçıların bestelediği şarkılar yer almaktadır. İkinci versiyonu da basılan albümün ilk versiyonunda "Sevdim Sevilmedim" ve "Umrumda Değil (Mix)" bulunmamaktadır. Albümde yer alan "Umrumda Değil", "Hangi Aşk Adil Ki", "Vakit Varken", "Daha", "Nar Çiçeği" ve "Sevdim Sevilmedim" şarkılarına klip çekilmiştir.
1996 yılında yayınlanan diğer bir albüm olan Sevdim Sevilmedim, Candan Erçetin'in ilk remiks EP olup toplamda ikinci albümüdür. 6 şarkıdan oluşan albümde ilk albümde de yer alan "Umrumda Değil" ve "Sevdim Sevilmedim" şarkılarına yapılmış remiks EP'ler yer almaktadır. Candan Erçetin bu albümle birlikte çıkardığı tüm albümlerde remix albüm çıkarmaya başlamıştır.
17 Haziran 1997'de Çapkın albümü sanatçının ikinci stüdyo albümü olup toplamda 3. albümüdür. Albümde 12 şarkı yer alıp, albümün oluşmasında sanatçı çoğunlukla Mete Özgencil ile çalışmıştır. Albümde 10. şarkı olarak bulunan "Yalan" şarkısı büyük bir ilgi görmüş ve yoğun bir dinleyici kitlesi tarafından dinlenmiştir.[3] Albümde yer alan "Yalan" ve "Onlar Yanlış Biliyor" şarkılarıyla ödüller alan[4] sanatçıya, "Her Aşk Bitermiş" adlı parçaya çektiği video klipden yurtdışında en iyi klip ödülü verilmiştir. Albümde yer alan "Yalan", "Çapkın", "Onlar Yanlış Biliyor" ve "Her Aşk Bitermiş" şarkılarına klip çekilmiştir.
1998 Ağustos'u sonuna doğru yayınlanan ve Candan Erçetin'in 2. remiks EP albümü olan Oyalama Artık albümü 7 şarkıdan oluşup "Oyalama Artık", "Aşkı Ne Sandın", "Kaybettik Biz", "Onlar Yanlış Biliyor" şarkıları yeniden düzenlenmiş remiks yapılmış ve "Oyalama Artık" şarkısına klip çekilmiştir.
2000–03: Elbette, Neden ve Chante Hier Pour Aujourd'hui
[değiştir | kaynağı değiştir]Mart 1998'e gelindiğinde Candan Erçetin, bir sonraki albümü için planlar yapmaya başladığını belirterek albümün yapısıyla ilgili olarak "Dünyada müziğin nereye gittiğini takip ederek yeni bir sound arıyoruz ancak çizgi fazla değişmeyecek. Kısacası benim çok severek söyleyeceğim şarkılardan oluşacak." sözlerini söyledi.[5] Ağustos 1999'da, yeni albümün çıkışının sonbahar başlangıcına yetişmesinin hedeflendiği ve beş şarkının tamamlandığı öğrenildi.[6] Yeni çalışmanın yayımlanması, 1999 yılına yetişemedi ve 2000 yılına kaydı.[7] Üçüncü Candan Erçetin stüdyo albümü Elbette, 1 Ocak 2000'de Topkapı Müzik etiketiyle yayımlandı. Şarkılardan sekizinin söz yazımını Mete Özgencil tek başına gerçekleştirdi. Erçetin ise altı şarkının bestelenmesinde görev aldı. 1960'larda çıkan Güzide Kasacı şarkısı "Unut Sevme", tekrar seslendirilerek albüme dahil edildi.[8] Elbette, Türkiye'nin çok satan albümler listesinde haftalarca bir numarada kaldı.[9] 2000 yılı sonuna kadar 1 milyon 50 bin kopya satarak yılın en çok satan çalışması oldu.[10] Müzik eleştirmenleri, albüm için olumlu eleştiriler sundular ve çalışmanın şarkıcının kişiliğiyle bütünleştiğini, dinleyenleri farklı coğrafyalarda gezdirdiğini ifade ettiler.[11] Zaman gazetesinden Abdullah Kılıç, albümdeki "Elbette", "Dünya Durma" ve "Unut Sevme" şarkılarının 2000'in en çok dinlenen şarkıları olduğunu belirtti.[11] Aralık 2009'da Elbette, NTV'nin müzik jürileri tarafından 2000'lerin En İyi Türkçe Albümü seçildi.[12]
2001'de NTV'de Günlük Hayat programını sunan Candan Erçetin, yine bu yıl içinde Melih Kibar'ın anısına yapılan Yadigâr albümündeki "Sevdan Olmasa" şarkısını seslendirdi.[13] 17 Mayıs 2002'de, dördüncü stüdyo albümü Neden'i parfüm kokan diski eşliğinde Topkapı Müzik etiketiyle yayımladı. Bu albümle birlikte, Hazırım albümünden bu yana süregelen Mete Özgencil-Candan Erçetin iş birliği son buldu. Müzik eleştirmenleri, Neden'i şarkıcının önceki çalışmalarından farklı ve riskli buldular. Bir önceki albüme adını veren "Elbette" şarkısındaki düz ve sade sözlerin bu albümün tamamına yayıldığına dikkat çektiler.[14] Albümün hit olan çıkış şarkısı "Gamsız Hayat"a klip çekilmesinin ardından "Parçalandım" şarkısına da klip çekildi. MÜYAP albüme satış başarısı yakalaması sayesinde sertifika verdi.[15] Neden'deki bazı şarkıların remiksini içeren albüm ise Eylül 2003'te satışa sunuldu. Yine 2003 yılında şarkıcı, Fransız şansonlarını modern düzenlemelerle seslendirdiği Chante Hier Pour Aujourd'hui albümünü yayımladı.[16] Ayrıca, 2003 yılında Show TV'de yayımlanmaya başlayan Hayat Bilgisi dizisinin ilk bölümünde oynadı.
2004–12: Melek, Aman Doktor, Kırık Kalpler Durağında ve Aranjman 2011
[değiştir | kaynağı değiştir]Candan Erçetin'in beşinci stüdyo albümü olan Melek'in hazırlıkları, bir önceki stüdyo albümü Neden'in yayımlanmasından hemen sonra başladı. Çalışmalar kapsamında yirmi beş şarkı ortaya çıktı ve bunlardan on bir tanesi albüme dahil edildi.[17] Nihayetinde albüm 17 Haziran 2004'te Pasaj Müzik tarafından yayımlandı.[18] Böylece Melek, Erçetin'in ilk albümünden bu yana çalıştığı Topkapı Müzik'ten ayrılmasından sonra farklı bir yapım şirketiyle çalışarak çıkardığı ilk albümü oldu.[19] Melek'te yer alan "Şehir" şarkısında Ceza, konuk şarkıcı olarak yer aldı. Müzik eleştirmenlerine göre herkese seslenebilen şarkılar içeren albüm, Türkiye'de D&R'ın çok satan albümler listesine 27 Haziran 2004 tarihinde bir numaradan giriş yaptı ve haftalar boyu zirvede kalmaya devam etti.[20][21] MÜYAP albümün 2004 yılı içinde 406 bin kopya sattığını açıklayarak albüme altın sertifika verdi.[15][22] Erçetin, aynı yıl Beyazıt Öztürk, Ceza, Nev ve Harem ile birlikte Fanta Gençlik Festivali kapsamında Türkiye'yi dolaşarak 23 gün içinde 17 şehirde konser verdi.[16] Murathan Mungan için oluşturulan saygı albümü Söz Vermiş Şarkılar'da (2004) yer alan "Çember" şarkısını seslendirdi.[23] Temmuz 2005'te, Melek'teki çeşitli şarkılarının remikslerinden oluşan Remix'5 albümü Pasaj Müzik etiketiyle yayımladı.[24]
2005'in ilk aylarında, Beyazıt Öztürk ile başrolünü paylaştığı Yıldızların Altında müzikalinde oynayan şarkıcı, Türk-Yunan kültürüne ait geleneksel şarkıları seslendirdiği Aman Doktor albümünü ise DMC etiketiyle aynı yıl 9 Aralık'ta yayımladı. Albümdeki şarkıların bir kısmını Türkçe, bir kısmını Yunanca seslendirdi. Aman Doktor, Türkiye'de çok satanlar listesinde bir numaraya yükseldi ve 2005 yılı içinde 105 bin; 2006 yılı içinde ise 49.500 kopya sattı.[25][26] Satışlarının 100 bini geçmesi sayesinde MÜYAP tarafından altın sertifikayla ödüllendirildi.[27] Erçetin, Haziran 2006'da Yabancı Damat dizisinin 68. bölümüne konuk olarak Eftelya ve Memik'in düğününde şarkı söyledi.[28][29] 2007-08 yılları arasında TRT 1'de yayınlanan Beraber ve Solo Şarkılar adındaki programın sunuculuğunu yaptı; Çeyrek (2007) albümündeki "Gelmiyorsun" şarkısını ve Söz Müzik Teoman (2008) albümündeki "Kim" şarkısını seslendirdi.[30][31] Temmuz-Ağustos 2007'de Beyazıt Öztürk ile birlikte tekrar Fanta Gençlik Festivali kapsamında turneye çıkarak 17 konser verdi.[16] Ağustos 2007'de, Kalbimiz Sokakta Atıyor projesi kapsamında sahipsiz hayvanlar için Kuruçeşme Arena'da Ajda Pekkan, Hande Yener, Sezen Aksu ve Yaşar gibi isimlerle beraber konser verdi.[32]
Candan Erçetin, Ocak 2009'da yayımlanan Gölgesizler filminin yapımcılığını üstlendi ve filmin her aşamasında çeşitli sorumluluklar üstlendi.[33] Film için hazırladığı "Ben Kimim" şarkısını ise Kasım 2008'de yayımladı.[34] Şarkı, Billboard Türkçe Top 20'de on beş haftadan fazla kaldı ve iki numaraya kadar ilerledi.[35] Daha sonradan altıncı stüdyo albümü Kırık Kalpler Durağında'ya dahil edilen şarkılar arasında yer aldı. Erçetin'in altıncı stüdyo albümü Kırık Kalpler Durağında, şarkıcının "5 yıl, 5 ay, 27 gün süren suskunluğunun ardından" 16 Aralık 2009'da Pasaj Müzik tarafından satışa sunuldu. Çıkar çıkmaz 100.000 adet sipariş alan ve Türkiye'de D&R'ın çok satan albümler listesinde zirveye oturan albümde, Esmeray'ın ilk kez seslendirdiği "Unutama Beni" şarkısı yeniden yorumlandı; "Gözler" şarkısında Neyzen Tevfik ve Ömer Hayyam'ın şiirlerinden dizelere yer verildi.[36][37] Müzik eleştirmenleri, Erçetin'in duraklama evresi sonrasında gelen albüm için genel anlamda olumlu eleştiriler sundular; şarkıcının entelektüel çizgisi ve farklılığının bu çalışmada da görülebildiğini ve çalışmanın tamamında baştan sona kadar dinlenebilecek bestelerin olduğunu belirttiler.[38][39] "Kader", "Kırık Kalpler Durağında" ve Cemal Safi'nin yazdığı "Git" şarkıları albümün video klip çekilen şarkıları oldu. Bunlardan "Kader", Kaptan Feza (2010) filminin müziklerinden biri olarak kullanıldı.[40] 2011'de yarı Fransızca yarı Türkçe şarkılardan oluşan Aranjman 2011 albümünü piyasaya süren şarkıcı, 2012'de ise Orhan Gencebay'ın altmışıncı sanat yılını kutlamak için hazırlanan Orhan Gencebay ile Bir Ömür albümündeki "Beni Böyle Sev" şarkısını seslendirdi.[41]
2013–günümüz: Milyonlarca Kuştuk... ve Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun
[değiştir | kaynağı değiştir]Yedinci stüdyo albümünün hazırlıklarına 2011 yılında başlayan Candan Erçetin, toplam bir yıl süren yapım ve kayıt aşamalarının ardından albümü tamamlayarak 3 Haziran 2013'te Milyonlarca Kuştuk... adıyla sessiz sedasız bir şekilde yayımladı.[42][43] Bu tarihin Taksim'deki Gezi Parkı protestolarına denk gelmesi sebebiyle albüm tanıtımları ertelendi ve tanıtımlar ilk başta yalnızca şarkıcının resmî sitesi ile müzik şirketinin sitesinde yapıldı.[44] Albümün adı, albümdeki aynı adlı şarkıya da konu olan Zümrüd-ü Anka efsanesinden yola çıkılarak belirlendi.[45] Erçetin albüm için, Nâzım Hikmet'in "Bence Şimdi Sen De Herkes Gibisin" şiirini besteleyerek seslendirdi. Türkiye'de D&R'ın çok satan albümler listesinde bir numaraya yükselen Milyonlarca Kuştuk..., 2013 yılının sonuna kadar 50.000 fiziki kopya satarak Türkiye'de en çok kopya satan beşinci albüm oldu. Dijital ortamda ise 54.790 kez indirilerek yılın en çok indirilen onuncu albümü oldu.[46]
Erçetin, Ocak 2014'te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından Fransız-Türk ilişkilerine yaptığı katkılardan dolayı Sanat ve Edebiyat Nişanı ile ödüllendirildi.[47] Haziran 2014'te Galatasaray'ın yönetiminde başkan yardımcılığı görevine atandı; Temmuz 2014'te ise bir sonraki sezon için kulübün basketbol şubesinden sorumlu yönetim kurulu üyesi olacağı duyuruldu.[48][49] 12 Aralık 2014'te Beyazıt Öztürk'ün sunduğu Beyaz Show'a katılan şarkıcı, Öztürk'ün "Git" şarkısına parodi bir video klip çekmesi üzerine klibe cevap vererek Öztürk'le şarkının sözleri üzerinden parodilerle atışmaya başladı. Haftalarca süren atışmalarda Erçetin; Demet Akbağ, Derya Şensoy, Esra Erol, Gupse Özay ve Saba Tümer ile birlikte Öztürk'e "kadın dayanışmalı" bir cevap verirken; Öztürk ise Erçetin'e Ali İhsan Varol, Emre Karayel, Hayko Cepkin, Mustafa Üstündağ, Nuri Alço ve Ümit Besen ile birlikte "erkek dayanışmalı" bir cevap verdi.[50] Atışmalar, 23 Ocak 2015'te Erçetin'in tekrar Beyaz Show'a katılıp Öztürk ile düet yapmasıyla sonlandı.[51] Sözcü, bu müzikli atışmalar sayesinde Erçetin'in popülaritesinin bir hayli artırdığına dikkat çekerek, atışmaların sürdüğü haftalarda şarkıcının Google'da en çok arananlar arasına girdiğini ve Facebook sayfasının beğenilerinin 600 bin kişi arttığını belirtti.[52] 25 Nisan 2015 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 101. Yıl Dönümü için hazırlanan, resmi Youtube kanalından yayınlanan Çanakkale Türküsü'nün seslendirildiği videoda yer almıştır.[53]
Kasım 2015'te Türk sanat müziği tarzındaki sekizinci stüdyo albümü Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun'u piyasaya sürdükten sonra Erçetin,[54] kariyerine "Kim Korkar" ve "Değişiyoruz" adlı şarkılarıyla devam etti.[55][56] Aynı yıl içerisinde, Kardeş Türküler ile işbirliği yaptı ve "Bekle" adlı şarkıda yer aldı.[57] 2019 yılında Erçetin, Mustafa Kotan'ın yönettiği Annem (2019) filminin müziği için, Elbette adlı albümünden "Annem" adlı şarkısını yeniden yorumlandı. Yeni versiyonun video klibi Kotan tarafından yönetildi ve Eylül 2019'da yayınlandı.[58] Şarkıcının sahnede 25'inci yılını doldurmasını kutladığı single'ı "İyi ki", 31 Ocak 2020'de dijital müzik platformlarındaki yerini aldı.[59] 21 Eylül 2020'de Alzheimer hastalığını konu ederek sözlerini yazdığı Sadan Hanım film müziği "Sakin Birakma" dijital platformlarda yayımlandı.[60]
Diskografi
[değiştir | kaynağı değiştir]- Hazırım (1995)
- Çapkın (1997)
- Elbette (2000)
- Neden (2002)
- Melek (2004)
- Kırık Kalpler Durağında (2009)
- Milyonlarca Kuştuk (2013)
- Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun (2015)
Filmografi
[değiştir | kaynağı değiştir]Yıl | Yapım | Rol, Notlar |
---|---|---|
1993 | Gece, Melek ve Bizim Çocuklar | film, Aylin |
1998 | Anlat Şehrazat | müzikal |
2003 | Hayat Bilgisi (1. bölüm) | dizi, Canan Öğretmen |
2005 | Yıldızların Altında | müzikal |
2006 | Yabancı Damat | dizi, Candan Erçetin |
2009 | Gölgesizler | film, Yazarın Eşi (Yönetmen: Ümit Ünal) |
2019 | Annem | film (Yönetmen: Mustafa Kotan) |
Televizyon programları
[değiştir | kaynağı değiştir]- Candan Erçetin'le Beraber ve Solo Şarkılar (7 Mart 2007 - 16 Haziran 2008)
Aldığı ödül ve nişanlar
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Balkanlar festivali Candan Erçetin'le başladı". Hürriyet. DHA. 11 Ekim 2014. 5 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2016.
- ^ "Candan Erçetin'in 20.yılına bu albüm mü?". Hürriyet. 27 Kasım 2015. 1 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2015.
- ^ "Last Fm'de Yalan şarkısı". 26 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2009.
- ^ Candan Erçetin hakkında Milliyet gazetesi blogu 7 Haziran 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Milliyet Blog, 2 Ocak 2009
- ^ Aktar, Haluk (9 Mart 1998). "Candan durmuyor". Milliyet. s. 4.
- ^ "Cán-ı gönülden şarkılar". Hürriyet. 11 Ağustos 1999. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2014.
- ^ "Belediye otobüslerinde şarkı söylerdim". Hürriyet. 11 Ocak 2000. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2014.
- ^ "Türk Popu'nun öncüleri döndü". Hürriyet. 10 Ocak 2001. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014.
- ^ Elbette albümünün çok satanlar listesinde bir numara olduğu haftalar:
- "Kaset". Hürriyet. 5 Şubat 2000. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2014.
- "Kaset". Hürriyet. 12 Şubat 2000. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2014.
- "Kaset". Hürriyet. 19 Şubat 2000. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2014.
- "Kaset". Hürriyet. 26 Şubat 2000. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2014.
- ^ "Türkiye 2000'de 'Elbette' dedi". Milliyet. 30 Aralık 2000. s. 2. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2014.
- ^ a b Kılıç, Abdullah (31 Aralık 2000). "'Elbette' Candan dinledik". Zaman. 21 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014.
- ^ "Son 10 yılın en iyisi: Candan Erçetin". NTV. 18 Aralık 2009. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2014.
- ^ Yadigâr (albüm kitapçığı). Çeşitli Sanatçılar. MOD Müzik, Yavuz Plak. 2001. 8697869701005.
- ^ Dilmener, Naim (26 Mayıs 2002). "Günaydın hüzün". Milliyet. 26 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2014.
- ^ a b "MÜ-YAP TÜRKİYE MÜZİK ENDÜSTRİSİ ÖDÜLLERİ". MÜYAP. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014.
- ^ a b c "Hayatı". andanercetin.com.tr. 4 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2015.
- ^ "Candan aşk acısını anlatıyor". candanercetin.com.tr. 26 Haziran 2004. 16 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014.
- ^ "Melek'in Öyküsü". candanercetin.com.tr. 11 Temmuz 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2013.
- ^ "Melek'le geldi". candanercetin.com.tr. 4 Temmuz 2004. 20 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014.
- ^ "Herkesin şarkısı var". candanercetin.com.tr. 20 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014.
- ^ Melek albümünün çok satanlarda bir numara olduğu haftalar:
- 27 Haziran 2004: "En çok satan albümler". Radikal. 27 Haziran 2004. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014.
- 4 Temmuz 2004: "En çok satan albümler". Radikal. 4 Temmuz 2004. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014.
- 11 Temmuz 2004: "En çok satan albümler". Radikal. 11 Temmuz 2004. 2 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014.
- 18 Temmuz 2004: "En çok satan albümler". Radikal. 18 Temmuz 2004. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014.
- 25 Temmuz 2004: "En çok satan albümler". Radikal. 25 Temmuz 2004. 2 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014.
- ^ "MÜYAP En Çok Satan 2004 Albümleri". MÜ-YAP. 5 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (xls) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2012.
- ^ Söz Vermiş Şarkılar (albüm kitapçığı). Çeşitli Sanatçılar. ADA Müzik. 2004. 8692646502677.
- ^ "Remix' 5 by Candan Erçetin". iTunes Store. (Türkiye). 12 Temmuz 2005. 26 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014.
- ^ "Son 15 günün en çok satanları". Hürriyet. 30 Aralık 2005. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015.
- ^ Aman Doktor satış rakamları:
- "2005 ilk 200 yerli albüm". MÜYAP. Aralık 2005. 9 Aralık 2012 tarihinde kaynağından (XLS) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2013.
- "MÜYAP En Çok Satan 2006 Albümleri". Aralık 2006. 9 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından (xls) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2012.
- ^ "MÜYAP "TÜRKİYE MÜZİK ENDÜSTRİSİ ÖDÜLLERİ 2006"". MÜYAP. 5 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015.
- ^ "68. Bölüm - Özetler - Yabancı Damat". Kanal D. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015.
- ^ "Candan Yabancı Damat'da". Hürriyet. 23 Haziran 2006. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015.[ölü/kırık bağlantı]
- ^ Çeyrek (albüm kitapçığı). Ezginin Günlüğü. Seyhan Müzik. 2007. 8697415717290.
- ^ Söz Müzik Teoman (albüm kitapçığı). Teoman. Avrupa Müzik. 2008. 8697420610876.
- ^ "Yarın kalpler sokakta atacak". Sabah. 22 Ağustos 2007. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2014.
- ^ "Candan 'Gölgesizler'in her aşamasında var". Milliyet. 28 Mayıs 2008. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015.
- ^ "Candan Erçetin'den Yeni Şarkı: Ben Kimim?". heryerdemuzik.net. 25 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2013.
- ^ "Billboard Listeler". Billboard (Türkiye). 13 Mart 2009. 14 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2013.
- ^ "Müzik piyasasına Candan ve Şebnem bereket getirdi". Sabah. 19 Aralık 2009. 30 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2013.
- ^ Maro, Asu (25 Aralık 2009). "Kırık Kalplere Şarkılar". Milliyet. 23 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2013.
- ^ "Bir "Durak"lama Albümü". Gerçek Pop. 30 Ocak 2010. 26 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2013.
- ^ Kuyucu, Michael (9 Mart 2010). "Albüm Yorum :: CANDAN ERÇETİN - Kırık Kalpler (Pasaj Müzik - 2010)". michaelshow.com. 2 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2013.
- ^ ""Kaptan Feza" filminin şarkısı Klip Oldu". michaelshow.com. 13 Ocak 2010. 25 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2013.
- ^ Orhan Gencebay ile Bir Ömür (albüm kitapçığı). Çeşitli Sanatçılar. Poll Production. 2012. 8699466000550.
- ^ "Zümrüd-ü anka kuşundan esinlendi". Sabah. 18 Haziran 2013. 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015.
- ^ "Yeni Albüm; "Milyonlarca Kuştuk..."". candanercetin.com.tr. 3 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2013.
- ^ Eyüboğlu, Ali (22 Ağustos 2013). "'CANDAN' BİR VEDA". Milliyet. 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014.
- ^ "Candan Erçetin'den "Milyonlarca Kuştuk..."". candanercetin.com.tr. 14 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014.
- ^ Semercioğlu, Cengiz (4 Ocak 2014). "Yılın en çok dinlenen albümleri". Hürriyet. 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2014.
- ^ "Hollande'dan Candan Erçetin'e 'Sanat Nişanı'". Radikal. 28 Ocak 2014. 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015.
- ^ Küçük, Ali Naci (9 Haziran 2014). "Galatasaray'da kadın devrimi". Hürriyet. 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015.
- ^ "Galatasaray'da yeniden yapılanma". Hürriyet. 23 Temmuz 2014. 23 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015.
- ^ "Beyaz – Candan Erçetin Şarkı Atışmasında 5. Raund ve tüm atışma videoları". Kanal D. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2015.
- ^ "Candan Erçetin - Beyazıt Öztürk atışmasında büyük final". Hürriyet. 24 Temmuz 2014. 27 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015.
- ^ Ayas, Deniz (24 Ocak 2015). "Beyaz'la atışması Candan Erçetin'e 600 bin getirdi!". Sözcü. 28 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2015.
- ^ Çanakkale Türküsü, Deniz Kuvvetleri ve Candan Erçetin 22 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Türk Silahlı Kuvvetleri resmi YouTube kanalı
- ^ "Candan Erçetin'den sanat müziği albümü". Hürriyet. 24 Kasım 2015. 26 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2015.
- ^ "Candan Erçetin'den yeni şarkı". Habertürk. 12 Mart 2018. 28 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2019.
- ^ "'Değişiyoruz' yayında". Milliyet. 14 Haziran 2018. 28 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2019.
- ^ "Kardeş Türküler 25. Yılını 'Bekle' ile Karşılıyor". Hürriyet. 18 Temmuz 2018. 17 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2019.
- ^ "Candan Erçetin Eşliğinde "Annem"den Özel Klip!". Beyazperde. 11 Eylül 2019. 28 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2019.
- ^ "'İyi ki' varsın dedirtecek". Milliyet. 1 Şubat 2020. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2020.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2021.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]Commons'ta dosyalar | |
Vikisöz'de alıntılar |
- Resmî site
- SinemaTürk'te Candan Erçetin
- Discogs'ta Candan Erçetin diskografisi